2017. 10. 19. csütörtök
Nándor
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Népünnepély sztárparádéval – Falunap Fajszon, Szent Jakab napján

Illés György Cinó  |  2017. 08. 01., 17:47

Vetélkedők, kulturális programok, koncertek széles választékát kínálta a hagyományosan Szent Jakab ünnepéhez kapcsolódóan, július 29-én, szombaton megtartott falunap. Azon, országgyűlési képviselő is tiszteletét tette, és néhány mondattal köszöntötte a települést, valamint annak hagyományos, nyári nagyrendezvényét, amelynek keretében átadták a település elismerő díjait, és új díszpolgárt is avattak.

A horgászverseny már reggel 6 órakor megkezdődött a Cigánygödörnél.
A kapcsolódó paprikás ételek főzőversenyét a korábbi tervektől eltérően – a Katasztrófavédelem hozzájárulása híján – nem tudták megtartani, azonban a versenyre előkészült csapatok saját felelősségükre mégis megfőzték ételeiket. Többen a mindig népszerű halászlét tették az asztalra, mások csülökpörköltet főztek, vagy sülteket készítettek tárcsán.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Délután ügyességi versenyek zajlottak, miközben a színpadon – a hivatalos megnyitó és a települési kitüntetések átadás után – kulturális programok szórakoztatták a közönséget, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozások, hennafestés, „tetoválószalon”, valamint ugrálóvár is várta.

A színpadon a kicsik szórakoztatásáról bohócelőadás is gondoskodott, a nagyobbak a Szilas Hagyományőrző Néptánccsoport produkciójában, a Dunagyöngye Népdalkör előadásában, majd az Ízisz Tribal Hastánccsoport bemutatójában gyönyörködhettek.

Ezt követően – a versenyek eredményhirdetése után – Csuti Csaba nótaénekes, őt követően a Hegedűs Együttes szórakoztatta a közönséget, majd

AZ ESTI FŐ MŰSORIDŐBEN A MÁRA ORSZÁGOS SZTÁRRÁ AVANZSÁLT MOHAMED FATIMA, AZUTÁN PEDIG A HAZAI HIP-HOP ÉS RAP KÖZÉLET ILLUSZTRIS KÉPVISELŐI, A SZÁMOS FESZTIVÁLON MEGISMERT, SZÁMOS LEMEZT KIADOTT HŐSÖK KONCERTJE KÖVETKEZETT.

A koncertek után az Ízisz hastánccsoport még egy műsor erejéig megvillantotta rezgő bájait, majd az éjszakába nyúló bálon a Koktél Zenekar húzta a talpalávalót.

Kitüntetések Fajsz község ünnepén

A falunap protokolláris része délután kettőkor vette kezdetét a megszokott, Duna-parti helyszínen, ahol Zsigó Róbert frakcióvezető-helyettes, számos parlamenti bizottság tagja, és a Fidesz megyei elnöke üdvözlő szavai után Berta Zsolt polgármester köszöntötte a település lakóit, és megnyitotta a rendezvényt.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt követően Richter Mátyás római katolikus plébános rövid imával kérte Isten áldását Fajsz hagyományos ünnepére.

A továbbiakban a települési díjak, elismerések átadása következett a közösség életében kiemelkedő tevékenységet folytatóknak. Kiosztásra került a Fajsz Díszpolgára cím, emellett Fajsz Községért kitüntető címet vehetett át három személy, a Fajsz község sportjáért, a Fajsz község közbiztonságáért, illetve a Fajsz község egészségügyéért járó kitüntető címben pedig egy-egy fő részesült.

A méltatásokat Mike Szilvia, a rendezvény konferansziéja olvasta föl, azokat az alábbiakban kivonatosan közöljük.

FAJSZ DÍSZPOLGÁRA CÍMET ADOMÁNYOZTAK DOMINE LAJOSNAK.

Domine Lajos
(Börcs, Győr-Moson-Sopron megye, 1949. IX. 27. – )
Középiskolával bezárólag Mosonmagyaróváron tanult, majd okleveles gépész üzemmérnöki diplomát szerzett.
Mezőgazdasági műszaki vezetőként helyezkedett el, később a közel tízezer hektáros szövetkezet főmérnökeként dolgozott 15 éven át. 1972-ben nősült, majd Mosonmagyaróvárra költözött, ahonnan 1988-ban – immár két leányával kiegészülve – települt vissza családjával együtt Fajszra, és a Kalocsai Tejüzem műszaki vezetőjeként helyezkedett el.
A falu közösségi és társadalmi életének aktív tagja. 2006 óta önkormányzati képviselő-testületi tag.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Aktív résztvevője az üléseknek, őszinte véleményével politikamentesen, a falu érdekeit szem előtt tartva képviseli választópolgárokat. Képviselő-testületi munkája elismeréseként az önkormányzat már két ízben adományozta neki a Fajsz Községért kitüntető díjat.
Anyagi támogatásával is számos alkalommal hozzájárult a falu építéséhez, szépítéséhez, karbantartásához. Mezőgazdasági munkagépeit az önkormányzatnak adományozta. Kezdeményezésére jött létre a helybéli diákok középiskolai tanulmányainak megkezdését támogató Fajsz Községért Alapítvány – amelynek maga is kuratóriumi tagja –, valamint az a civil szerveződés, amely szobrot állított Fajsz fejedelemnek, és kopjafát az 1956-os forradalom emlékére. Az önkormányzattal közösen hozta létre a születések parkját.
Anyagi javakkal és munkájával, személyes részvételével is támogatja a település rendezvényeit.

„FAJSZ KÖZSÉGÉRT” KITÜNTETŐ CÍMET ADOMÁNYOZTAK A 97 ÉVES FARKAS ERNŐNEK, DR. PATA ILDIKÓNAK, VALAMINT HODOVÁN ISTVÁNNAK.

Farkas Ernő
(1920. X. 20.)
A település legidősebb polgára. Eredeti szakmája női-, férfifodrász, azonban ezt a pályát rövid ideig folytathatta, mert közbeszólt a háború. A kormányzó testőrségénél szolgált, majd a háború végén a frontra vezényelték őket a Dunántúlra, ahol számos település térségében folytattak kemény harcokat a szovjet offenzíva nyomasztó túlerejével szemben, azonban a Garam-Kicsind vonalnál fogságba esett. A mai Ukrajna területén volt fogolytáborban, ahol még hat évig dolgozott borbélyként, hazatérve azonban a Kalocsai Paprika Vállalatnál helyezkedett el, és ott – illetve mindenkori jogutódjánál – dolgozott nyugdíjazásáig. Lakóhelyén, Fajszon a közösségi és szövetkezeti élet aktív tagja volt, nagy empátiával állt ki a helyiek és a dolgozók érdekei mellett. Korára és egészségi állapotára tekintettel ma már Budapesten él, ám szülőfalujába rendszeresen ellátogat, az ott élőkkel közvetlen kapcsolatot ápol.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Képviselt emberi értékeivel a mai fiatalok számára példaként állhat, csak tanulhatnak fegyelmezettségéből, állhatatosságából és kitartásából – szólt a méltatás.

Hodován István
(Kalocsa, 1966. IV. 7. – )
Gyermekévei jó részét Fajszon töltötte, majd Szentlőrincre költöztek szülei, ott fejezte be iskoláit. Azonban a ’90-es évek elején visszatárt Fajszra, itt házasodott, és alapított családot. Korábban a Gyöngyvirág Csárda, később lovas iskola üzemeltetésével a település vendéglátásának fontos szereplője. A gyerekeknek lovas nyári táborokat szerveznek, vállalkozásuk családi, baráti közösségek ünnepélyes alkalmainak, kisebb-nagyobb rendezvényeinek, köztük lakodalmaknak, osztálytalálkozóknak, születésnapi buliknak ad helyszínt, települési rendezvények fontos résztvevője.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Munkáját mindig önzetlenül és becsülettel végzi, nemcsak a saját, hanem a település érdekeit is szem előtt tartva. (…) Munkássága településünk üde színfoltja. Dr. Pata Ildikó egyetemi tanulmányai megkezdéséig Fajszon élt, és később sem szakította meg kapcsolatát a településsel. Sőt, az utóbbi években családi vállalkozásuk révén újra egyre többet tartózkodik „otthon”. Általános iskolába Fajszra járt, Kalocsán, a Szent István Gimnáziumban érettségizett, majd – mindvégig kiváló tanulmányi eredményekkel – Szegeden, a JATE Állam- és Jogtudományi Karán – summa cum laude minősítésű jogi diplomát szerzett. Ez után a Legfelsőbb Bíróságon fogalmazóként kezdte meg jogi pályáját. Négy év múltán bírói kinevezést kapott, és a Pesti Központi Kerületi Bíróság gazdasági csoportjában lett tanácsvezető bíró. Egyidejűleg jelentős fejlődésen esett át szülei autóipari beszállító vállalkozása Fajszon, amely 2008-tól már az ő részéről is teljes embert kíván, így a bírói talárt szögre akasztotta, s a vállalkozás kereskedelmi igazgatójaként kamatoztatta a gazdasági kérdésekben bíróként szerzett tapasztalatát. A céget – amely nemzetközi színvonalú tevékenységével is a település jó hírét kelti – ma is nagy sikerrel vezeti együtt édesapjával. Közhasznú alapítványuk már hét éve segíti a fajszi diákokat, emellett a település rendezvényeinek és egyesületeinek is fontos támogatói.
Bár továbbra is a fővárosban él családjával, ügyvéd férjével együtt hetente több napot tölt Fajszon, hogy szüleit tehermentesítse, és a vállalat vezetéséből mind nagyobb szerepet vállaljon.

A dolgozók, a partnerek, a beszállítók mind elismerik és elfogadják vezetését, ami záloga a cég hosszútávú fennmaradásának. (…) Családja és személye sokban hozzájárul ahhoz, hogy községünk jó hírét vigye a világban. Dr. Pata Ildikó külföldi tartózkodása miatt a kitüntetést későbbi, ünnepélyes alkalommal veszi át.

ILLÉS PÉTER A „FAJSZ KÖZSÉG KÖZBIZTONSGÁÉRT” KITÜNTETŐ DÍJAT VEHETTE ÁT.

Illés Péter
(Dusnok, 1952. – )
Az 1960-as évektől kezdve éveken át Fajszon zenélt, majd 1973-ban itt alapított családot, és letelepedett a faluban. Aktív közösségi életet élt, sok mindenben segítve a közösség fejlődését. 1974-től a helyi sportegyesületnél pénztáros, később edző és pályagondnok volt. Nagy figyelmet fordított az ifjúság nevelésére.
1991-től a horgászegyesület elnöke volt.
A helyi polgárőr egyesületnél 2002-ben kezdett tevékenykedni, szorgalmával, elkötelezettségével kiemelkedve a tagságból. 2010-től 2016-ig a szervezet elnöke volt. Szolgálatát mindig lelkiismeretesen és eredményesen látta el.
Ez irányú tevékenységét a Polgárőrség is többször elismerte, a Megyei Polgárőr Napon idén is kitüntetésben részesült.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


„FAJSZ KÖZSÉG SPORTJÁÉRT” KITÜNTETŐ DÍJAT VEHETT ÁT MÁTÉ BÉLA.

Máté Béla
(Kalocsa, 1976. IV. 26.)
Fajszon Járt általános iskolába, majd Nagykőrösön a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában tanult élelmiszeripari üzemfenntartó gépész szakon.
1999-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem mezőtúri Műszaki Főiskolai Karának agrár üzemmérnök, minőségbiztosítás szakán szerzett diplomát. Jelenleg a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. minőségirányítási vezetője.
1987. óta mindmáig aktívan futballozik, több csapatnál – köztük a Kalocsa FC-nél – öregbítette a település hírnevét mint kiváló focista.
Jelenleg a Fajsz SE meghatározó egyénisége, az egyesület életében személyes támogatásával és játékával is részt vesz, emellett 2014. és 2017. között a Bozsik program U7, U9 és U11 utánpótlásedzője volt, 2016-tól pedig a fajszi felnőtt csapatot pallérozza.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

„FAJSZ KÖZSÉG EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT” KITÜNTETŐ DÍJAT VEHETETT ÁT HASSNÉ DR. SZAMOLAI MARIANNA.

Hassné Dr. Szamolai Marianna
(Kalocsa, 1960. II. 9. – )
Iskoláit Fajszon, majd Kalocsán a Szent István Gimnáziumban kezdte meg, később a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerzett diplomát.
1993-tól szakgyógyszerész, gyógyszerellátás- és gyógyszerügyi szervező.
1987-től Kalocsán, majd Bátyán dolgozott gyógyszerészként, a gyógyszertárak 1996-os privatizációja után a fajszi Kígyó Patika gyógyszerésze lett.
Gyógyszertári munkája mellett megszervezte, hogy hetente vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint-mérés legyen Fajszon, az ezzel kapcsolatos teendőket folyamatosan ellátja, hozzájárulva a falu lakossága egészségi állapotának megtartásához és javításához, elősegítve, hogy a krónikus betegségeket kellő koraisággal fölismerve a fajsziak is időben igényelhessék a szakorvosi ellátást.
Munkaidejétől függetlenül, akár ünnepnap is számíthatnak rá a falubeliek.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 A jutalmazottaknak ezúton gratulál szerkesztőségünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 19:35
Múlt hét csütörtökön az El Camino és számos más nagy sikerű könyv szerzője Sándor Anikó volt a Városi Könyvtár vendége. Az írónő színes előadásában ismerhettük meg könyvei keletkezésének és magának az írói indulásnak a történetét.
2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-18 20:55:05
Egy francia kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálták a diszlexia okát. A gyógyíthatónak látszó kiváltó okot az emberi szem fényérzékelő sejtjeinek apró hibája okozhatja. A diagnózis viszonylag egyszerűen felállítható: csak meg kell vizsgálni a páciens szemét.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 18., 21:03
Kati László, dr. Angeli Gabriella és Balogh Imre lemondtak tiszteletdíjukról. Még >>>
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. október 17-én 2 darab F-22 Raptor és egy KC-135 Stratotanker landolt a lengyelországi Powidz légibázison. A Raptorok kiszolgálásra egy 10 fős műszaki csapat is érkezett.
Negatív következményekkel jár a pilóták motivációját tekintve a bolgár parlament illetékes bizottságának azon döntése, mely szerint újra kell tárgyalni a vadászgéptendert.
A Lufthansa Csoport légitársaságai mintegy 12,7 millió utast szállítottak 2017 szeptemberében, 17,8%-kal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma 11%-kal haladta meg az előző évit, miközben az árbevétel 12,9%-kal nőtt.
Az Iraki Légierő pilótáinak harmadik csoportja is végzett az L-159-es elméleti átképzéssel a Prága melletti Aero Vodochody üzemben. Az átképzés most a műszaki szakemberek és az oktató pilóták felkészítésével folytatódik.