2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Zsikó Zoltán: 2021-ben több mint harmincezer látogatója volt a KIK programjainak – Évértékelő, évindító beszélgetés az igazgatóval

Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 24., 08:22

Kalocsa kulturális értékei hosszú évszádokon keresztül halmozódtak fel, a különböző nemzedékek mind hozzátettek valamit; átalakították, de alapvetően megőrizték mindazt, amit fontosnak és értékesnek tartottak a város számára. Ezeknek a kulturális és népművészeti kincseknek, értékeknek köszönhetően válhatott Kalocsa hosszú idő óta emblematikus jelképévé, mintegy zsinórmértékévé hazánk népművészetének, egyházi és világi kultúrájának. Ezt a szerepét Kalocsa korokon, generációkon át képes volt megőrizni, gazdagítani, sokszínűvé tenni. Most a mi feladatunk, hogy mindezt megőrizve és gyarapítva, a kor kihívásaihoz igazítva, innovatív módon folyatassuk, ami az elmúlt évben megkezdődött – mondta elöljáróban Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft.(KIK) igazgatója, amikor a 2021. év értékelésére kértük.

- Meggyőződésem, hogy a város vezetése részéről igényként megfogalmazott jövőorientált gondolkodás, annak ösztönzése, mások mellett a kulturális innováció stratégiai jelentőségű Kalocsa fejlődésében. Mindez persze számos tanulási feladatot és frusztráló helyzetet eredményez, hiszen az élet valamennyi területén a korábbinál gyorsabban kell reagálnia, rugalmasabban kell alkalmazkodnia a megváltozott körülményekhez, amely a pandémia miatt most még inkább előtérbe kerül.

Fontos előzmény, hogy a város fejlesztése, üzemeltetése, a gazdaság szereplőinek segítése területén megfogalmazott önkormányzati célok kulturális területen is léptékváltásra késztették a várost, mely utóbbinak lett a KIK a fő motorja."A kulturális tartalom mellett a láthatóság fokozásában, a nagy és kisebb események kommunikációs és marketingtevékenységében, a vizuális arculatok megújításában, a több évtizede létező és az új fesztiválok, rendezvények márkaépítésében is komoly feladataink vannak. Mindezeket már érzékelhették azok, akik figyelemmel kísérték rendezvényeinket, az említett területeken végzett munkánkat.

Örömteli tény, hogy a város kulturális életében erősen jelen van a világi és egyházi műveltség, a szakrális művészet és népművészet, kiemelendő a néptánc és agrár kultúrája, az egyesületi élete a városnak, Kalocsa a hungarikumaival együtt páratlan értékeket, hagyatékot őriz, gondoz. Mindez hatókörét tekintve túlmutat a város, több területen az ország határain. Ezért nem csak nagy megtiszteltetés, de kihívás is részt venni ebben a munkában – fogalmazott az igazgató, azzal folytatva:

Ennyi előzmény után vágjunk bele az elmúlt év értékelésébe.

2020. decemberében döntött arról Kalocsa Város Önkormányzata, hogy létrehoz egy olyan nonprofit gazdasági társaságot, amely a városban történő fejlesztések egy részét, az innovációs projekteket, a turisztikai, a kulturális, közművelődési-, illetve a városmarketing feladatok egy részét végzi. Erre a feladatra jött létre a rövidebb nevén Innovációs Központ.

Szép és örömteli év volt a tavalyi, hiszen már január 6-án egy, a polgármester úrral közös sajtótájékoztatón adtunk hírt arról, hogy a PIP Kft-től, Süli János miniszter úr támogatásával több mint 106 millió forintnyi támogatás érkezik az Innovációs Központhoz. Ezt az összeget alapvetően olyan célra kívántuk fordítani, amit a lakosság a mindennapjaiban tud érzékelni. Így ebben a csomagban a város közösséginek kívánságát figyelembe véve, együtt fogalmaztunk meg igényeket. Ilyen volt például, hogy vásároltunk a városnak és a civil szervezeteknek egy kilencfős kisbuszt, amit februárban beszereztünk, és gyakorlatilag azóta folyamatosan használatban van. Ez nagy lehetőség, egyben támogató gesztus a civil szervezetek számára.” Említhetem persze a Vidats utcai játszóteret is – amely ha emlékeznek rá, a közösségi médiában nagyon sokat volt téma, pro és kontra. Ha visszagondolunk fél évvel ezelőttre, akkor azt láthattuk: ez a helyszín egy jó adottságokkal rendelkező, családi házas övezetben lévő tér, ami legalább harminc éves kültéri eszközökkel van felszerelve. Sok helyen a gaz már benőtte a játékokat, és szülőként is azt gondolom, hogy nem jó szívvel engedtük volna oda gyermekünket. Ezt észlelve, lakossági kezdeményezésre jött az ötlet, hogy a pályázati forrásból újítsuk fel a Vidats utcai játszóteret.
Ennek részeként kihelyeztünk egy látványos kalózhajót, és a korábbi eszközöket új, modern, huszonegyedik századi játékokra cseréltük. Ezen kívül helyet kapott egy kültéri sütögető, kültéri kiülővel. Azt gondolom, hogy mindez jó, komfortos, használható és elsősorban a családok kedvére való fejlesztés volt – fogalmazott az igazgató.


Zsikó Zoltán arról is szólt:

„Volt egy harmadik nagy kérésünk ebben a 106 millió forintos csomagban, ez pedig a kalocsai szabadtéri rendezvények. Az elmúlt egy év nagyon nehéz volt a koronavírus miatt mindenki számára, erre senki nem volt felkészülve. Nem tudtuk, hogy mi lesz holnap, és hogy mire kell számítanunk a későbbiekben. Azt gondolom, hogy Magyarország Kormánya magas színvonalon teljesített a járvány elleni védekezésben, és szépen kihúzta a gazdaságot és az országot a nehéz helyzetből és a bajból. Az átoltottságnak és a vakcinák minőségének, mennyiségének köszönhetően pedig lehetőség nyílt arra, hogy újra közösségi eseményeken vegyünk részt. Amint lehetőség volt, hogy rendezvényeket és eseményeket szervezzünk, mi elsőként jelentkeztünk a munkára.

Ahogy bejelentették a különböző engedményeket és a rendezvények megtartásának lehetőségét, mi az akkori jogszabályoknak megfelelően azonnal elkezdtük a szervezést. Ennek köszönhetően nagyon sok rendezvény valósult meg a városban. Ha összesített adatot kell adni az elmúlt évről, azt lehet mondani, hogy több mint harmincezer látogatója volt a programjainknak.”A teljesség igénye nélkül, néhány rendezvényt kiemelve, közösen emlékezzünk vissza: az elmúlt év a „Mi kis szuperhőseink” gyereknappal indult. Aztán jött a Páros Erőember Országos Bajnokság.

Megszerveztük a VI. Blue Knights motoros, vezetéstechnikai és családi napot. Szentiván-éji eseményt és Offroad versenyt tartottunk.

Változatos programok kicsiknek-nagyoknak: június 19-ére minden korábbinál nagyobb szabású motoros családi napot szervez a rendvédelmi dolgozókat tömörítő, nemzetközi motoros klub kalocsai csoportja. A részvétel ingyenes, cserébe rengeteg program várja majd az érdeklődőket.
bővebben ...


Az Érsekkerben mozi hétvégét rendeztünk. Hogy a nagyobbakról is szóljak: Szent István Napokat, Kalocsai Paprika Pikniket, Idősek Világnapját szerveztünk, majd elsőként Liszt Ferenc emléknapot a városban.

Megszerveztük az állami ünnepeket: az 1848/49-es szabadságharc és forradalom emléknapját, március tizenötödikét, és a Nemzeti Összetartozás napját. Az Aradi Vértanúk napját, az ’56-os forradalom emléknapját.

Ezen kívül említhetem a Food Track Show-t, melyet már elsőként sikeresen és nagy érdeklődés mellett tudtuk megrendezni a városban.

Nagy jelentőséggel bírt ez városunk életében, hiszen alapvetően megyei jogú városokban szokták ezeket a Food Truck Show eseményeket megtartani.

A nagy sikerű, ezreket vonzó Halott Pénz koncert, a város első megakoncertje meg pláne túlmutatott egy kisváros határain.”


Emellett nemrég zártuk az adventi időszakot. Több mint harminc program, nagyfellépők- kisfellépők és még sokan mások szerepeltek Kalocsán. Pénteken gyermekprogramokkal, szombaton színházi előadásokkal készültünk, igazi kulturális kavalkádnak lehettek részesei a kalocsaiak.

Bízom abban, hogy a most bemutatott ív tovább emelkedik, hiszen 2022-ben még magasabbra tesszük a lécet. A visszajelzések alapján is úgy érzem, büszkék lehetünk a 2021. évre, hiszen a megvalósított programok mellett több mint 148 millió forintnyi pályázati forrás érkezett az Innovációs Központhoz.”- fejtette ki Zsikó Zoltán.

Idén is sok terv valósulhat meg, számos programmal

„Sok szempontból lesz különleges a 2022. év. Áprilisban tartják az országgyűlési választásokat, amelyen a szavazásra jogosultak alapvető döntést hoznak arról, hogy közös dolgaink milyen irányba menjenek tovább. Ugyan mi szakmai munkát végzünk, azért el kell, hogy mondjam és hangsúlyozzam: gyakorlatilag a KIK számára is nagy tétje van a választásnak, hiszen a kulturális és a közművelődési pályázatok tekintetében soha nem volt annyi lehetőség, mint 2021-ben.

Azt lehet mondani, hogy amit megálmodtunk – és mi mertünk „álmokat szőni és álmodni”, értsd tervezni a jövőnket, akkor arról el lehetett mondani, hogy ahhoz támogatókat és forrásokat találtunk.

Tehát nekünk, és úgy gondolom, hogy a város vezetőinek is fontos, hogy áprilisban az élet úgy, olyan feltételekkel folytatódjon tovább, amiben most élünk. Optimisták vagyunk és bízunk abban, hogy országosan kulturális területen is minden marad a régi kerékvágásban. Annál is inkább, mert idén egy kiváló Paprikafesztivált szeretnénk tartani, remélve, hogy 2022-ben már lazábban és oldottabban tudjuk megvalósítani ezt a nagyrendezvényt, hiszen a tavalyi Paprika Pikniken még kellett a védettségi igazolvány, amire idén talán már nem lesz szükség.

Reméljük, hogy valamennyi korosztálynak eleget tudunk tenni, már csak azért is, mert olyan komoly fellépőkkel készülünk, akik korábban még nem koncerteztek Kalocsán. Azokkal az előadóművészekkel tervezzük a programlistánkat, akikkel biztos vagyok benne, hogy elégedettek lesznek a kalocsaiak és a környékbeliek."Emellett készülünk az egyházi és állami ünnepekre, megemlékezésekre. A kötelező feladatainkon túl vannak elképzeléseink a szabadtéri színházra és mozira vonatkozóan is.

Júniusban egy újabb Food Truck Show-ot tartanánk, és az augusztus 20-ai rendezvényt is szeretnénk emlékezetessé tenni.

Ahogy említettem, a cégnek turisztikai, városfejlesztési feladatai is vannak, mely területeken szintén jelentősen szeretnénk előrelépni. Reményeink szerint a januári, februári tervezési feladatokat a megvalósítással, kivitelezéssel tudjuk folytatni - mondta Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. igazgatója.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK