2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Pénteken indul, szombaton zárul a XI. Sárkányhajó Kupa – Több száz fiatal és felnőtt ragad evezőlapátot

Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 18., 12:26

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kalocsai Sárkányhajó Kupa a város kiemelt programjai közé küzdötte fel magát, mint hogy az idén tizenegyedik alkalommal, május 20-21-ig megtartandó népszerű verseny még a programturizmus.hu oldalára is felkerült. A Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat, mint főszervező rendezésében megtartandó sportesemény részleteit sajtótájékoztató keretében Lakatos Bence Gábor ifjúsági alpolgármester és a címről leköszönő Papp Csenge, volt ifjúsági alpolgármester, a szervezőbizottság tagjai ismertették május 18-án a média munkatársaival.

A Vajas - csatorna belvárosi szakaszán tartott, az edzésekkel együtt háromnapos verseny idén abban különbözik a korábbi évektől, hogy a versengést már az 5-6. osztályos tanulókra is kiterjesztették. Ebből adódóan jóval több ifjúsági versenyző ül az evezőlapátokhoz, mint ezt megelőzően, viszont a felnőtt csapatok száma idén néggyel kevesebb, mint az ezt megelőző kupán.

Papp Csenge arról számolt be:

Az előző évek tapasztalata szerint az ifjúsági korosztály hamarabb megtöltött egy húszfős hajót, mint egy tízfőst, ezért idén a nevezést mindkét hajótípusra kiterjesztettük. Az általános - és középiskolás korosztályok 20 fős hajóval indulnak a versenyen. A 20 fős hajókat az MVM Paksi Atomerőmű Sportegyesülete, a 10 főseket pedig a Kalocsai Gerillakertészek biztosítják ingyenesen a versenyhez. A 10 fős hajókkal csak a felnőttek versenyeznek. Ezen kívül a Kalocsai Gerillakertészek eszközökkel, kormányosokkal járulnak hozzá a kupa sikeréhez. A Gerillák az edzéseket már ezelőtt két héttel lebonyolították.– mondta a leköszönő diák polgármester, aki külön köszönetét fejezte ki a Gerillakertészeknek a nélkülözhetetlen segítségért, ugyanis munkájukkal nagy terhet vettek le a szervezők válláról.


Papp Csenge hozzátette:

A 2022. évi Sárkányhajó Kupán kevesebb csapat indul, ugyanakkor több résztvevővel: tavaly összesen 44, idén 36 csapat nevezett be a versenybe. Az általános iskolások 5-6. osztályosai közül 6 csapat, a 7-8. osztályosokból 9 csapat nevezett be. Ám a versenyzők száma így is duplázódik, hiszen az egyes csapatok a tavalyi 10 fős hajókkal szemben 20 fős hajókkal állnak a rajtvonalhoz. Középiskolás kategóriában ugyan ez a helyzet: a 20 fős hajókra tekintettel a létszám itt is megduplázódott. A felnőtt kategóriában kicsit kevesebben neveztek, idén 12, tavaly 16 csapat szállt vízre. Újdonság az is, hogy idén a Kupa keretében megrendezzük a „Sportválasztót” is, amelyen a kalocsai sportegyesületek mutatkoznak be, a saját sportágukat próbálják népszerűsíteni, az utánpótlás reményében. A fiatalok olyan sportágakról, azok közösségi életéről is képet kapnak, amelyekkel eddig esetleg nem találkoztak.”– mondta Papp Csenge, aki a továbbiakban a versenyre való felkészülés részleteit ismertette.


Lakatos Bence Gábor
ifjúsági polgármester arról számolt be:
Az „éles” Sárkányhajó Kupa előzménye, hogy május 19-e, csütörtök a felkészülés jegyében telik, egészen 15 órától 20 óráig zajlanak az edzések, kizárólag 10 fős hajókkal.

Pénteken reggel 8 órakor nyitjuk meg ünnepélyesen a rendezvényt, ezen a napon a lesz Sportválasztó esemény is.
Az első futamok 8:15-kor indulnak, elsőként az általános iskolásokkal. Ennek az eredményhirdetése 15:15 kor várható. Ezt követően indul a középiskolások futama, ami egészen 19:30-ig tart majd. Közben 16 órakor a felnőtt futamok indulási sorrendjének a sorsolását tartjuk. A középiskolások eredményhirdetése 19:45-körül várható.
Pénteken 21 – 24 óráig lesz a koncert és az azt követő buli a Csillás parkban. Itt az X-Faktor fiatal tehetsége lép fel, akit a fiatalok választottak – mondta Lakatos Bence Gábor, aki a folytatásban a szombati programot ismertette.

E szerint szombaton 8:15 kor kezdődnek a felnőtt versenyek, amelyek egészen 15 óráig tartanak. Itt 12:30-13:30-ig lesz ebédszünet. 15 órakor megtörténik az eredményhirdetés, majd 15:30–kor zárul az edzésekkel együtt háromnapos rendezvény.

Köszöntet szeretnék mondani a támogatóinknak: Kalocsa Város Önkormányzatának, a Kalocsai Vagyonhasznosítási Kft. parkgondozó részlegének, a Kalocsai Gerillakertész Egyesületnek, a Paks SE Egyesületnek, és valamennyi iskola igazgatójának, tanárának, valamint a diák segítőinknek. Mindenkit sok szeretettel várunk az ingyenes rendezvényekre, amelyek pénteken a koncerttel és a DJ műsorával éjfélig tartanak majd."– zárta a tájékoztatást az ifjúsági polgármester.


Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy a XI. Sárkányhajó Kupa pénzügyi kiadásait teljes egészében Kalocsa Város Önkormányzata biztosítja, 1,2 millió forint összegben. A városban a közlekedés a versenyszámok alatt a már megszokott módon változik: az Ecetgyár utcai híd a körforgalomtól a Trófea vendéglő parkolójáig lesz lezárva, pénteken és szombaton reggel 8 és este 8 óra között. A csütörtöki edzések alatt a forgalmi rend nem változik. A pénteki koncert ideje alatt csak a Csillás park parkolóját zárják le.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK