2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Alakul a fesztiválprogram – Szenegáli fellépői is lesznek a folklórünnepnek

2017. 03. 28., 10:48

Afrikában mióta folyik a Duna? Kérdezhetnénk jó magyar szokás szerint a hír hallatán, miszerint egy szenegáli dobos csapat is közreműködik majd a nyári kalocsai fesztiválon. Nos, nagyjából annyi köze van az öreg folyónak Szenegálhoz, mint Törökországhoz, mégis kisebb közfelháborodást váltott ki, amikor utóbbi csoportja elmaradt a fesztiválról. Örüljünk, hogy hírünk hozzájuk is eljutott és színfoltjai lesznek az ezeréves város egyik legnagyobb múltú ünnepélyének.

Arról már korábban hírt adtunk, hogy a július 5-től 9-ig tartó XXI. Duna Menti Folklórfesztivál több szempontból is más lesz majd, mint elődjei.

Egyrészt a hagyományos programpaletta a belvárosi menettánc és a napzáró folklórgálák és táncházak mellett kibővült egy plusz programelemmel, ami a Kossuth-díjas Csík zenekar élő nagykoncertje lesz az érsekkerti szabadtéri színpadon, amely jó idő esetén a folklórforgatag állandó helyszíne lesz. Eső esetén a fesztivál ideje alatt „riadókészültségben” tartják a városi sportcsarnokot és oda menekítik be a programokat, ha azokat az időjárás nem fogadná kegyeibe.


Forrás: KALOhírek archív

A programfelelős Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár a minap jelentette be a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán, hogy a közreműködő fellépők palettája folyamatosan bővül és egyre színesebb.

Elsőként azt tudatták, hogy a fesztivállal elválaszthatatlanul összenőtt török csoport visszaküldte kitöltött jelentkezését a forgatagra, tehát az idén sem lesz Kalocsán folklórfesztivál törökök nélkül, azt pedig néhány napja közölte, hogy Lengyelországból, Csehországból, és Szerbiából is hasonló jó híreket kaptak a szervezők, csakúgy, mint Kalocsa testvérvárosainak tánccsoportjai felől, Székelykeresztúrról és Kúláról.

Kuriózumként említette meg érdeklődésünkre dr. Magóné Tóth Gyöngyi igazgató, hogy elfogadta a meghívást egy szenegáli dobos csapat is, akik egy napig vendégeskednek majd Kalocsán.

Felidézte továbbá, hogy az idei fesztiválon új, állandó elemként köszön majd be a gasztronómia, vagyis minden közreműködő ország ízelítőt ad majd saját nemzeti eledeleiből, amelynek helyszíne az Érsekkert főbejáratánál található Hagyományok háza lesz.

Ezzel szomszédosan állítják fel a kisszínpadot, amelyen főképp a környékből érkező kórusok és népdalkörök lépnek majd fel az ötnapos rendezvény során – kiegészítve a nagyszínpadon zajló eseményeket, amelyek minden nap végén táncházzal zárulnak majd a Platán Rendezvényközpontban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés