2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„A fűszerpaprika termesztés él és Kalocsa a fővárosa”

Gazsó Rita  |  2018. 09. 14., 22:17

Megkezdődött az idei Paprikafesztivál. A megnyitón dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Süli János, tárca nélküli miniszter emlékeztetett rá, hogy Kalocsát és Paksot hamarosan egy híd köti majd össze, amely tovább erősíti a két város eddig is virágzó kapcsolatát.

A Paprikafesztivál arról szól, hogy együtt ünnepeljük azokat az embereket, akik a paprikát termelik, feldolgozzák. Megkérjük őket, hogy egy pillanatra fáradjanak ünnepelni és utána folytathatják a szorgoskodást a földeken, hiszen a termés betakarítása még hátra van – mondta az idei Paprikafesztivál hivatalos megnyitóján dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere, aki köszöntötte a jelenlévőket és a négy testvérváros képviselőjét.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a megnyitón az egyik legnagyobb hazai rendezvénynek nevezte a kalocsai Paprikafesztivált. Úgy fogalmazott, a Paprika Lovagrend tagjaként is esküt tett arra, hogy a kalocsai paprikát népszerűsíti, amelynek rendszeresen és örömmel tesz eleget.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Emlékeztetett rá, hogy Kalocsát és Paksot hamarosan egy híd köti majd össze, amelynek tervezése a napokban fejeződik be. Mint mondta, az engedélyeztetést követően elkezdődhet az építkezés, a hídnak ugyanis legkésőbb 2020-21-re a rávezető utakkal együtt el kell készülnie.

A két városnak eddig is élő volt a kapcsolata, amely ezután tovább erősödik. A két települést összekötő híd miatt összeadódhat Paks és Kalocsa turizmusa is – vélekedett Süli János, aki szerint ez mindenképpen növeli az itt eltöltött vendégéjszakák számát.

A tárca nélküli miniszter szerint a jövő közös és olyan fejlődés biztosítható a térségnek, amely munkát, vendégeket jelent, ami segít itt tartani a fiatalokat. A két paksi blokk felépítésének is ez az egyik legfontosabb célja. A két új paksi blokkal és az autópálya csatlakozási lehetőséggel Kalocsa térsége előtt is új fejlődési lehetőség nyílik meg.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Míg Süli János a jövőről beszélt, Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke a hazánkban kétszáz éve meghonosodott paprika múltjába vezette vissza a hallgatóságot. Úgy fogalmazott, mára már sokkal többet tudunk a paprikáról, ma pedig nem csak ajánljuk, hanem ünnepeljük is a termesztőkkel együtt, Istennek hálát adva a termését.

Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte a kalocsaiakat és mindazt a többezer leszármazottat, akik ilyenkor a Paprikafesztiválra hazatérnek. Elmondta, hogy amikor az országot járva valahol rákérdeznek, hogy melyik körzetet képviseli, Kalocsa hallatán két szót szoktak rögtön megemlíteni: az érsekséget és a paprikát.

A képviselő jelezte: bízik benne, hogy a közeljövőben tovább bővülhet ezeknek a száma, mint például a közeljövőben elkészülő híd. Megemlítette a tervezett kórházfejlesztést, amely ezzel a paksi erőmű építésén dolgozó csaknem tízezer munkavállalóknak és a vonzáskörzetben élőknek lenne az elsődleges ellátóhelye.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Gazsó Rita / KALOhírek

Font Sándor szerint a rendezvénynek az az üzenete, hogy a mezőgazdaság egyik nehéz, kézi munkaerőt is komolyan igénylő ágazata, a fűszerpaprika termesztés él és ennek Kalocsa a fővárosa.

A rendezvényt követően Dr. Kiss Csaba jegyző Kalocsa város polgármesterének kitüntető díját adta át Süli János, tárca nélküli miniszternek a város fejlesztéséért végzett kiemelkedő munkájáért.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés