2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Alakul a fesztiválprogram – Szenegáli fellépői is lesznek a folklórünnepnek

2017. 03. 28., 10:48

Afrikában mióta folyik a Duna? Kérdezhetnénk jó magyar szokás szerint a hír hallatán, miszerint egy szenegáli dobos csapat is közreműködik majd a nyári kalocsai fesztiválon. Nos, nagyjából annyi köze van az öreg folyónak Szenegálhoz, mint Törökországhoz, mégis kisebb közfelháborodást váltott ki, amikor utóbbi csoportja elmaradt a fesztiválról. Örüljünk, hogy hírünk hozzájuk is eljutott és színfoltjai lesznek az ezeréves város egyik legnagyobb múltú ünnepélyének.

Arról már korábban hírt adtunk, hogy a július 5-től 9-ig tartó XXI. Duna Menti Folklórfesztivál több szempontból is más lesz majd, mint elődjei.

Egyrészt a hagyományos programpaletta a belvárosi menettánc és a napzáró folklórgálák és táncházak mellett kibővült egy plusz programelemmel, ami a Kossuth-díjas Csík zenekar élő nagykoncertje lesz az érsekkerti szabadtéri színpadon, amely jó idő esetén a folklórforgatag állandó helyszíne lesz. Eső esetén a fesztivál ideje alatt „riadókészültségben” tartják a városi sportcsarnokot és oda menekítik be a programokat, ha azokat az időjárás nem fogadná kegyeibe.


Forrás: KALOhírek archív

A programfelelős Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár a minap jelentette be a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán, hogy a közreműködő fellépők palettája folyamatosan bővül és egyre színesebb.

Elsőként azt tudatták, hogy a fesztivállal elválaszthatatlanul összenőtt török csoport visszaküldte kitöltött jelentkezését a forgatagra, tehát az idén sem lesz Kalocsán folklórfesztivál törökök nélkül, azt pedig néhány napja közölte, hogy Lengyelországból, Csehországból, és Szerbiából is hasonló jó híreket kaptak a szervezők, csakúgy, mint Kalocsa testvérvárosainak tánccsoportjai felől, Székelykeresztúrról és Kúláról.

Kuriózumként említette meg érdeklődésünkre dr. Magóné Tóth Gyöngyi igazgató, hogy elfogadta a meghívást egy szenegáli dobos csapat is, akik egy napig vendégeskednek majd Kalocsán.

Felidézte továbbá, hogy az idei fesztiválon új, állandó elemként köszön majd be a gasztronómia, vagyis minden közreműködő ország ízelítőt ad majd saját nemzeti eledeleiből, amelynek helyszíne az Érsekkert főbejáratánál található Hagyományok háza lesz.

Ezzel szomszédosan állítják fel a kisszínpadot, amelyen főképp a környékből érkező kórusok és népdalkörök lépnek majd fel az ötnapos rendezvény során – kiegészítve a nagyszínpadon zajló eseményeket, amelyek minden nap végén táncházzal zárulnak majd a Platán Rendezvényközpontban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés