2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Élő kalocsai hagyományok a filmvásznon - Ősbemutató és pódiumbeszélgetés a Kalocsai Színházban

Kastély Béla  |  2022. 09. 10., 13:04

A város legjobban várt és legrégebbi hagyományokkal rendelkező eseményének társrendezvényeként, a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület szervezésében a most debütáló filmben mutatták be Kalocsa egykori és napjainkban élő, meghatározó hagyományait.

A filmvetítést megelőzően dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere köszöntötte az őt elkísérő Maxim Puhov, orosz testvérvárosunk Polyarnyye Zori polgármesterét és delegációját, valamint a megjelenteket.

Kalocsa az egyetlen olyan város Magyarországon, amely kettő hungarikummal is rendelkezik. A seholsincs virágok világa – Lakodalomtól pamudáig című film egy igazi hiánypótló műremek, amely feltárja az élő hagyományokat Kalocsa kulturális terében.  A Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület együttműködésével, az Agrárminisztérium, valamint a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló ismeretterjesztő- és dokumentumfilm a közösségi hagyomány életben tartó erejére helyezi a fókuszt – írják az alkotás méltatásában.

A film a mozgókép lehetőségeit maximálisan kihasználva bemutatja a messze földön ismert kalocsai paprikát, városunk hímzését, viseletét, pingálását, táncát, vagyis a népművészetet. A filmből nem csupán a pompás virágos viseleteket, a sajátos táncokat ismerhetjük meg, hanem részesei lehetünk a közösség életének, élő szokásainak - a hagyomány őrző lakodalomtól a gyermek születéséig, megkereszteléséig, de még egy hagyományos disznótorba is betekinthetünk, s együtt mulathatunk jókedvű, derűs emberekkel.

Ahogyan azt dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője, a film felelős szerkesztője elmondta:

Azt szeretnék megmutatni, hogy miként él a hagyomány a kalocsaiak körében. Mint jelent kalocsainak lenni. Mit jelent az, hogy generációról-generációra hagyományozódik egy örökség. Miként élik meg a saját örökségüket a kalocsai emberek"

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A vetítési utáni pódiumbeszélgetésből a szerkesztő-producer, Ágics Gitta jóvoltából az is megtudtuk, hogy a több helyszínt felölelő és közel 4 évnyi munkát igénylő filmet

Eredetileg 26 percesre terveztük, de egy 53 perces nagyfilm lett belőle.A rendező-operatőr, Kovács László a beszélgetés során kiemelte

Nem beállított, előre megírt forgatókönyv szerint zajlott a forgatás. 

Kovács László külön is megköszönte Laurának és Balázsnak, hogy személyes életükbe is beengedték a forgatócsoportot. Ezáltal láthattuk a szerelemtől a lakodalmon át, a keresztelőt, a pamudát és az azt követő mulatozást.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Ez a spontán történés és a fiatal pár története nagyot dob a film egészén, ezáltal a néző úgy érezheti, hogy ő is részese a filmnek.

A hagyományőrző egyesületet vezető Kovács Istvánné Sztakó Éva is kifejezte háláját a film minden szereplőjének, hiszen nélkülük ez a színvonalas produkció nem jöhetett volna létre.

Azok se búsuljanak, akik lemaradtak a vetítésről. A seholsincs virágok világa - Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében a TV-ben is megnézhető lesz. Szeptember 10. – szombat 15 óra 50 perckor és másnap, vasárnap reggel 6 óra előtt 10 perccel, az M5 tűzi műsorára. További jó hír, a Kalocsa TV is hamarosan vetíti a kalocsai hagyományokat a teljesség igényével bemutató alkotást!

Szerkesztőségünk és olvasóink nevében is gratulálunk a nagyszerű alkotás nagyszerű alkotóinak!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK