2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Vállalkozói fórum Font Sándorral, Filvig Gézával és Rákóczi Péterrel

Zsiga Ferenc  |  2023. 10. 27., 09:57

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre került a Vállalkozói fórum a kalocsai városházán. Az október 24-én, szerdán 17 órakor kezdődő est házigazdája dr. Filvig Géza volt, aki maga is prezentációval készült. Először Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, majd a polgármester előadását követően Rákóczi Péter, a Paks II Zrt. kommunikációs igazgatója beszélt azokról az aktualitásokról, amelyek jelenleg és a közeljövőben határozzák meg a város és a térség gazdasági és társadalmi életét. Az izgalmas adatokban, összefüggésekben bővelkedő prezentációkból kiviláglott: a Covid, az energiaválság miatt nehéz időszakon vagyunk túl, illetve nehéz helyzetben vagyunk, de az intézmények működése zavartalan volt, a gyermekek és az időskorúak elhelyezése, ellátása továbbra is kiemelt hangsúlyt kap, és mindennek közepette fejlesztések is történtek. A Kalocsa – Paks Duna-híd átadásával, a Paks II beruházás felpörgésével egy új, a munkaerő várható vándorlásával járó helyzetben a kitűzött célok vélhetően jobban elérhetők lesznek.

A mintegy ötven főnyi, a város iparűzési és építményadó bevételeit tekintve mérvadó vállalkozások vezetőit dr. Filvig Géza köszöntötte. A polgármester rámutatott, a teremben helyet foglalók a város 100 legnagyobb adófizetői között vannak. Ezért is öröm számára, hogy elfogadták a meghívást. A polgármester felkérte Font Sándort beszéde megtartására.

Font Sándor

25 éve vagyok parlamenti képviselő, és nyugodtan mondhatom, hogy ilyen nehéz környezetben még nem volt kormány és képviselő.”– szögezte le, majd utalva az energiaválságra, az orosz-ukrán, az izraeli-palesztin háborúra kiemelte: ezek rajtunk kívül álló olyan események, amelyekre nincs ráhatásunk. Az, hogy öt-tízszeresére felugrik az energia ára, nem volt tervezhető. A dr. Filvig Géza vezette önkormányzatot egy ilyen helyzetben érte az a nehézségsorozat, ami a több cikluson átívelően dolgozó polgármestereknek is erősen feladta a leckét. A városvezetés érdeme, hogy a város működőképes maradt, hiszen a múlt év nyarán még az volt a kérdés, hogy lesz a közétkeztetés, a közvilágítás, az uszoda bezárása?

A képviselő a továbbiakban kifejtette, hogy dr. Filvig Géza és csapata egy leromlott állapotú intézményrendszert örökölt, kényszerű óvodabezárással. Ezek a problémák egy Coviddal, energiaválsággal sújtott helyzetben szakadtak a városra.

Ezen időszak kezelésének legfőbb érdeme - még egyszer hangsúlyozom-, hogy működőképes maradt a város. Ebben az állapotban kényszerült az önkormányzat egy olyan lépésre, hogy megemelte az ingatlanadót, ami természetesen nehezére esett, hiszen egy ilyen döntés negatív hangulatot vált ki. Ugyanakkor mintha „kijjebb lenne a fejünk a vízből”– fogalmazott a képviselő, hozzá téve, hogy a város költségvetése még mindig rendkívül feszes.
Font Sándor reményét, egyben örömét fejezte ki, hogy a város meghatározó, jelenleg és a közeljövőben további fejlesztéseket indító vállalkozásai nem ijedtek meg a váratlan akadályoktól, többen jelenleg is befektetnek a jövőbe. Mindez azt bizonyítja, hogy bizalmuk a város fejlődése iránt töretlen, hiszen ezzel további munkahelyeket teremtenek.
A képviselő dr. Filvig Gézához fordulva kijelentette:

Azon dolgozom, hogy a következő ciklusban is polgármester úr vezesse a várost!”A képviselő, utalva a város közlekedését nehezítő térfelújításra, forgalmi rend változásra azt mondta:

Ismerem a nehézségeket, de azt is tudom, hogy ez Kalocsa idegenforgalmát érintően az egyik kitörési pont lesz. Az idegenforgalom fellendítésének segítésére kormányzati intézkedések is születnek.”

Képgaléria megtekintése (20 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Azzal is számolni kell- hívta fel a figyelmet Font Sándor-, hogy a híd megépülésével megindul a munkaerő elvándorlása, a paksi nagyberuházásnak óriási lesz a munkaerő elszívó hatása, amire az itteni vállalkozásoknak már most fel kell készülni.

Én azt mondom, ebben a vészhelyzetben derekasan helyt állt a városvezetés! Nem állítom, hogy mindig hibátlanok voltak a döntéseik, de hogy a közjó irányába, a legjobb döntésekre törekedtek, az bizonyos! Nagyon köszönöm, hogy önök ebben a helyzetben együtt élnek a várossal és segítik!"– zárta a gondolatsort Font Sándor.

Dr. Filvig Géza

Dr. Filvig Géza megköszönte Font Sándor helyzetértékelését, és mint mondta, fontosnak tartja, hogy mint polgármester ebben a körben időről időre, a szakmaiság tükrében adjon számot arról, mire költi a befizetett adóforintokat az önkormányzat.

A folytatásban bemutatott, jól szerkesztett, közérthető, ábrákban, számadatokban bővelkedő prezentáció részletes ismertetése meghaladja a tudósítás műfaj kereteit, ezért itt csak néhány főbb megállapítást emelünk ki.

Mint elhangzott:

A 2023. év különösen nagy kihívás elé állította az önkormányzatot és az intézményrendszert költségvetési, pénzügyi szempontból. Egyrészt az a régóta fennálló alap probléma, mely szerint egy járási székhely önkormányzattal szemben a jogszabályok által megkövetelt, illetve az általánosságban elvárható feladat ellátási struktúra állami támogatással nem fedezett részéhez egy meglehetősen gyenge,a 2022-ben közzétett országos átlag szerint csupán 52,28 százalékát kitevő egy főre jutó iparűzési adó kitettség párosul. Másrészt a közüzemi díjak radikális, sokszorosára történő emelése merőben új, mértékükben soha nem látott költségvetési terhet, szerkezeti kiigazítási kényszert eredményeztek a város gazdálkodásában. A 2023. év tényadatai, valamint az év végéig hátralévő időszak várható pénzügyi, költségvetési folyamatai nyomán 1 milliárd 414 millió forint saját bevételekből fedezendő forrásigény jelentkezik az idei év gazdálkodásában.”- szögezte le a polgármester. 

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A városvezető arról is tájékoztatott, hogy részben a kapcsolati tőkéjét felhasználva egyedi kormányzati támogatásként 200 millió forint, rendkívüli támogatásként közel 35 millió forint, a Központi Nukleáris Alapból 103, 8 millió forint, a 10 ezer lakos feletti települések rezsitámogatásaként 107,3 millió forint, a vállalkozások, minisztériumok szponzorálási adományaként 48,2 millió forint,

MINDÖSSZESEN 494,6 MILLIÓ FORINT TÁMOGATÁS FOLYT BE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZÁMLÁJÁRA.

Dr. Filvig Géza a folytatásban főbb feladatonként, illetve feladatcsoportonként mutatta be az önkormányzat saját bevételeiből fedezendő forrásigényeket.

Ezek közül az egyik legnagyobb összeget, 544 millió forintot a településüzemeltetés, a közintézmények fenntartása, működtetése, a közüzemi rezsidíjak teszik ki. Ezeket a forrásokat a Vagyonhasznosítási Kft. kezeli. Jelentős tétel, 155,5 millió forint az önkormányzati igazgatás, azaz a hivatal működtetése; 147 millió a kulturális, múzeumi, intézményi feladatok ellátása. Ebben a helyzetben az önerős beruházásokra 227 millió forintot költ a város az idei esztendőben.” mondta a polgármester, hozzátéve: Az alapítványok, sportegyesületek támogatása 30 millió forintot tesz ki. A városvezető aláhúzta, hogy a bölcsődei főzőkonyha, iskolai főzőkonyha, belvárosi főzőkonyha és az iskolai tálalókonyha üzemeltetése 41,8 millió forint önerő kiegészítést igényel. A számsorok és összefüggések bemutatását a polgármester azzal zárta: a célok között a jó partnerségi viszony kialakítása az önkormányzat és a vállalkozások, a vállalkozók között; a helyi vállalkozók, vállalkozások erősítése; ugyanezen kör működésének segítése szerepel. A hallgatóság a polgármesteri prezentációt erős tapssal ismerte el.

Rákóczi Péter

A fórumon Rákóczi Péter, a Paks II Zrt. kommunikációs igazgatója információkban gazdag tájékoztatót tartott a megaberuházás nemzetközi és hazai előzményiről, a folyamatban lévő munkálatokról, a helyi vállalkozások bekapcsolódási lehetőségéről. Mint mondta, a vállalkozói kör előtti beszámoló aktualitását az adja, hogy a projekt átlépett a megvalósítás szakaszába, és a Kalocsa-Paks Duna-híd jövő év közepére elkészül.

Az előadó felvezetésként a projekt szükségességét bontotta ki, és mint mondta:

A kialakult geopolitikai helyzetet kezelni kellett. Ez sikerült, és mindez Brüsszel jóváhagyásával történt.” Rákóczi Péter a továbbiakban emlékeztetett az elmúlt időszakban történt szerződésmódosításra. Mint hangsúlyozta, az üzleti modell nem változott, technikai változásokról van szó. A kommunikációs igazgató beszámolt arról is, hogy Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami vállalat vezérigazgatója 2023. szeptember 22-én Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, valamint Jákli Gergely, a Paks II Zrt. elnök-vezérigazgatójának társaságában felkereste a Paks II. Atomerőmű építési területét. Az épülő atomerőműben tett magas szintű látogatás az első azt követően, hogy a projekt átlépett a megvalósítás szakaszába.

A projekt fizikai megvalósítása

A projekt fizikai megvalósításáról szólva az igazgató kifejtette:

A földmunkák felgyorsultak az elmúlt időszakban, ütemesen és jól halad a munka. Vannak olyan munkafázisok, amelyeket a tervezettnél korábban sikerül végrehajtani. Gondolok itt arra, hogy a résfalazásnak már több mint a fele megtörtént. Összesen 2,7 kilométer résfalról van szó, amelynek a szerepe az, hogy a munkagödör talajvízzárását biztosítsa. A munkavégzés éjjel-nappal zajlik. Itt érdemes kitérni arra, hogy ezt a munkát egy németországi cég magyarországi leányvállalata, a Bauer Hungária Kft. végzi. Ez is jól mutatja, hogy nemzetközi nagyberuházásról van szó, orosz fővállalkozóval, nyugati és magyar alvállalkozókkal”– szögezte le Rákóczi Péter.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az igazgató aláhúzta:

A résfalazás idén befejeződik, és hamarosan kezdődik a talajszilárdítás is. Itt szintén nagyon intenzív munkára van szükség, mert több száz ponton kell bejuttatni a cementes, bentonitos anyagot a földbe. A munkagödör legnagyobb mélysége mínusz 23 méter lesz. Csak hogy a méretet érzékeltessük: ebben elférne egy tízemeletes társasház. fogalmazott Rákóczi Péter. Hozzátette:

A munkagödör kialakítása mellett zajlik a felvonulási épületek kivitelezése is. A 75 hektáron 119 létesítményt kell megvalósítani. Jelenleg az építési területen már befejeződött a betonkeverő üzem építése és folytatódik a betonvas szerelő üzem létesítése. A már említett földmennyiség kiemelése után a következő szakasz a talajszilárdítás lesz a majdani blokkok területén. Azzal számolunk, hogy az első adag betont 2025. év elején beöntjük az alaptestbe. Ezzel közel egy időben a Roszatom termelőegységeinél – a magyar nukleáris hatóság engedélyei szerint – megkezdődött a hosszú gyártási idejű berendezések előállítása.”Munkaerőigény, szálláshelyek kialakítása

Az összegzés azzal folytatódott: Az idei év végéig közel ezren, jövőre már kétezren, az építkezés csúcspontján pedig több mint tízezren fognak dolgozni a munkaterületen.Ebből is látható, milyen intenzív tevékenység kell ahhoz, hogy a munkások elszállásolásához is biztosítva legyen az infrastruktúra. Itt is több vonatkozásban történt profilváltás. A PIP Kft. kifejezetten a projektet támogató társasággá vált, feladata többek között a bekötőutak létesítése, a szükséges vízközmű biztosítása, illetve a szálláshelyek biztosítása. 

A 300 fős munkásszállás már elkészült, annak már csak a bebútorozása van hátra. A site közvetlen közelében található munkásszállás kialakítása is hamarosan megkezdődhet. A helyszínen a szükséges szolgáltatások is biztosítva lesznek. Szintén fontos fejlemény, hogy bő fél év múlva elkészül a Kalocsa-Paks Duna-híd. Ezt követően az az infrastruktúra is, ami a kalocsai oldalon található, sokkal inkább előtérbe kerül.” mondta a kommunikációs igazgató.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Rákóczi Péter végezetül emlékeztetett: A Paks II Atomerőmű építési projekt a 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi egyezmény, valamint az atomerőmű építéséről szóló szerződések alapján valósul meg. A Paks II. Atomerőmű 2022 augusztusában kapta meg a létesítési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól. A két VVER-1200 típusú, 3+ generációs egységgel létesülő atomerőmű kulcsrakészen valósul meg.

A Paks II. Atomerőmű blokkjainak garantált üzemideje 60 év.

A Paksi Atomerőműben négy VVER-440-es egység termeli jelenleg a villamos energiát. A szakember felajánlotta, hogy azok a vállalkozók, akiknek a minősítése a Paks II építéséhez megvan, minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy a projektben részt vegyenek, de tenderen történik a beszállítók kiválasztása és a végső döntés ezekben a kérdésekben az orosz partner kezében van.

A végig jó hangulatú vállalkozói fórum fehérasztal melletti közös vacsorával, szakmai és baráti beszélgetésekkel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK