2024. 06. 12. szerda
Villő
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„A fűszerpaprika termesztés él és Kalocsa a fővárosa”

Gazsó Rita  |  2018. 09. 14., 22:17

Megkezdődött az idei Paprikafesztivál. A megnyitón dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Süli János, tárca nélküli miniszter emlékeztetett rá, hogy Kalocsát és Paksot hamarosan egy híd köti majd össze, amely tovább erősíti a két város eddig is virágzó kapcsolatát.

A Paprikafesztivál arról szól, hogy együtt ünnepeljük azokat az embereket, akik a paprikát termelik, feldolgozzák. Megkérjük őket, hogy egy pillanatra fáradjanak ünnepelni és utána folytathatják a szorgoskodást a földeken, hiszen a termés betakarítása még hátra van – mondta az idei Paprikafesztivál hivatalos megnyitóján dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere, aki köszöntötte a jelenlévőket és a négy testvérváros képviselőjét.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a megnyitón az egyik legnagyobb hazai rendezvénynek nevezte a kalocsai Paprikafesztivált. Úgy fogalmazott, a Paprika Lovagrend tagjaként is esküt tett arra, hogy a kalocsai paprikát népszerűsíti, amelynek rendszeresen és örömmel tesz eleget.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Emlékeztetett rá, hogy Kalocsát és Paksot hamarosan egy híd köti majd össze, amelynek tervezése a napokban fejeződik be. Mint mondta, az engedélyeztetést követően elkezdődhet az építkezés, a hídnak ugyanis legkésőbb 2020-21-re a rávezető utakkal együtt el kell készülnie.

A két városnak eddig is élő volt a kapcsolata, amely ezután tovább erősödik. A két települést összekötő híd miatt összeadódhat Paks és Kalocsa turizmusa is – vélekedett Süli János, aki szerint ez mindenképpen növeli az itt eltöltött vendégéjszakák számát.

A tárca nélküli miniszter szerint a jövő közös és olyan fejlődés biztosítható a térségnek, amely munkát, vendégeket jelent, ami segít itt tartani a fiatalokat. A két paksi blokk felépítésének is ez az egyik legfontosabb célja. A két új paksi blokkal és az autópálya csatlakozási lehetőséggel Kalocsa térsége előtt is új fejlődési lehetőség nyílik meg.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Míg Süli János a jövőről beszélt, Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke a hazánkban kétszáz éve meghonosodott paprika múltjába vezette vissza a hallgatóságot. Úgy fogalmazott, mára már sokkal többet tudunk a paprikáról, ma pedig nem csak ajánljuk, hanem ünnepeljük is a termesztőkkel együtt, Istennek hálát adva a termését.

Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte a kalocsaiakat és mindazt a többezer leszármazottat, akik ilyenkor a Paprikafesztiválra hazatérnek. Elmondta, hogy amikor az országot járva valahol rákérdeznek, hogy melyik körzetet képviseli, Kalocsa hallatán két szót szoktak rögtön megemlíteni: az érsekséget és a paprikát.

A képviselő jelezte: bízik benne, hogy a közeljövőben tovább bővülhet ezeknek a száma, mint például a közeljövőben elkészülő híd. Megemlítette a tervezett kórházfejlesztést, amely ezzel a paksi erőmű építésén dolgozó csaknem tízezer munkavállalóknak és a vonzáskörzetben élőknek lenne az elsődleges ellátóhelye.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Font Sándor szerint a rendezvénynek az az üzenete, hogy a mezőgazdaság egyik nehéz, kézi munkaerőt is komolyan igénylő ágazata, a fűszerpaprika termesztés él és ennek Kalocsa a fővárosa.

A rendezvényt követően Dr. Kiss Csaba jegyző Kalocsa város polgármesterének kitüntető díját adta át Süli János, tárca nélküli miniszternek a város fejlesztéséért végzett kiemelkedő munkájáért.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 10., 07:35
A rendkívül szoros eredményre tekintettel több helyen újraszámlálják a szavazatokat így, még nem dőlt el véglegesen a fővárosi főpolgármesteri cím kérdése, és a kalocsai polgármesteri címmel kapcsolatban sem végleges a tegnap közölt eredmény. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK