2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Megyei értéktárba került a Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán – Az oklevelet Jánosi Mária fajszi polgármester és Légrádi József, a Kishalász Egyesület titkára vette át

Megyei értéktárba került a Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán – Az oklevelet Jánosi Mária fajszi polgármester és Légrádi József, a Kishalász Egyesület titkára vette át
Zsiga Ferenc  |  2021. 09. 04., 10:41

A Megyenapok keretében „Mi Petőfink!” címmel szeptember 3-án, péntek délután tartottak Értéktár konferenciát Kiskőrösön a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Az izgalmas, szakmai előadásokban bővelkedő program színfoltja volt, hogy maga Petőfi Sándor „személyes megjelenésével” és verssel köszöntötte a résztvevőket. A konferencián a kalocsai járásból Jánosi Mária Fajsz község polgármestere és Légrádi József, a Duna Gyöngye Kishalász Egyesület titkára vett át oklevelet, mert mint nagy tradícióval rendelkező érték, a megye értéktárába került a Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán.

A konferencia résztvevőit Domonyi László, Kiskőrös Polgármestere és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnöke köszöntötte.

Domonyi László elmondta: fontosnak tartja értékeink őrzését, a kiskőrösiek különösen vigyáznak Petőfi örökségére, mert fontos számukra a múlt és a jövő is.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a „Mi Petőfink!” nem csupán Bács-Kiskun megyéé, hanem Magyarországé, és az egész magyarságé. Sőt, verseit és életének történetét az egész világon ismerik, amely példaként szolgálhat mindannyiunk számára.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: bacskiskun.hu

A megnyitó beszédek után a jelenlévők elsőként az új megyei turisztikai imázsfilmet tekintették meg, melyben 25 olyan megyei érték kapott helyet, amik példásan illeszkednek a turizmus izgalmas világához.

Az „Itthon, Bács-Kiskunban” című alkotást és készítésének körülményeit Kaszab Tibor, a film egyik készítője mutatta be a közönségnek. A film a megyénkben fellelhető épített és természeti kincsek varázslatos világával, a sokszínű megyei kultúra bemutatásával hív egy felejthetetlen utazásra Bács-Kiskunban.

A filmbemutatót követően olyan előadásokat hallhattak a részvevők, amelyek középpontjában Petőfi Sándor életútja, üzenete, munkássága állt.

Elsőként a kiskőrösi Petőfi kultuszról Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója tartott előadást. Őt Dr. Bánki Zsolt, a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészeti Központ igazgatója követte, aki előadásában arról beszélt, miként jut el Petőfi Sándor üzenete a muzeológia és a digitalizáció 21. századi csatornáin a mai kor emberéhez.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: bacskiskun.hu

Prof. Dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese a költő 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepéről beszélt, majd Máday Norbert író, műgyűjtő identitásunk alapjairól tartott előadást.

Török Nikolett, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nemzetközi kapcsolatok referense a helyi értékekre alapuló tematikus turisztikai fejlesztésekről számolt be a jelenlévőknek. Elmondta, hogy a jelen megvalósítás alatt futó projektek között fontos szerepet kap a Borturisztikai útvonal kialakítása a „Sváb Sarok” településein és a Petőfi kulturális-tematikus útvonal kialakítása Bács-Kiskun megyében.

A Petőfi Emlékévek tervezett megyei programjait Hajagos Csaba történész, muzeológus, kulturális örökségvédelmi szakértő, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat projektmenedzsere ismertette a résztvevőkkel.

A konferencián Szántó István, a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság elnöke adott át elismerő okleveleket a megyei értéktárba kerüléshez javaslatot benyújtóknak és az értékek őrzőinek. Az értéktárban már 293 érték gazdagítja megyénk kincsesládáját. Ebből szeptember 3-án 22 érték őrzője és javaslattevője kapott oklevelet.

A megyei értéktárba bekerült a Hagyományos halászat a Duna magyarországi alsó szakaszán. Az elismerő oklevelet Jánosi Mária, Fajsz község polgármestere és Légrádi József, a Duna Gyöngye Kishalász Egyesület titkára vették át.

A Tassi Zsilip megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Szilágyi Attila, a Közép-Duna Völgyi Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

A tassi Római Katolikus Templom értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Bese Gergő, a tassi Római Katolikus Plébánia plébánosa.

Az értéktárba bekerült a Tassi Református Egyházközség Temploma és kertje, valamint a Darányi sírkert is. A két megyei érték gondozásáért adományozott oklevelet Dobos Bence, a tassi Református Egyházközség lelkésze vette át.

A Darányi kastély és a Szerbith kastély megyei értéktárba való bekerülése alkalmából oklevelet vett át Kiss Krisztina, a két kastély jelenlegi tulajdonosa.

 A Szigetfői Őfra értéktárba kerülésének elismeréseként oklevelet kapott Gubacsi István, a Tassi Helytörténeti Egyesület elnöke.

 Az Osztó- vagy Rózsa-sziget értéktárba kerülésérét járó oklevelet Dr. Molnár Pál, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség elnöke kapta.

 A Dr. Szelecsényi Zsigmond kút, a Zsidó temető, a Darányi Ignác szellemi hagyatékának és Ransonnet-Villez Eliza munkásságának őrzéséért járó kitüntető oklevelet Németh Gábor, Tass Község polgármestere vette át, aki ma összesen 12 tassi értékért kapott oklevelet.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: bacskiskun.hu

A Dunavecsei Református Templom értéktárba kerülésért járó elismerő oklevelet Ablonczy Gábor, a Dunavecsei Református Egyházközség lelkésze kapta.

 Dunavecsén, Nagy Pál háza is – mely szorosan kötődik Petőfi Sándor nevéhez – a megyei értéktár része. Az elismerő oklevelet Tóth József, a Dunavecsei Városfejlesztők Közösségi Egyesületének elnöke vette át.

 A Petrovics Mészárszék értéktárba kerüléséért járó oklevelet Aranyi Ágota, a Vikár Béla Könyvtár intézményvezető könyvtárosa kapta.

 A dunavecsei Polgármesteri Hivatal és a Dunavecsei Híd értéktárba kerüléséért járó oklevelet Nagy Erzsébet, Dunavecse Város jegyzője vette át.

 A Túzok (Otis tarda) hazánk legnagyobb szárazföldi szárnyasa és egyben a világ legnagyobb tömegű repülni képes madara is bekerült a megyei értékek közzé. Az erről szóló oklevelet Sárkány József, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa vette át.

 A Kalevala Nap – Vikár Béla hagyomány is megyei érték. Az erről szóló elismerő oklevelet Gallai Eszter, a Dunavecsei Művelődési Ház intézményvezetője vette át.

A dunavecsei értékek gondozói és őrzői mellett Vörös Sándor, Dunavecse Város polgármestere, mint javaslattevő 8 oklevelet vett át a mai napon.

A Kiskőrösi Szent József Katolikus Templom értéktárba való felvételéért járó kitüntető oklevelet Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere és Suhajda János, a Kiskőrösi Római Katolikus Egyházközség Világi Elnöke vették át.

A Tisza-levélgyűjtemény, mint érték őrzéséért és gondozásáért járó oklevelet Krámer Iván gyűjtő és Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere vették át.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK