2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

36 millió forintból szervezhetik meg a Paprikafesztivált – Más programok mellett két sztárzenekar szerződtetését tervezik

36 millió forintból szervezhetik meg a Paprikafesztivált – Más programok mellett két sztárzenekar szerződtetését tervezik
Illés György Cinó  |  2022. 07. 02., 05:10

A csütörtök délelőtti képviselőtestületi ülésen sürgősségi napirendként tárgyalták a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ (KIKK) indítványára tett előterjesztést, amely a Paprikafesztivál megszervezéséhez, szerződéskötéshez szükséges fedezet átengedését célozta. Harminchatmillió forintról van szó, amiből tízmillió forintot szponzori támogatásokból igyekeznek majd előteremteni, az önkormányzat azonban ettől függetlenül vállalta, hogy a szükséges összegért helyt áll.

Két helyszínen zajlik majd a Paprikafesztivál: egyrészt az Érsekkertben, ahol a szabadtéri színpadon is lesznek programok és itt bonyolódik a főzőverseny is kísérőprogramként kirakodó vásár és vidámpark várja majd az érdeklődőket. Emellett az iparcikkpiacon is felállítanak majd egy nagyszínpadot, ahová más fellépők mellett közönség elé álló, egyelőre pontosabban meg nem nevezett két élvonalbeli zenekar koncertjére több ezer látogatót várnak.

A döntéshozatal előtt a képviselő-testület meghallgatta Zsikó Zoltánt, a KIKK ügyvezetőjét. A jelenlévő ellenzéki képviselők, Király Róbert, dr. Vincze András, Szabó Balázs, és dr. Bagó Zoltán képviselő számos kérdést intézett az ügyvezetőhöz és a vita egy két indulatos felcsattanástól sem volt mentes. A részletekért tekintsék meg a Kalocsa Televízió vágatlan felvételét (a szóban forgó napirend tárgyalása 1:22-től látható!).
Az elhangzottakból most csak a lényeget emeljük ki.

Az ügyvezető Király Róbert tisztázó kérdésére kifejtette, hogy az önkormányzat részéről megítélt támogatás az üzleti tervre alapult, amelyben pedig az előrelátható bérköltségek, a tárgyi eszközök üzemeltetésének, fenntartásának költségei szerepelnek, benne a könyvtár fenntartására és üzemeltetésére szánt összeggel.
Az egyéb bevételekből, illetve különböző megtakarításokból kisebb rendezvények megvalósíthatóak, azonban egy a Paprikafesztiválhoz fogható méretű és költségvetésű fesztivál nem fér bele.

Szabó Balázs a konkrét költségekre kérdezett rá.
A háromnapos fesztivál összes fellépőinek költsége közel 13 millió forintra rúg. Ebből az egyik nagy fellépő mintegy 5,7 millió, a másik országos sztárzenekar 4,5 millió forintba kerül. Az egyik nagy koncerten a szintén neves előzenekar további 635 ezer forintba kerül majd. Ezeken kívül lesz két országos ismertségű DJ, 300 ezer forint körüli költségvonzattal.

Vincze András a Kft. számára az év elején megítélt húszmillió forintos előleg sorsára kérdezett rá, amelyet a rendezvények megszervezésének előzetes költségeire kért a Kft.
Az ügyvezető válaszában elmondta: abból az összegből még mintegy öt-hatmillió forint áll rendelkezésre, a többit felhasználták olyan rendezvények megszervezésére, mint a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál, a Food Truck Show, a Sárkányhajó Kupa és más kisebb rendezvények, és az egyik most tervezett nagy fellépő előlegét is már kifizették belőle. Ezen kívül még előttünk áll az augusztus 20-ai ünnepségsorozat, amelyre szintén valamilyen attrakcióval készülnek majd.

Bagó Zoltán – tekintettel arra, hogy a két nagy fellépőre több mint tízmillió forint közpénzt költünk, azaz minden kalocsai lakos 6-700 forintot fordít e célra – azt vetette föl, hogy, vajon milyen lesz majd a kalocsaiak és máshonnan érkezettek aránya közönség soraiban.

Zsikó Zoltán becslésekre nem vállalkozott, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy sokan lesznek itt más településekről is, ugyanakkor úgy vélte, hogy nagyon sok helybéli lakost is megmozgat majd a rendezvény.

Bagó Zoltán ezt úgy összegezte, hogy jó remény van arra, hogy két-háromezer kalocsai szórakozhat majd ezen a fesztiválon, de jóllehet, ugyanennyi, a környező falvakból származó fesztiválozót megvendégelnek majd.
Az ügyvezető erre lakonikusan annyit válaszolt, hogy a Dunapataji Pacal Fesztiválra például ő bátaszéki lakosként is el fog menni.

Király Róbert az előterjesztésben megjelölt, vállalkozói hozzájárulásokból remélt tízmillió forinttal kapcsolatban azt kérdezte, hogy mi történik akkor, ha ez az összeg nem, vagy nem teljes egészében érkezik meg.

Dr. Filvig Géza polgármester válaszában elmondta, hogy az előzetes tájékozódása, a különböző cégvezetőktől kapott ígéretek alapján jelölte meg ezt a tízmillió forintot, amely a 36 milliós teljes költséget csökkentheti. Amennyiben ennél több támogatás folyik be, akkor még kevesebbe kerül majd a városnak, ha pedig kevesebb vállalkozói, szponzori juttatás érkezik a Paprikafesztivál céljaira, akkor az a város költségeit növeli.
E szerint tehát a most megítélt 36 millió forintból végső soron 26 millió forint körüli összeg terheli majd a város költségvetését a várakozások szerint.

Bagó Zoltán nehezményezte, hogy ilyen hirtelen, sürgősséggel, rövid felkészülési idő után kell dönteni 36 millió forintról, amely összegszerűen is jelentős, és egyben a város legnagyobb horderejű, leghíresebb rendezvényének a fedezetét jelenti, és kételkedéssel fogadta, hogy a várható költségek csak most derültek volna ki az ügyvezető számára.
Filvig Géza azonban elmondta, hogy eredeti elképzelései szerint ezt a napirendet augusztusban tárgyalták volna, hasonlóan a tavalyi évhez, amikor ugyancsak augusztusban döntöttek a Paprika Piknik megszervezésének szükségességéről, illetve fedezetének odaítéléséről.
Azonban a szerződéskötések, előlegek és egyéb előzetesen jelentkező költségek fedezése érdekében az ügyvezető kérte, hogy még a városházi nyári szünet előtt kerüljön sor erre a vitára.
Bagó Zoltán kijelentette, hogy mivel a költségösszetétel részleteit nem ismeri, ezért tiszta szívvel csak tartózkodni tud a szavazásnál, számára túl gyors ez a folyamat.
Hasonlóképpen vélekedett Vincze András is.

Összevetésképp az ügyvezető elmondta, hogy Baján, Szekszárdon százmilliós nagyságrendben költenek a város nagyrendezvényére, szülőföldjén, Bátaszéken szintén több tízmillió forintos a költségvetésből valósítják meg a Bátaszéki Bornapokat, így a városok közti összevetésben a költségek nem kiemelkedőek. Ha pedig a térség meghatározó fesztiváljává szeretnék fejleszteni a Paprikafesztivált, akkor olyan fellépőket kell a színpadra varázsolniuk, akik megtöltik a nézőteret.

A szavazás előtt Filvig Géza arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban nem volt szokás, hogy ilyen részletesen kidolgozott és pontos anyagokat kapjanak a rendezvények szervezésével kapcsolatban, amiről így megalapozottan dönthetnek. A polgármester arra is emlékeztetett, hogy tavaly szerencsés helyzetben voltak a paprika piknik megszervezésével, ugyanis jelentős pályázati forrást nyertek rá, és fölidézte, hogy a Halott Pénz koncert megszervezése a reptéren összességében közel ötvenmillió forintos nagyságrendű összeg volt, úgy, hogy még is nyolcmillió forintos a Katasztrófavédelem még a rendezvény előtt egy héttel történt bejáráson is nyolcmillió forintos költségvonzatú biztonsági előírással állt elő.

Végül a jelenlévő Ekkor már – Szabó Balázs előre jelzett távorzása miatt – 9 főre apadt testület hat szavazattal, egy nem szavazat és két tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztést, amelynek értelmében 36 millió forintot biztosítanak a rendezvény megszervezésére, azzal, hogy a vállalkozói hozzájárulásokból, szponzori díjakból befolyó összeg az önkormányzatnak ezt a tehervállalását csökkenti majd.

Zárszóképpen Filvig Géza reményét fejezte ki, hogy azok a képviselők is részt vesznek majd a fesztiválon, akik nem szavazták meg annak költségvetését, és ott nagyon jól érzik majd magukat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 21., 18:00
Az ügyészség a nőt többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja Még >>>
2024. 06. 21., 16:51
Bock József életműve példa arra, hogy szívós, kitartó munkával milyen eredményeket lehet elérni. Még >>>
2024. 06. 20., 09:01
Három év alatt 12 magyar és 4 cseh gazdasági társaságot vontak be az adóelkerülő tevékenységbe. Még >>>
2024. 06. 19., 14:34
Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit. Még >>>
2024. 06. 19., 10:56
Az asszonnyal szemben több körözés volt érvényben. Még >>>
2024. 06. 18., 08:45
Bejelentés érkezett arról, hogy Akasztón valaki ittasan furikázik egy kék autóval délután. A rendőrök hamar az autó nyomára bukkantak, ami az egyik kereszteződésben, az út mellett egy virágosládán egyensúlyozott. A jármű vezetője ugyanis kanyarodás közben túlkormányozta a kocsit és felhajtott a betonból kiöntött elemre. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK