2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Népünnepély sztárparádéval – Falunap Fajszon, Szent Jakab napján

Illés György Cinó  |  2017. 08. 01., 17:47

Vetélkedők, kulturális programok, koncertek széles választékát kínálta a hagyományosan Szent Jakab ünnepéhez kapcsolódóan, július 29-én, szombaton megtartott falunap. Azon, országgyűlési képviselő is tiszteletét tette, és néhány mondattal köszöntötte a települést, valamint annak hagyományos, nyári nagyrendezvényét, amelynek keretében átadták a település elismerő díjait, és új díszpolgárt is avattak.

A horgászverseny már reggel 6 órakor megkezdődött a Cigánygödörnél.
A kapcsolódó paprikás ételek főzőversenyét a korábbi tervektől eltérően – a Katasztrófavédelem hozzájárulása híján – nem tudták megtartani, azonban a versenyre előkészült csapatok saját felelősségükre mégis megfőzték ételeiket. Többen a mindig népszerű halászlét tették az asztalra, mások csülökpörköltet főztek, vagy sülteket készítettek tárcsán.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Délután ügyességi versenyek zajlottak, miközben a színpadon – a hivatalos megnyitó és a települési kitüntetések átadás után – kulturális programok szórakoztatták a közönséget, a gyerekeket pedig kézműves foglalkozások, hennafestés, „tetoválószalon”, valamint ugrálóvár is várta.

A színpadon a kicsik szórakoztatásáról bohócelőadás is gondoskodott, a nagyobbak a Szilas Hagyományőrző Néptánccsoport produkciójában, a Dunagyöngye Népdalkör előadásában, majd az Ízisz Tribal Hastánccsoport bemutatójában gyönyörködhettek.

Ezt követően – a versenyek eredményhirdetése után – Csuti Csaba nótaénekes, őt követően a Hegedűs Együttes szórakoztatta a közönséget, majd

AZ ESTI FŐ MŰSORIDŐBEN A MÁRA ORSZÁGOS SZTÁRRÁ AVANZSÁLT MOHAMED FATIMA, AZUTÁN PEDIG A HAZAI HIP-HOP ÉS RAP KÖZÉLET ILLUSZTRIS KÉPVISELŐI, A SZÁMOS FESZTIVÁLON MEGISMERT, SZÁMOS LEMEZT KIADOTT HŐSÖK KONCERTJE KÖVETKEZETT.

A koncertek után az Ízisz hastánccsoport még egy műsor erejéig megvillantotta rezgő bájait, majd az éjszakába nyúló bálon a Koktél Zenekar húzta a talpalávalót.

Kitüntetések Fajsz község ünnepén

A falunap protokolláris része délután kettőkor vette kezdetét a megszokott, Duna-parti helyszínen, ahol Zsigó Róbert frakcióvezető-helyettes, számos parlamenti bizottság tagja, és a Fidesz megyei elnöke üdvözlő szavai után Berta Zsolt polgármester köszöntötte a település lakóit, és megnyitotta a rendezvényt.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ezt követően Richter Mátyás római katolikus plébános rövid imával kérte Isten áldását Fajsz hagyományos ünnepére.

A továbbiakban a települési díjak, elismerések átadása következett a közösség életében kiemelkedő tevékenységet folytatóknak. Kiosztásra került a Fajsz Díszpolgára cím, emellett Fajsz Községért kitüntető címet vehetett át három személy, a Fajsz község sportjáért, a Fajsz község közbiztonságáért, illetve a Fajsz község egészségügyéért járó kitüntető címben pedig egy-egy fő részesült.

A méltatásokat Mike Szilvia, a rendezvény konferansziéja olvasta föl, azokat az alábbiakban kivonatosan közöljük.

FAJSZ DÍSZPOLGÁRA CÍMET ADOMÁNYOZTAK DOMINE LAJOSNAK.

Domine Lajos
(Börcs, Győr-Moson-Sopron megye, 1949. IX. 27. – )
Középiskolával bezárólag Mosonmagyaróváron tanult, majd okleveles gépész üzemmérnöki diplomát szerzett.
Mezőgazdasági műszaki vezetőként helyezkedett el, később a közel tízezer hektáros szövetkezet főmérnökeként dolgozott 15 éven át. 1972-ben nősült, majd Mosonmagyaróvárra költözött, ahonnan 1988-ban – immár két leányával kiegészülve – települt vissza családjával együtt Fajszra, és a Kalocsai Tejüzem műszaki vezetőjeként helyezkedett el.
A falu közösségi és társadalmi életének aktív tagja. 2006 óta önkormányzati képviselő-testületi tag.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Aktív résztvevője az üléseknek, őszinte véleményével politikamentesen, a falu érdekeit szem előtt tartva képviseli választópolgárokat. Képviselő-testületi munkája elismeréseként az önkormányzat már két ízben adományozta neki a Fajsz Községért kitüntető díjat.
Anyagi támogatásával is számos alkalommal hozzájárult a falu építéséhez, szépítéséhez, karbantartásához. Mezőgazdasági munkagépeit az önkormányzatnak adományozta. Kezdeményezésére jött létre a helybéli diákok középiskolai tanulmányainak megkezdését támogató Fajsz Községért Alapítvány – amelynek maga is kuratóriumi tagja –, valamint az a civil szerveződés, amely szobrot állított Fajsz fejedelemnek, és kopjafát az 1956-os forradalom emlékére. Az önkormányzattal közösen hozta létre a születések parkját.
Anyagi javakkal és munkájával, személyes részvételével is támogatja a település rendezvényeit.

„FAJSZ KÖZSÉGÉRT” KITÜNTETŐ CÍMET ADOMÁNYOZTAK A 97 ÉVES FARKAS ERNŐNEK, DR. PATA ILDIKÓNAK, VALAMINT HODOVÁN ISTVÁNNAK.

Farkas Ernő
(1920. X. 20.)
A település legidősebb polgára. Eredeti szakmája női-, férfifodrász, azonban ezt a pályát rövid ideig folytathatta, mert közbeszólt a háború. A kormányzó testőrségénél szolgált, majd a háború végén a frontra vezényelték őket a Dunántúlra, ahol számos település térségében folytattak kemény harcokat a szovjet offenzíva nyomasztó túlerejével szemben, azonban a Garam-Kicsind vonalnál fogságba esett. A mai Ukrajna területén volt fogolytáborban, ahol még hat évig dolgozott borbélyként, hazatérve azonban a Kalocsai Paprika Vállalatnál helyezkedett el, és ott – illetve mindenkori jogutódjánál – dolgozott nyugdíjazásáig. Lakóhelyén, Fajszon a közösségi és szövetkezeti élet aktív tagja volt, nagy empátiával állt ki a helyiek és a dolgozók érdekei mellett. Korára és egészségi állapotára tekintettel ma már Budapesten él, ám szülőfalujába rendszeresen ellátogat, az ott élőkkel közvetlen kapcsolatot ápol.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

Képviselt emberi értékeivel a mai fiatalok számára példaként állhat, csak tanulhatnak fegyelmezettségéből, állhatatosságából és kitartásából – szólt a méltatás.

Hodován István
(Kalocsa, 1966. IV. 7. – )
Gyermekévei jó részét Fajszon töltötte, majd Szentlőrincre költöztek szülei, ott fejezte be iskoláit. Azonban a ’90-es évek elején visszatárt Fajszra, itt házasodott, és alapított családot. Korábban a Gyöngyvirág Csárda, később lovas iskola üzemeltetésével a település vendéglátásának fontos szereplője. A gyerekeknek lovas nyári táborokat szerveznek, vállalkozásuk családi, baráti közösségek ünnepélyes alkalmainak, kisebb-nagyobb rendezvényeinek, köztük lakodalmaknak, osztálytalálkozóknak, születésnapi buliknak ad helyszínt, települési rendezvények fontos résztvevője.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Munkáját mindig önzetlenül és becsülettel végzi, nemcsak a saját, hanem a település érdekeit is szem előtt tartva. (…) Munkássága településünk üde színfoltja. Dr. Pata Ildikó egyetemi tanulmányai megkezdéséig Fajszon élt, és később sem szakította meg kapcsolatát a településsel. Sőt, az utóbbi években családi vállalkozásuk révén újra egyre többet tartózkodik „otthon”. Általános iskolába Fajszra járt, Kalocsán, a Szent István Gimnáziumban érettségizett, majd – mindvégig kiváló tanulmányi eredményekkel – Szegeden, a JATE Állam- és Jogtudományi Karán – summa cum laude minősítésű jogi diplomát szerzett. Ez után a Legfelsőbb Bíróságon fogalmazóként kezdte meg jogi pályáját. Négy év múltán bírói kinevezést kapott, és a Pesti Központi Kerületi Bíróság gazdasági csoportjában lett tanácsvezető bíró. Egyidejűleg jelentős fejlődésen esett át szülei autóipari beszállító vállalkozása Fajszon, amely 2008-tól már az ő részéről is teljes embert kíván, így a bírói talárt szögre akasztotta, s a vállalkozás kereskedelmi igazgatójaként kamatoztatta a gazdasági kérdésekben bíróként szerzett tapasztalatát. A céget – amely nemzetközi színvonalú tevékenységével is a település jó hírét kelti – ma is nagy sikerrel vezeti együtt édesapjával. Közhasznú alapítványuk már hét éve segíti a fajszi diákokat, emellett a település rendezvényeinek és egyesületeinek is fontos támogatói.
Bár továbbra is a fővárosban él családjával, ügyvéd férjével együtt hetente több napot tölt Fajszon, hogy szüleit tehermentesítse, és a vállalat vezetéséből mind nagyobb szerepet vállaljon.

A dolgozók, a partnerek, a beszállítók mind elismerik és elfogadják vezetését, ami záloga a cég hosszútávú fennmaradásának. (…) Családja és személye sokban hozzájárul ahhoz, hogy községünk jó hírét vigye a világban. Dr. Pata Ildikó külföldi tartózkodása miatt a kitüntetést későbbi, ünnepélyes alkalommal veszi át.

ILLÉS PÉTER A „FAJSZ KÖZSÉG KÖZBIZTONSGÁÉRT” KITÜNTETŐ DÍJAT VEHETTE ÁT.

Illés Péter
(Dusnok, 1952. – )
Az 1960-as évektől kezdve éveken át Fajszon zenélt, majd 1973-ban itt alapított családot, és letelepedett a faluban. Aktív közösségi életet élt, sok mindenben segítve a közösség fejlődését. 1974-től a helyi sportegyesületnél pénztáros, később edző és pályagondnok volt. Nagy figyelmet fordított az ifjúság nevelésére.
1991-től a horgászegyesület elnöke volt.
A helyi polgárőr egyesületnél 2002-ben kezdett tevékenykedni, szorgalmával, elkötelezettségével kiemelkedve a tagságból. 2010-től 2016-ig a szervezet elnöke volt. Szolgálatát mindig lelkiismeretesen és eredményesen látta el.
Ez irányú tevékenységét a Polgárőrség is többször elismerte, a Megyei Polgárőr Napon idén is kitüntetésben részesült.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


„FAJSZ KÖZSÉG SPORTJÁÉRT” KITÜNTETŐ DÍJAT VEHETT ÁT MÁTÉ BÉLA.

Máté Béla
(Kalocsa, 1976. IV. 26.)
Fajszon Járt általános iskolába, majd Nagykőrösön a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában tanult élelmiszeripari üzemfenntartó gépész szakon.
1999-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetem mezőtúri Műszaki Főiskolai Karának agrár üzemmérnök, minőségbiztosítás szakán szerzett diplomát. Jelenleg a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. minőségirányítási vezetője.
1987. óta mindmáig aktívan futballozik, több csapatnál – köztük a Kalocsa FC-nél – öregbítette a település hírnevét mint kiváló focista.
Jelenleg a Fajsz SE meghatározó egyénisége, az egyesület életében személyes támogatásával és játékával is részt vesz, emellett 2014. és 2017. között a Bozsik program U7, U9 és U11 utánpótlásedzője volt, 2016-tól pedig a fajszi felnőtt csapatot pallérozza.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 

„FAJSZ KÖZSÉG EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT” KITÜNTETŐ DÍJAT VEHETETT ÁT HASSNÉ DR. SZAMOLAI MARIANNA.

Hassné Dr. Szamolai Marianna
(Kalocsa, 1960. II. 9. – )
Iskoláit Fajszon, majd Kalocsán a Szent István Gimnáziumban kezdte meg, később a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerzett diplomát.
1993-tól szakgyógyszerész, gyógyszerellátás- és gyógyszerügyi szervező.
1987-től Kalocsán, majd Bátyán dolgozott gyógyszerészként, a gyógyszertárak 1996-os privatizációja után a fajszi Kígyó Patika gyógyszerésze lett.
Gyógyszertári munkája mellett megszervezte, hogy hetente vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint-mérés legyen Fajszon, az ezzel kapcsolatos teendőket folyamatosan ellátja, hozzájárulva a falu lakossága egészségi állapotának megtartásához és javításához, elősegítve, hogy a krónikus betegségeket kellő koraisággal fölismerve a fajsziak is időben igényelhessék a szakorvosi ellátást.
Munkaidejétől függetlenül, akár ünnepnap is számíthatnak rá a falubeliek.

Képgaléria megtekintése (84 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

 A jutalmazottaknak ezúton gratulál szerkesztőségünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés