2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Gyöngyösbokrétától a Bokréta Néptánc Egyesületig

Simon László  |  2017. 07. 05., 09:00

Az 1930-as évek elején Kalocsára is eljutott a mozgalom „vírusa”. Az Eperföldi Iskolában Balázs Ilona tanítónő, népi játékokat és táncokat tanított a gyerekeknek. Nem sokkal ezután felnőttek is követték példájukat. Pécsiné Ács Sarolta vezetésével alakult egy tánccsoport a Katolikus Paraszt Ifjúsági Egyletben. A II. világháború után, Kalocsán Pécsi Sándor és testvére Erzsébet alakították meg az első tánccsoportot, mellyel körbejárták Európát. 1967-ben alakult meg a Kalocsai Népi Együttes, Tóth Ferenc vezetésével. Július 4-én a XXI. Duna Menti Folklórfesztivál nyitóprogramjaként a Művelődési Központban nyílt kiállítás az 50. évfordulóját ünneplő Kalocsai Népi együttes fotóiból.

Magóné Tóth Gyöngyi köszöntötte a szépszámú érdeklődőt, majd megköszönte az elődöknek hogy:

50 évvel ezelőtt alapítottak egy együttest, a Kalocsai Népi Együttest, melynek azt hiszem nagy része van abban, hogy a kalocsai tánc, a kalocsai népművészet, a kalocsai pingálás Hungarikum  lett, és a Szellemi Kulturális  Örökség  Nemzeti Jegyzékébe az első etapban került fel.Perity István nyugalmazott népművelőnek és segítőinek –Asperján Istvánné, Kónyáné Matos Márta, Kónya György, Matos László, Zsombori Zsuzsa- a kiállítás megrendezésében végzett munkájukat méltatta, majd felkérte Vörös Andrást az akkori Művelődési Központ és Ifjúsági Ház igazgatóját, aki ott volt a kezdeteknél, aki kísérte és szervezte az eseményeket, hogy nyissa meg a kiállítást.

Az egykori igazgató, Ady Endre: A Kalota partján című versével idézte fel azt a sokféle színt, mely a kalocsai ruhákban fellelhető:

Mennyi szín, mennyi szín, mennyi kedves
És tarkaságban annyi nyugalom
És fehér és piros és virító sárga,
Izgató kék és harcos barna szín."

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek

Majd felidézte azokat az éveket, melyek az együttes és az igazgató életében is emlékezetesek voltak.
Beszéde végén a jövőről:

A magam részéről, igazgatásom idejére eső, 70-es 80-as éveket az együttes fénykorának tekintem… Remélem és kívánom, hogy az új feltétel rendszer a szervezeti keretek között újabb fénykorok elé nézzünk. Hogy ez a remény teljesüljön, -tapasztalatból mondom- sokak közvetlen munkájára, összefogásra, áldozatvállalásra lesz szükség a jövőben is.S hogy tényleg a fesztivál megnyitója legyen az esemény Cselik Mária és Tóth József tánccal szórakoztatta a megjelenteket.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Simon László / KALOhírek

A tánc után Dr. Kovács Istvánné, emléklappal köszönte meg Perity Istvánnak a munkáját.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés