2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

„Csíplek Kalocsa!” – Paprikás Ételek Főzőversenye kóstolási lehetőséggel, új díjakkal, lovagavatással, visszatérő bajnokokkal

Illés György Cinó  |  2023. 08. 25., 08:49

27 éve indult a paprikás ételek főzőversenye Kalocsán, de a covid miatt két év kimaradt, így ez a 25. alkalom, amikor egy főzőverseny főszereplője hungarikumunk, a kalocsai fűszerpaprika. Most egy sor újdonsággal, de az eddigi versengések emlékét is méltóképp ápolva, minden korábbinál nagyobb szabású paprikás értelek főzőversenye és gasztronómiai show adja majd a Paprikafesztivál gerincét. Portálunkat Németh József főszervező tájékoztatta.

Huszonhét éve tartották meg az első Paprikás Ételek Főzőversenyét. Ennyi idő alatt több generáció is fölnevelkedik: akik akkor születtek, esetleg ma már családosként vehetnek részt, akik pedig akkor voltak erejük teljében, azok most a legtapasztaltabbak közé tartozhatnak, 70 akár 80 felett, és sajnos sokan már csak odaátról figyelhetik a paprika fesztivál forgatagát – nyilatkozta munkatársunknak Németh József Venesz-díjas mesterszakács, a főzőverseny főszervezője, aki így fogalmazott:

„AKI EZT A JUBILEUMI ALKALMAT KIHAGYJA, AZ BIZTOS, HOGY NAGYON MEG FOGJA BÁNNI!”

Húsz-huszonöt évvel ezelőtt itt járt csapatok térnek majd vissza, és sokan megpróbálják majd újra elkészíteni azt az ételt, amit akkor főztek. Márpedig készültek itt különlegességek szép számmal, a nagyon finom töltött káposzták mellett olyan kuriózumok is, mint a vízibivaly pörkölt, a kacsanyak pörkölt, vagy a százezer darab paprikás gombóc.

Németh József
Forrás: Kalocsa Televízió

Jelen lesznek a gasztronómiai szakma tekintélyei: eljön a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendtől a Szabadtűzi Lovagrend delegációja, akik látványos szakmai felvonulással emelik majd a megnyitó ünnepélyességét.

Lesznek itt kollégák, akik Svájcból, Németországból jönnek haza. Lesz, aki 1600 kilométert repül majd, aki ’96-ban a főzőversenyen még tanulóként a kiskunhalasi iskolából, és most hat szálloda executive séfje.” A DÍSZVENDÉG: HORTOBÁGY.

Ők főzőcsapatot is kiállítanak, és az ostorcsattogtató csikósokat elkíséri majd a polgármester is.

A paprikán kívül más hungarikumok is asztalra kerülnek, és

MEG LEHET MAJD KÓSTONI AZ ORSZÁG TORTÁJA HELYEZETTJEIT, SŐT ÚGY HÍRLIK, KALOCSA VÁROS TORTÁJÁT IS.

Új díjak: Bajnokok Bajnoka, Benke Laci Bácsi Emlékdíj

Újdonság lesz a „Bajnokok utcája”, ahová a korábbi főzőversenyek bajnokai kapnak meghívást, és ahol külön versenyben választják ki az év Bajnokok Bajnokát. A jutalma a most útjára induló vándorserleg lesz, amelyet minden évben meg kell majd védeni.

Ez nagy kihívás, de nem lehetetlen: például a felcsúti iskola szaktanáraiból szerveződött Súlyos Sasok csapata háromszor nyerte el a Gasztrokardot.

A Benke Laci Bácsi Emlékdíjat annak ítéli majd a zsűri, aki leginkább megjeleníti azt a „benkelacibácsisságot”, amelyben a hagyománytisztelet, az innováció és a szakmai professzionalizmus egyszerre van jelen, és ötvöződik néhai Benke László jó kedélyű, vérbő, mégis könnyed főzési stílusával.

A paprikás szakma is képviselteti magát

Németh József a paprikás szakmai támogatókkal is előrehaladott tárgyalást folytat.
Várhatóan jelen lesz majd a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. és bátyai Chili Trade is.

A szakmai támogatók közt olyan tekintélyek szerepelnek, mint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, a Szabadtűzi Lovagrend, az Amatőr Királyi Szakács Klub.

Szekszárdi borászok a sommelier szakma fortélyaival járulnak hozzá a gasztronómia kalocsai ünnepéhez.

Két új tagot avat a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend

A 2019-ben elmaradt tiszteletbeli lovagavatást most pótolják, így az akkori rubindiplomás győztest és a mostani bajnokot most egyszerre fogják fölavatni.

Kóstolás: támogatójeggyel

AZ ÉRDEKLŐDŐK 1000 FORINTOS TÁMOGATÓ JEGYET VÁLTHATNAK.

Az ebből befolyó bevételből a szervezők részben a csapatok anyagköltségeihez járulnak majd hozzá, illetve ebből fedezik a tányérok, evőeszközök beszerzését, valamint a kalocsai állatmenhely támogatására is jut majd belőle.

A gasztroszínpad sztárvendége: Gregor Bernadett

Gregor Bernadett az állatvédő egyesületek támogatója, országszerte kampányolva az elárvult állatok körülményeinek javításáért.

Gasztronómiai rendezvényhez méltóan a menhelyen élő állatok jobb táplálásához fognak hozzájárulni.

Tehát, aki támogatójegyet vesz, az a jegy árának egy részével járul csak hozzá a főzőcsapat költségeihez, márpedig ezer forint a mai világban nem ér túl sokat, ezért Németh József azt kéri, hogy az adagokkal kapcsolatos elvárásainkat is ehhez igazítsuk:

TEKINTSÜK VALÓBAN KÓSTOLÓJEGYNEK, AMIÉRT KÓSTOLÓ JÁR, EZÉRT NE VÁRJUK, HOGY EGY JEGY FEJÉBEN TELE ÉTHORDÓVAL TÁVOZHATUNK!

Aki nagyobb adagot szeretne, adjon a csapatnak több támogatójegyet – fejtette ki a főszervező.

Végül a Paprikafesztivál létjogosultságával, szükségességével kapcsolatban így fogalmazott Németh József:

Ha egy nemzet, egy nép nem ápolja a múltját, az nem érdemli a jövőjét, és nekünk, kalocsaiaknak igen komoly múltunk van a fűszerpaprika területén, legyünk rá büszkék!” Amint megtudtuk, nem csak Magyarországról jönnek majd főzőcsapatok, hanem várhatóan Vajdaságból és Felvidékről is, és e nemzetközi érdekeltségű csapatok – amellett, hogy sajátos, új színeket hoznak a fesztivál palettájára, el is viszik majd jó hírünket a nagyvilágba.

Aki kedvet érez, hogy versenybe szálljon velük és a hazai riválisokkal, nosza!

A FŐZŐCSAPATOK JELENTKEZÉSÉT SZEPTEMBER 8-ÁN ESTIG VÁRJÁK.

Ehhez a jelentkezési lapot és információkat ide kattintva, majd az oldal aljára görgetve találják meg. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>
2023. 09. 19., 13:56
A kormányablakbusz szeptember 20-án, szerdán 8:30 és 14:30 között a Polgármesteri Hivatal épületénél várja a lakosságot ügyfélfogadásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK