2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Átadták az idei Pécsiné Ács Sarolta-díjakat

Gazsó Rita  |  2018. 09. 15., 10:48

A Kalocsai Paprikafesztivál ünnepélyes megnyitója után adták át az idei Pécsiné Ács Sarolta-díjakat. A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány által adományozott elismerést ezúttal Vén Ferencné Szabadi Magdolna és Balogh Csaba Zoltán vehette át.

A Kalocsai Paprikafesztivál pénteki hivatalos megnyitóját követően adták át a Pécsiné Ács Sarolta-díjakat. Az elismerést a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány gondozásában a kalocsai népművészet hírnevének öregbítéséért, hagyományának ápolásáért adományozzák évente, 1996 óta. A díjakat Tamás László, a Kalocsa Népművészetéért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

A Pécsiné Ács Sarolta-díjat elsőként, Kalocsa és környéke népművészetének támogatásáért Balogh Csaba Zoltán vehette át.


Forrás: Gazsó Rita

Balogh Csaba Zoltán 1955. január 5-én született Kalocsán. Tanítóként került a Homokmégyi Általános Iskolába, majd 1980-tól 28 évig vezette a falu Művelődési Otthonát. Ezután visszatért az iskolához intézményvezetőnek 2018 júniusában elért nyugdíjazásáig.

Elmondása szerint a népművészettel Homokmégyen "fertőződőtt" meg. Elbűvölte a hagyományos paraszti gazdálkodás és a falusi lét egyszerűsége, ésszerűsége, céltudatossága a maga különleges világával, amihez rengeteg hagyomány, szokás társult. Rajzot tanítóként gyűjteni kezdte a népi tárgyalkotás eszközeit, edényeket, bútorokat, ruhadarabokat. Ezek egy része ma is látható a Homokmégyi Általános Iskolában.

Művelődési Ház igazgatóként segítette a népművészettel foglalkozó csoportokat: Először a helyi népdalkör, majd az 1991-ben megalakult Hagyományőrző Együttes tevékenységét. Szervező munkája és a Kishegyi házaspár szakmai irányítása mellett az együttes arany minősítést szerzett és a hazai és nemzetközi fesztiválokon nagy sikerrel közvetítette Homokmégy és Kalocsa táncait, hagyományait. Az együttesben táncosként is résztvett. Húsz évig volt kuratóriumi elnöke a "Homokmégyi Néptánc-Hagyományokért" alapítványnak.

Bábosként színpadra állította a homokmégyi disznótort. Szervezte a Homokmégyi Szüreti Találkozókat, a falu programjaiba a népművészeti programok beépítését. Aktív tagja a 2009-ben alakult Kalocsai "Varajti Gizella" Színjátszó-körnek, amely színpadra állítja a paraszti élet szokásait, ünnepeit, dolgos hétköznapjait.

Azt mondja, hogy számára a hagyományőrzés kedvére való foglalatosság. Örül, ha a látogatóknak tetszik a bemutatott program és annak is nagyon tud örülni, ha a közreműködők elégedettek a szervezéssel. Kívánunk még sok ilyen örömet az életében, hiszen csak ilyen szervezők segítségével maradhat fenn gazdag népművészetünk!

[A díjátadón elhangzott méltatás - A szerk.]

Az ünnepségen a Pécsiné Ács Sarolta-díjat Kalocsa és környéke népdalainak megőrzéséért átadták Vén Ferencné Szabadi Magdolnának is.


Forrás: Gazsó Rita

Vén Ferencné Szabadi Magdolna 1944. június 14-én született Szakmár községben paraszt családi környezetben. Életére nagy hatással volt nagyszülei, szülei népzenei szeretete, Szabadi nagyapja citera játéka, családja tagjainak tiszta énekhangja, pingáló nagyanyja virágai, édesanyja kézi és gépi kézimunkái.

Általános és középiskolában karénekes, népi táncos és színjátszó kör tag volt. Tanítóképzősként énekkaros és a falujáró csoport tagjaként néphagyományokat gyűjtött a Baja környéki településeken. Pedagógusként átadta ismereteit tanítványainak, kórust és tánccsoportot vezetett, ének tantárgyat tanított.

A Mezei Virágok népdalkörnek megalakulása óta tagja és öt éve vezetője, szervezője, a közösség összetartója. Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár civil közösségeként részt vesznek a város kulturális rendezvényein, színesítve a programokat. Területi dalos találkozókon mindig nagy sikerrel lépnek fel és vezetésével szervezik - az idei évben is- városunkban a dalos találkozót Cserey József tanár úr-népdalgyűjtő emlékére. Évente 20-24 alkalommal gyönyörű kalocsai ruhákban éneklik Kalocsa és környéke dalait csokorba fűzve, átadva a következő nemzedéknek, hogy soha ne felejtődjön el.

Véleménye szerint: "Mindenfajta jó zene életkedvvel tölt fel, de az emberi énekhangnál nincs szebb"

Kívánjuk, hogy még sokáig énekelje Kalocsa gyönyörű népdalait a népdalkör élén!

[A díjátadón elhangzott méltatás - A szerk.]

 Gratulálunk a díjazottaknak!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK