2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A király, a királyné, a kancellár és a Lord – Kenyérszentelés augusztus 19-én Kalocsán

Illés György Cinó  |  2016. 08. 20., 16:04

Szentmise után díszmenetben vonultak az ünneplők a kenyérszentelés helyszínét adó Asztrik térre, majd onnan a Csilás-parkba. Ott mécseseket ragadva a parton kísérték a fáklyákkal fölvonuló csónakokat, egészen a piactér melletti hídig, ahol tűzzsonglőr bemutatóra érkezett a királyi pár lóháton. Őket maga a polgármester köszöntötte, majd a nap az Érsekkertben zárult, ahol a szabadtéri színpadon a Lord együttes adott nagysikerű koncertet.

Augusztus 19-én, államalapításunk ünnepének előestéjén tartották Kalocsán az új kenyér ünnepét, ünnepi mise után fölvonulással, majd kenyérszenteléssel. A Vajason fáklyás csónakfelvonulás volt, a Kubikus parkban tűzzsonglőrök is érkeztek a királyi pár fogadására, majd az érsekkerti szabadtéri színpadon a Lord együttes koncertje zárta a Szent István Napok idei rendezvénysorozatának első napi programjait.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

Az ünnepi sokadalom megtöltötte a Szent István király templomot, amelynek két búcsúnapja közül az egyik Szent István király ünnepéhez, augusztus 20-ához kapcsolódik. Az ünnepi szentmise a Kalocsai Fegyház és Börtön Énekkarának szolgálatával zajlott Eperjesi György százados vezetésével. A misét Talapka István címzetes apát, őrkanokok mutatta be, aki szentbeszédében Szent István király és a 225 éve született Széchenyi István példája nyomán a hazaszeretetről, a közösségért hozott áldozatról, érte való munkálkodásról, valamint a család fontosságáról is szólt, arra bíztatva mindenkit, hogy gyermekeinknek adjuk át ezeket az értékeket.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

A misét követően a templomból kiáradó nép – élén az új kenyeret vivő népviseletbe öltözött táncosokkal – az Asztrik térre, az ott álló országzászlóhoz vonult, ahol rövid ünnepség keretében került sor az új kenyér megszentelésére. Az ünnepély a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd Fekete Antal konferanszié köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a Géderlaki Katolikus Férfikar adott elő néhány alkalomhoz illő éneket, majd Marton Gábor, a kalocsai belvárosi plébánia újonnan kinevezett káplánja megszentelte a kenyeret, amelyet ez után dr. Bálint József polgármester szegett meg, és a táncosok segítségével osztott szét az ünneplő sokadalom között.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

A szentelt új kenyeret majszolgatva a tömeg a Csilás-park hídjánál mécsesekkel szerelkezett föl, majd a parton kísérték a Vajason fáklyákkal fölvonuló csónakokat a piactér melletti hídig. Ott a Flame Flowers tűzzsonglőr bemutatója várta az ünneplőket, akiknek körébe ekkor érkezett meg kíséretével együtt lóháton a „királyi pár”, István és Gizella, akiket dr. Bálint József kancellár polgármester köszöntött a város népe nevében.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

A királyi pár és testőrségének köszöntése után őket, valamint a város népét az idén 45 éves Lord együttes koncertjére invitálta a polgármester, és sokan el is fogadták e meghívást, hiszen a Lord nagy tömeg előtt adhatott igazi, ünnepi koncertet a kalocsai és környékbeli közönségnek.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés