2022. 12. 09. péntek
Natália
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei értéktárba került a Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán – Az oklevelet Jánosi Mária fajszi polgármester és Légrádi József, a Kishalász Egyesület titkára vette át

Megyei értéktárba került a Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán – Az oklevelet Jánosi Mária fajszi polgármester és Légrádi József, a Kishalász Egyesület titkára vette át
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 04., 10:41

A Megyenapok keretében „Mi Petőfink!” címmel szeptember 3-án, péntek délután tartottak Értéktár konferenciát Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Az izgalmas, szakmai előadásokban bővelkedő program színfoltja volt, hogy maga Petőfi Sándor „személyes megjelenésével” és verssel köszöntötte a résztvevőket. A konferencián a kalocsai járásból Jánosi Mária Fajsz község polgármestere és Légrádi József, a Duna Gyöngye Kishalász Egyesület titkára vett át oklevelet, mert mint nagy tradícióval rendelkező érték, a megye értéktárába került a Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán.

A konferencia résztvevőit Domonyi László, Kiskőrös Polgármestere és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnöke köszöntötte.

Domonyi László elmondta: fontosnak tartja értékeink őrzését, a kiskőrösiek különösen vigyáznak Petőfi örökségére, mert fontos számukra a múlt és a jövő is.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a „Mi Petőfink!” nem csupán Bács-Kiskun megyéé, hanem Magyarországé, és az egész magyarságé. Sőt, verseit és életének történetét az egész világon ismerik, amely példaként szolgálhat mindannyiunk számára.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: bacskiskun.hu

A megnyitó beszédek után a jelenlévők elsőként az új megyei turisztikai imázsfilmet tekintették meg, melyben 25 olyan megyei érték kapott helyet, amik példásan illeszkednek a turizmus izgalmas világához.

Az „Itthon, Bács-Kiskunban” című alkotást és készítésének körülményeit Kaszab Tibor, a film egyik készítője mutatta be a közönségnek. A film a megyénkben fellelhető épített és természeti kincsek varázslatos világával, a sokszínű megyei kultúra bemutatásával hív egy felejthetetlen utazásra Bács-Kiskunban.

A filmbemutatót követően olyan előadásokat hallhattak a részvevők, amelyek középpontjában Petőfi Sándor életútja, üzenete, munkássága állt.

Elsőként a kiskőrösi Petőfi kultuszról Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója tartott előadást. Őt Dr. Bánki Zsolt, a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központ igazgatója követte, aki előadásában arról beszélt, miként jut el Petőfi Sándor üzenete a muzeológia és a digitalizáció 21. századi csatornáin a mai kor emberéhez.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: bacskiskun.hu

Prof. Dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese a költő 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepéről beszélt, majd Máday Norbert író, műgyűjtő identitásunk alapjairól tartott előadást.

Török Nikolett, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nemzetközi kapcsolatok referense a helyi értékekre alapuló tematikus turisztikai fejlesztésekről számolt be a jelenlévőknek. Elmondta, hogy a jelen megvalósítás alatt futó projektek között fontos szerepet kap a Borturisztikai útvonal kialakítása a „Sváb Sarok” településein és a Petőfi kulturális-tematikus útvonal kialakítása Bács-Kiskun megyében.

A Petőfi Emlékévek tervezett megyei programjait Hajagos Csaba történész, muzeológus, kulturális örökségvédelmi szakértő, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat projektmenedzsere ismertette a résztvevőkkel.

A konferencián Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke adott át elismerő okleveleket a megyei értéktárba kerüléshez javaslatot benyújtóknak és az értékek őrzőinek. Az értéktárban már 293 érték gazdagítja megyénk kincsesládáját. Ebből szeptember 3-án 22 érték őrzője és javaslattevője kapott oklevelet.

A megyei értéktárba bekerült a Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán. Az elismerő oklevelet Jánosi Mária, Fajsz község polgármestere és Légrádi József, a Duna Gyöngye Kishalász Egyesület titkára vették át.

A Tassi Zsilip megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Szilágyi Attila, a Közép-Duna Völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A tassi Római Katolikus Templom értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Bese Gergő, a tassi Római Katolikus Plébánia plébánosa.

Az értéktárba bekerült a Tassi Református Egyházközség Temploma és kertje, valamint a Darányi sírkert is. A két megyei érték gondozásáért adományozott oklevelet Dobos Bence, a tassi Református Egyházközség lelkésze vette át.

A Darányi kastély és a Szerbith kastély megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Kiss Krisztina, a két kastély jelenlegi tulajdonosa.

 A Szigetfői Őfra értéktárba kerülésének elismeréseként oklevelet kapott Gubacsi István, a Tassi Helytörténeti Egyesület elnöke.

 Az Osztó- vagy Rózsa-sziget értéktárba kerülésérét járó oklevelet Dr. Molnár Pál, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség elnöke kapta.

 A Dr. Szelecsényi Zsigmond kút, a Zsidó temető, a Darányi Ignác szellemi hagyatékának és Ransonnet-Villez Eliza munkásságának őrzéséért járó kitüntető oklevelet Németh Gábor, Tass Község polgármestere vette át, aki ma összesen 12 tassi értékért kapott oklevelet.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: bacskiskun.hu

A Dunavecsei Református Templom értéktárba kerülésért járó elismerő oklevelet Ablonczy Gábor, a Dunavecsei Református Egyházközség lelkésze kapta.

 Dunavecsén, Nagy Pál háza is – mely szorosan kötődik Petőfi Sándor nevéhez – a megyei értéktár része. Az elismerő oklevelet Tóth József, a Dunavecsei Városfejlesztők Közösségi Egyesületének elnöke vette át.

 A Petrovics Mészárszék értéktárba kerüléséért járó oklevelet Aranyi Ágota, a Vikár Béla Könyvtár intézményvezető könyvtárosa kapta.

 A dunavecsei Polgármesteri Hivatal és a Dunavecsei Híd értéktárba kerüléséért járó oklevelet Nagy Erzsébet, Dunavecse Város jegyzője vette át.

 A Túzok (Otis tarda) hazánk legnagyobb szárazföldi szárnyasa és egyben a világ legnagyobb tömegű repülni képes madara is bekerült a megyei értékek közzé. Az erről szóló oklevelet Sárkány József, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa vette át.

 A Kalevala Nap – Vikár Béla hagyomány is megyei érték. Az erről szóló elismerő oklevelet Gallai Eszter, a Dunavecsei Művelődési Ház intézményvezetője vette át.

A dunavecsei értékek gondozói és őrzői mellett Vörös Sándor, Dunavecse Város polgármestere, mint javaslattevő 8 oklevelet vett át a mai napon.

A Kiskőrösi Szent József Katolikus Templom értéktárba való felvételéért járó kitüntető oklevelet Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere és Suhajda János, a Kiskőrösi Római Katolikus Egyházközség Világi Elnöke vették át.

A Tisza-levélgyűjtemény, mint érték őrzéséért és gondozásáért járó oklevelet Krámer Iván gyűjtő és Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere vették át.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 08., 16:37
Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt! Még >>>
2022. 12. 08., 14:15
Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest! Még >>>
2022. 12. 08., 09:40
Volt ahol csak rongáltak, de nem loptak semmit, ugyanis a kórház egyik üvegajtaját törték be, a kár 100.000 forintra rúgott. Az egyik szórakozóhelyre is besurrantak, innen hangfalakat vittek el. Még >>>
2022. 12. 08., 09:17
Idén Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora kapta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége 2022-es Év Vállalkozója díját. Még >>>
2022. 12. 08., 08:28
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 12. 08., 08:10
A nyolcadik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK