2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Lei János plébános lett Fajsz díszpolgára – Kitüntetések, vásári bajnokok a Jakab-napi népünnepélyen

Illés György Cinó  |  2016. 07. 27., 14:48

Fajsz díszpolgára megtisztelő címet adományozott Berta Zsolt polgármester Lei János volt fajszi plébánosnak, valamint más települési elismerő kitüntetéseket is átadott a Duna-parti, verőfényes délutánon szombaton. Az ünnepi pillanatnak részesei voltak a Fajsz franciaországi testvérvárosából, Trunból érkezett delegáció tagjai is. A program főzőversennyel, valamint számos ügyességi vetélkedővel egészült ki. Sikerült beszereznünk az azokon született eredményeket!

A fajsziak franciaországi testvértelepülésükkel, az Alsó-Normandiában található Trunnel is megerősítették kapcsolataikat a Szent Jakab napjához időzített népünnepélyükhöz kapcsolódóan. A külhoni delegáció – élükön a polgármesterrel, Jacques Prigent-nel – a hivatalos ünnepségek után a vidámság és öröm perceit, óráit is megosztották a helybéliekkel. Mások mellett őket is megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte Berta Zsolt polgármester a délután fél háromtól tervezett, majd ténylegesen némi, különösebben senkit sem zavaró csúszással megtartott megnyitó keretében.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Átadták a település kitüntetéseit

Az ünnepély keretében, a polgármesteri köszöntőt követően került sor a település kiválóságainak jutalmazására.
Berta Zsolt polgármester Fajsz Díszpolgára kitüntető címben részesítette a település korábbi plébánosát, Lei Jánost, aki hosszas méltatása után szerényen és meghatottságtól remegő hangon csak annyit mondott köszönetképpen, hogy az elhangzottakból semmit sem köszönhet saját magának, mindezt a munkát az Atyaisten erejével és a fajszi hívek közösségének segítségével végezhette csak el.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Fajsz Községért Díjat ebben az évben Abainé Tupcsia Hajnalkának ítélte a grémium.
Fajsz közoktatásáért végzett kiemelkedő munkáját Csere Károly Lajosnénak értékelték idén az ezért járó díj átadásával. Fajsz kultúrájáért folytatott tevékenységéért Schumacher Józsefné részesült települési kitüntetésben. Végül, de nem utolsósorban Fajsz sportjáért végzett munkájáért Szilágyi Csaba kapott elismerést.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Magáról a változatos programokkal tűzdelt rendezvényről már írtunk egy alapos, fotógalériás gyorsjelentést, igyekezve átadni a kétezres lélekszámot meg sem közelítő falu méreteihez képest kifejezetten nagyszabású népünnepély hangulatát.

Akkor írtunk a sokféle versenyről, vetélkedőről is, amelyeket a Jakab-napi ünnepség keretében megtartottak, kiemelt helyen a halászléfőző-versennyel, amelynek áldásaiból azok is bőven részesülhettek, akik eleve nem nyerhettek, mert nem is főztek. Akik viszont vállalták a főzéssel járó fáradozást, megmérkőzhettek a rangot adó díjakért.
Az óvási időszak lejárt, az alábbi eredmények – a többi versenyszám tekintetében is – véglegesnek tekinthetők.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A halászléfőző verseny eredményei

A rendezvényhez kapcsolódó versenyek közül népszerűségében és közönség-, valamint közösségszervező erejét tekintve is kiemelkedik a halászléfőző verseny, amelynek mércéjét a versenyen kívül, csak úgy, jókedvükben főzögető dunai kishalászok most is, mint rendesen [kóstoltuk!], igen magasra tették.
Mégis méltó vetélytársaknak bizonyultak a verseny nevezői is, hiszen e tájon nem meglepő módon remek halászlevek rotyogtak a nagy, öblös bográcsokban. A versenyzők közül a zsűri könyörtelen döntése nyomán Hajdú Gábor nyerte el a fődíjat, Várdaróczi Józsefné halászléjét a második helyre sorolták, míg a döntnökök ítélete szerint a harmadik legfinomabb étket Papp Zsoltné főzte, Varga Mátyást pedig különdíjban részesítették.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A vásári vetélkedők bajnokai

A sodrófahajító versenyről korábban azt írtuk, a gyakorlás időszakában a hölgyek – érthető okból – nagyobb pontosságról tettek tanúbizonyságot. Végül a férfiaknak mégis sikerült találniuk egyetlen bajnokot – hadd ne mondjunk, egy kakast, aki segített rendet tenni a baromfiudvarban! Így a nemzetközi erőkkel támadó asszonynépeket, köztük az előkelő, dobogós helyen záró Anne-Marie Treuil-t és az ezüstérmes Herman Renátát maga mögé utasítva Szász Gyula lett a sodrófahajítás versenyszámának győztese.

A gumicsizmadobás finom kezeket és kecses mozgást nem igénylő versenyében ellenben – érthető módon – a férfiak törtek egyeduralomra, nem is engedtek hölgyet a dobogóra. Ebben a versenyben Fodor András zárt az élen, Tanyó Zoltán a második helyen végzett, míg Kolompár László bronzéremmel zárta a versengést.
Célba dobásban Herman István jeleskedett, megelőzve az ezüstérmes Máté Dánielt és a bronzéremmel beérni kénytelen Goretich Gergőt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés