2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Örömünnep volt a fajszi Szent Jakab-napi Falunap – Kitüntették a Jakab-nap ötletadóját

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 29., 09:56

Az egykor halászairól, halászhelyeiről, kompjáról híres Fajsz községben hagyományosan a halászok védőszentjeként tisztelt Szent Jakab napjához, idén július 25-én, csütörtökhöz legközelebbi szombaton tartották a falunapot. A szombati rendezvénynek idén is a volt kompkikötő melletti fás-ligetes Duna-part adott helyet. Ám a festői környezet, az alacsony vízállás miatt csendesen folydogáló Duna ellenére a kora délutáni órák fülledt, meleg levegője eleinte rányomta a bélyegét a község legnagyobb népünnepélyére. A Falunap legjelentősebb hivatalos eseménye az volt, amikor Berta Zsolt polgármester a képviselő-testület döntése nyomán Cser Lajos halásznak, az autentikus halászati hagyományok őrzőjének, a Fajszi Halászati Egyesület volt elnökének közmegelégedésre adta át a Fajsz Községért kitüntető díjat.

Idén kevesebben főztek, de a kitartóbb baráti társaságok, nagyobb családok nem tágítottak. Bográcsoztak, vidáman ettek-ittak, mígnem 17 órakor már ők is a fedett színpad előtti padsorokban foglaltak helyet, hogy részesei legyenek a változatos és színes programnak.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Szabadi Zalán

Ám ne szaladjunk ennyire előre, mert a nap a Cigánygödörnél rendezett horgászversennyel kezdődött, majd a falu apraja-nagyja, de ekkor még leginkább sportszerető közönsége kivonult a Duna-partra, ahol megkezdődött a délutáni órákig tartó kispályás focibajnokság. Aki a faluban maradt, az a művelődési házban Varga Sándor fotóiból rendezett kiállítást tekinthette meg.

A rendezvény helyszíne a gyerekes családokat is vonzotta, hiszen a légvár egészen estig, az arcfestés, csillámtetoválás a késő délutáni órákig várta a kicsiket.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Szabadi Zalán

A Falunapot 14:45-kor Berta Zsolt polgármester és Halász Zsolt katolikus plébános nyitotta meg. Miután a műsorvezetői teendőket ellátó Fekete Antal ismertette a programot, a polgármester a képviselő-testület döntése nyomán

FAJSZ KÖZSÉGÉRT KITÜNTETŐ DÍJAT ADOTT ÁT CSERE LAJOS HALÁSZNAK, AZ AUTENTIKUS HALÁSZATI HAGYOMÁNYOK ŐRZŐJÉNEK, A FAJSZI HALÁSZATI EGYESÜLET VOLT ELNÖKÉNEK.

Barta Zsolt polgármestert ekkor kértük fel, hogy a nap eseményeit foglalja össze.

A színpadi produkciók kezdetéig csizmadobó, sodrófahajító, célba dobó, 11-es rúgó verseny szórakoztatta a résztvevőket és a közönséget, valamint a színpadon Bukros Zoltán zenélt, a sportpályán a Fajszi Tűzoltó Egyesület tartott bemutatót.

A fajszi Szilas Néptánc Együttes első fordulóban uszódi táncokat, majd talpig fajszi népviseletbe öltözve helyi táncokat mutatott be, nagy sikerrel.

A folklórműsor folytatásaként Kothencz Lajos nótacsokorral szórakoztatta a közönséget. A település büszkesége, a helyi tánccsoportban is látható Benedek Viktória ezúttal is könnyűzenei számok előadásával csillogtatta meg tehetségét.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Szabadi Zalán

A kora esti hangulatot csak fokozta a kívánsághajók vízre bocsátása a kompkikötőnél. A retro discót 22 órakor a nap sztárvendége, Pápai Joci fellépése szakította meg, de ekkor már kisebb tömeg alakult ki a nagyszínpad környezetében.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Szabadi Zalán

A fajszi Jakab-napi Falunap a vasárnap hajnalig tartó retro discóval ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei