2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Alakul a fesztiválprogram – Szenegáli fellépői is lesznek a folklórünnepnek

2017. 03. 28., 10:48

Afrikában mióta folyik a Duna? Kérdezhetnénk jó magyar szokás szerint a hír hallatán, miszerint egy szenegáli dobos csapat is közreműködik majd a nyári kalocsai fesztiválon. Nos, nagyjából annyi köze van az öreg folyónak Szenegálhoz, mint Törökországhoz, mégis kisebb közfelháborodást váltott ki, amikor utóbbi csoportja elmaradt a fesztiválról. Örüljünk, hogy hírünk hozzájuk is eljutott és színfoltjai lesznek az ezeréves város egyik legnagyobb múltú ünnepélyének.

Arról már korábban hírt adtunk, hogy a július 5-től 9-ig tartó XXI. Duna Menti Folklórfesztivál több szempontból is más lesz majd, mint elődjei.

Egyrészt a hagyományos programpaletta a belvárosi menettánc és a napzáró folklórgálák és táncházak mellett kibővült egy plusz programelemmel, ami a Kossuth-díjas Csík zenekar élő nagykoncertje lesz az érsekkerti szabadtéri színpadon, amely jó idő esetén a folklórforgatag állandó helyszíne lesz. Eső esetén a fesztivál ideje alatt „riadókészültségben” tartják a városi sportcsarnokot és oda menekítik be a programokat, ha azokat az időjárás nem fogadná kegyeibe.


Forrás: KALOhírek archív

A programfelelős Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár a minap jelentette be a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán, hogy a közreműködő fellépők palettája folyamatosan bővül és egyre színesebb.

Elsőként azt tudatták, hogy a fesztivállal elválaszthatatlanul összenőtt török csoport visszaküldte kitöltött jelentkezését a forgatagra, tehát az idén sem lesz Kalocsán folklórfesztivál törökök nélkül, azt pedig néhány napja közölte, hogy Lengyelországból, Csehországból, és Szerbiából is hasonló jó híreket kaptak a szervezők, csakúgy, mint Kalocsa testvérvárosainak tánccsoportjai felől, Székelykeresztúrról és Kúláról.

Kuriózumként említette meg érdeklődésünkre dr. Magóné Tóth Gyöngyi igazgató, hogy elfogadta a meghívást egy szenegáli dobos csapat is, akik egy napig vendégeskednek majd Kalocsán.

Felidézte továbbá, hogy az idei fesztiválon új, állandó elemként köszön majd be a gasztronómia, vagyis minden közreműködő ország ízelítőt ad majd saját nemzeti eledeleiből, amelynek helyszíne az Érsekkert főbejáratánál található Hagyományok háza lesz.

Ezzel szomszédosan állítják fel a kisszínpadot, amelyen főképp a környékből érkező kórusok és népdalkörök lépnek majd fel az ötnapos rendezvény során – kiegészítve a nagyszínpadon zajló eseményeket, amelyek minden nap végén táncházzal zárulnak majd a Platán Rendezvényközpontban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK