2023. 02. 08. szerda
Aranka
: 393 Ft   : 367 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Örömünnep volt a fajszi Szent Jakab-napi Falunap – Kitüntették a Jakab-nap ötletadóját

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 29., 09:56

Az egykor halászairól, halászhelyeiről, kompjáról híres Fajsz községben hagyományosan a halászok védőszentjeként tisztelt Szent Jakab napjához, idén július 25-én, csütörtökhöz legközelebbi szombaton tartották a falunapot. A szombati rendezvénynek idén is a volt kompkikötő melletti fás-ligetes Duna-part adott helyet. Ám a festői környezet, az alacsony vízállás miatt csendesen folydogáló Duna ellenére a kora délutáni órák fülledt, meleg levegője eleinte rányomta a bélyegét a község legnagyobb népünnepélyére. A Falunap legjelentősebb hivatalos eseménye az volt, amikor Berta Zsolt polgármester a képviselő-testület döntése nyomán Cser Lajos halásznak, az autentikus halászati hagyományok őrzőjének, a Fajszi Halászati Egyesület volt elnökének közmegelégedésre adta át a Fajsz Községért kitüntető díjat.

Idén kevesebben főztek, de a kitartóbb baráti társaságok, nagyobb családok nem tágítottak. Bográcsoztak, vidáman ettek-ittak, mígnem 17 órakor már ők is a fedett színpad előtti padsorokban foglaltak helyet, hogy részesei legyenek a változatos és színes programnak.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Szabadi Zalán

Ám ne szaladjunk ennyire előre, mert a nap a Cigánygödörnél rendezett horgászversennyel kezdődött, majd a falu apraja-nagyja, de ekkor még leginkább sportszerető közönsége kivonult a Duna-partra, ahol megkezdődött a délutáni órákig tartó kispályás focibajnokság. Aki a faluban maradt, az a művelődési házban Varga Sándor fotóiból rendezett kiállítást tekinthette meg.

A rendezvény helyszíne a gyerekes családokat is vonzotta, hiszen a légvár egészen estig, az arcfestés, csillámtetoválás a késő délutáni órákig várta a kicsiket.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Szabadi Zalán

A Falunapot 14:45-kor Berta Zsolt polgármester és Halász Zsolt katolikus plébános nyitotta meg. Miután a műsorvezetői teendőket ellátó Fekete Antal ismertette a programot, a polgármester a képviselő-testület döntése nyomán

FAJSZ KÖZSÉGÉRT KITÜNTETŐ DÍJAT ADOTT ÁT CSERE LAJOS HALÁSZNAK, AZ AUTENTIKUS HALÁSZATI HAGYOMÁNYOK ŐRZŐJÉNEK, A FAJSZI HALÁSZATI EGYESÜLET VOLT ELNÖKÉNEK.

Barta Zsolt polgármestert ekkor kértük fel, hogy a nap eseményeit foglalja össze.

A színpadi produkciók kezdetéig csizmadobó, sodrófahajító, célba dobó, 11-es rúgó verseny szórakoztatta a résztvevőket és a közönséget, valamint a színpadon Bukros Zoltán zenélt, a sportpályán a Fajszi Tűzoltó Egyesület tartott bemutatót.

A fajszi Szilas Néptánc Együttes első fordulóban uszódi táncokat, majd talpig fajszi népviseletbe öltözve helyi táncokat mutatott be, nagy sikerrel.

A folklórműsor folytatásaként Kothencz Lajos nótacsokorral szórakoztatta a közönséget. A település büszkesége, a helyi tánccsoportban is látható Benedek Viktória ezúttal is könnyűzenei számok előadásával csillogtatta meg tehetségét.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Szabadi Zalán

A kora esti hangulatot csak fokozta a kívánsághajók vízre bocsátása a kompkikötőnél. A retro discót 22 órakor a nap sztárvendége, Pápai Joci fellépése szakította meg, de ekkor már kisebb tömeg alakult ki a nagyszínpad környezetében.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Szabadi Zalán

A fajszi Jakab-napi Falunap a vasárnap hajnalig tartó retro discóval ért véget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK