2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A király, a királyné, a kancellár és a Lord – Kenyérszentelés augusztus 19-én Kalocsán

Illés György Cinó  |  2016. 08. 20., 16:04

Szentmise után díszmenetben vonultak az ünneplők a kenyérszentelés helyszínét adó Asztrik térre, majd onnan a Csilás-parkba. Ott mécseseket ragadva a parton kísérték a fáklyákkal fölvonuló csónakokat, egészen a piactér melletti hídig, ahol tűzzsonglőr bemutatóra érkezett a királyi pár lóháton. Őket maga a polgármester köszöntötte, majd a nap az Érsekkertben zárult, ahol a szabadtéri színpadon a Lord együttes adott nagysikerű koncertet.

Augusztus 19-én, államalapításunk ünnepének előestéjén tartották Kalocsán az új kenyér ünnepét, ünnepi mise után fölvonulással, majd kenyérszenteléssel. A Vajason fáklyás csónakfelvonulás volt, a Kubikus parkban tűzzsonglőrök is érkeztek a királyi pár fogadására, majd az érsekkerti szabadtéri színpadon a Lord együttes koncertje zárta a Szent István Napok idei rendezvénysorozatának első napi programjait.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

Az ünnepi sokadalom megtöltötte a Szent István király templomot, amelynek két búcsúnapja közül az egyik Szent István király ünnepéhez, augusztus 20-ához kapcsolódik. Az ünnepi szentmise a Kalocsai Fegyház és Börtön Énekkarának szolgálatával zajlott Eperjesi György százados vezetésével. A misét Talapka István címzetes apát, őrkanokok mutatta be, aki szentbeszédében Szent István király és a 225 éve született Széchenyi István példája nyomán a hazaszeretetről, a közösségért hozott áldozatról, érte való munkálkodásról, valamint a család fontosságáról is szólt, arra bíztatva mindenkit, hogy gyermekeinknek adjuk át ezeket az értékeket.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

A misét követően a templomból kiáradó nép – élén az új kenyeret vivő népviseletbe öltözött táncosokkal – az Asztrik térre, az ott álló országzászlóhoz vonult, ahol rövid ünnepség keretében került sor az új kenyér megszentelésére. Az ünnepély a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd Fekete Antal konferanszié köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően a Géderlaki Katolikus Férfikar adott elő néhány alkalomhoz illő éneket, majd Marton Gábor, a kalocsai belvárosi plébánia újonnan kinevezett káplánja megszentelte a kenyeret, amelyet ez után dr. Bálint József polgármester szegett meg, és a táncosok segítségével osztott szét az ünneplő sokadalom között.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

A szentelt új kenyeret majszolgatva a tömeg a Csilás-park hídjánál mécsesekkel szerelkezett föl, majd a parton kísérték a Vajason fáklyákkal fölvonuló csónakokat a piactér melletti hídig. Ott a Flame Flowers tűzzsonglőr bemutatója várta az ünneplőket, akiknek körébe ekkor érkezett meg kíséretével együtt lóháton a „királyi pár”, István és Gizella, akiket dr. Bálint József kancellár polgármester köszöntött a város népe nevében.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

A királyi pár és testőrségének köszöntése után őket, valamint a város népét az idén 45 éves Lord együttes koncertjére invitálta a polgármester, és sokan el is fogadták e meghívást, hiszen a Lord nagy tömeg előtt adhatott igazi, ünnepi koncertet a kalocsai és környékbeli közönségnek.

Képgaléria megtekintése (183 db kép)

Forrás: KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-05-30 12:49:46
A Kalocsa TV Magazin műsorában ezúttal a török Akkuyu erőmű építésének újabb fontos állomásáról számolnak be: megérkezett az első üzemanyag szállítmány. Az ottani projektben szerzett tapasztalatokat a Paks II. Atomerőmű építése során is hasznosítják. A műsorban szó lesz még az új blokkok manőverezőképességéről, beszámolnak a Paks II. Tudásmenedzsment Akadémia legutóbbi előadásáról, végezetül a TámogAtom sorozat Pata Jenő Gábor géderlaki plébánossal készült epizódját láthatják. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>
2023. 06. 02., 10:33
Több hónapos nyomozómunka eredményeként több mint 200 rendőr, 23 Bács-Kiskun vármegyei helyszínen csapott le egyidőben. Még >>>
2023. 06. 01., 17:00
Az előterjesztés napirendre vételét 285 képviselő támogatta a 450 fős parlamentben. Még >>>
2023. 06. 01., 12:00
Az esős májusi időjárás miatt néhol már kifejlett szúnyogok is nagyobb számban megjelentek, ezért ha az időjárás azt lehetővé teszi, június elején megkezdődik az ellenük való védekezés. Még >>>
2023. 05. 31., 16:53
Az első negyedév végén 50,9 ezer forint volt a személyautók éves átlagos kgfb-állománydíja, ami 7 százalékos növekedés az előző negyedéves értékhez képest. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK