2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Élő kalocsai hagyományok a filmvásznon - Ősbemutató és pódiumbeszélgetés a Kalocsai Színházban

Kastély Béla  |  2022. 09. 10., 13:04

A város legjobban várt és legrégebbi hagyományokkal rendelkező eseményének társrendezvényeként, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület szervezésében a most debütáló filmben mutatták be Kalocsa egykori és napjainkban élő, meghatározó hagyományait.

A filmvetítést megelőzően dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere köszöntötte az őt elkísérő Maxim Puhov, orosz testvérvárosunk Polyarnyye Zori polgármesterét és delegációját, valamint a megjelenteket.

Kalocsa az egyetlen olyan város Magyarországon, amely kettő hungarikummal is rendelkezik. A seholsincs virágok világa – Lakodalomtól pamudáig című film egy igazi hiánypótló műremek, amely feltárja az élő hagyományokat Kalocsa kulturális terében.  A Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület együttműködésével, az Agrárminisztérium, valamint a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló ismeretterjesztő- és dokumentumfilm a közösségi hagyomány életben tartó erejére helyezi a fókuszt – írják az alkotás méltatásában.

A film a mozgókép lehetőségeit maximálisan kihasználva bemutatja a messze földön ismert kalocsai paprikát, városunk hímzését, viseletét, pingálását, táncát, vagyis a népművészetet. A filmből nem csupán a pompás virágos viseleteket, a sajátos táncokat ismerhetjük meg, hanem részesei lehetünk a közösség életének, élő szokásainak - a hagyomány őrző lakodalomtól a gyermek születéséig, megkereszteléséig, de még egy hagyományos disznótorba is betekinthetünk, s együtt mulathatunk jókedvű, derűs emberekkel.

Ahogyan azt dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője, a film felelős szerkesztője elmondta:

Azt szeretnék megmutatni, hogy miként él a hagyomány a kalocsaiak körében. Mint jelent kalocsainak lenni. Mit jelent az, hogy generációról-generációra hagyományozódik egy örökség. Miként élik meg a saját örökségüket a kalocsai emberek"

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A vetítési utáni pódiumbeszélgetésből a szerkesztő-producer, Ágics Gitta jóvoltából az is megtudtuk, hogy a több helyszínt felölelő és közel 4 évnyi munkát igénylő filmet

Eredetileg 26 percesre terveztük, de egy 53 perces nagyfilm lett belőle.A rendező-operatőr, Kovács László a beszélgetés során kiemelte

Nem beállított, előre megírt forgatókönyv szerint zajlott a forgatás. 

Kovács László külön is megköszönte Laurának és Balázsnak, hogy személyes életükbe is beengedték a forgatócsoportot. Ezáltal láthattuk a szerelemtől a lakodalmon át, a keresztelőt, a pamudát és az azt követő mulatozást.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Ez a spontán történés és a fiatal pár története nagyot dob a film egészén, ezáltal a néző úgy érezheti, hogy ő is részese a filmnek.

A hagyományőrző egyesületet vezető Kovács Istvánné Sztakó Éva is kifejezte háláját a film minden szereplőjének, hiszen nélkülük ez a színvonalas produkció nem jöhetett volna létre.

Azok se búsuljanak, akik lemaradtak a vetítésről. A seholsincs virágok világa - Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében a TV-ben is megnézhető lesz. Szeptember 10. – szombat 15 óra 50 perckor és másnap, vasárnap reggel 6 óra előtt 10 perccel, az M5 tűzi műsorára. További jó hír, a Kalocsa TV is hamarosan vetíti a kalocsai hagyományokat a teljesség igényével bemutató alkotást!

Szerkesztőségünk és olvasóink nevében is gratulálunk a nagyszerű alkotás nagyszerű alkotóinak!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>
2023. 09. 19., 13:56
A kormányablakbusz szeptember 20-án, szerdán 8:30 és 14:30 között a Polgármesteri Hivatal épületénél várja a lakosságot ügyfélfogadásra. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK