2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Elsőrangú paprikás ételek a XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál főzőversenyén – Még a desszertet is paprikából készítette a „megkoronázott” csapat

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 16., 19:31

Idén is a jó kalocsai paprika és a magyaros ételek nemes kapcsolatának ápolása, a paprikával való főzés kreativitásának kibontakoztatása volt a fő célja az immár 29. alkalommal megrendezett Kalocsai Paprikafesztivál fő eseményének, a huszonkettedszer megrendezett Paprikás Ételek Főzőversenyének. Öt éve vált a főzőverseny részesévé a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny, amely nem is annyira a főzés különbözősége, mint inkább ez eltérő, a régmúltat idéző alapanyag, a szürkemarha húsa miatt vált külön versenyszámmá.

A szombaton 9 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően, 10 órakor a Bográcsszínpadon, a 60 főzőhelyen bogrács alá gyújtó főzőket, a terjengő finom illatok közepette Németh József Venesz-díjas főszervező köszöntötte, majd jó munkát, versengés kívánva nyitotta meg a XXII. Paprikás Ételek Főzőversenyét, az V. Szürkemarha Pörköltfőző Versenyt.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

A zsűri immár Kalocsán is jól ismert tagjait, köztük Krivács Andrást, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét a legtöbb versenyző ismerősként köszöntötte, hiszen a mezőny legtöbb tagja már számos nagy versenyen megmérettette magát. A délelőtti kulturális, zenés programoknak délidőben egyszeriben vége szakadt, mert a látogatók többsége elözönlötte azt az Érsekkert főbejáratához vezetősétányt, amelynek két oldalán a verseny résztvevői a paprikára hangolt ételeket, ételkülönlegességeket készítették.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Miután a zsűri asztalára felszolgálták az első adagokat, ki-ki kedve szerint, egy-egy kóstolójegyét beváltva fogyaszthatott a kitűnő ételekből. A városi önkormányzat vendégeit ezúttal a volt nagyszeminárium (Tomori Pál Városi Könyvtár) épületének kamaratermében látták vendégül. A gazdag, büfé asztalra terített menüsort a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárai a szakács tanulók közreműködésével készítették, a felszolgálásban a pincér tanulók segítettek.

Mint utóbb, a főzőverseny eredményhirdetésekor kiderült, a zsűri és a látogatók ízlése zömében találkozott, de azért voltak olyan főzőhelyek, ahol a kóstolójegyek beváltásakor hosszú sorok alakultak ki, ám a díjak kiosztásánál ennek a csapatnak a neve mégsem hangzott el. Ennek oka egyebek mellett az is lehet, hogy az ételsorokat készítő, mint kiderült győztes ételkollekcióknál nem a mennyiség, sokkal inkább a minőség és az étel exkluzív megjelenítése, tálalása volt a cél.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Már régen az utolsó bográcsot is elmosták, az utolsó falat pörköltet is elfogyasztották, amikor a főzőverseny eredményhirdetése 17 órakor megkezdődött a Bográcsszínpadon. Ám előtte Németh József ismertette a zsűri tagjait és a bírálati szempontokat.
A főszervező a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét is felkérte, hogy mondjon szakmai értékelést a látottakról, ízleltekről. Krivács András értékeléséből kiderült, miért a magyar hagyományoktól és paprikától autentikus mindaz, ami az országban-világban a magyar ételek, a kalocsai paprika hírnevét adja. Az elnök hangjában érezhető tisztelettel szólt a verseny valamennyi résztvevőjéhez, megerősítve, hogy itt mindenki, de leginkább a magyar gasztronómia a nyertes, amiért ilyen elkötelezett, a profizmus elemeit felvonultató hobbi szakácsai vannak.

Az eredményhirdetés és díjkiosztás hosszú, egy órán át tartó procedúrájának minden részletét a résztvevők és a díjak magas száma miatt nehéz lenne visszaadni, így csak a jelentősebb elismerésének ismertetésére vállalkozunk.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Az eredményeket Németh József úgy hirdette ki, hogy az érdeklődés felcsigázása érdekében a legmagasabb elismerések maradtak utoljára. A zsűri egy korábban hozott határozata értelmében a főzőversenyeken több bronz, ezüst és arany díj adható.

Ennek megfelelően bronz serleget és a hozzá járó díszoklevelet a Bogdán csapat, a Lengyel csapat, Székelykeresztúr testvérváros csapata, a bajai Duna-menti Halfesztivál csapata, a Barátok csapata, a Vesemosoda (műveseállomás) csapata vehetett át.

Ezüst serleget és a hozzá járó díszoklevelet a Jedlik Ányos csapat, a Hari csapat, a Palik bendő csapat, a De jure csapat (Dr. Sirok Katalin csapata), a Credo csapat kapott.

Kimagasló teljesítményéért arany serleg díjat érdemelt ki a Kapuvári ízvadászok csapat (minden évben a Pápának főznek Vatikánban), Kastély Attila és csapata, a Bakodi betyárok csapat, a Súlyos sasok csapat és a Kócos burgzsandárok csapat, mely utóbbi csodálatos ételsorral lepte meg a zsűrit, még a desszert is paprikából készült.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Mielőtt az összetett fődíjat átadták, a polgármester Kalocsa Város Fődíját a testvérváros, Kúla Népkör csapatának nyújtotta át. A Kalocsai Szent István Lovagrend fődíját, a rubindiplomát és a tiszteletbeli lovagi címet a Tenkes-hegy Ördöge Étterem vezetője, Nőt Lenke érdemelte ki.

Az Ínyencmester fődíjat, amely az egyik legmagasabb szakmai díj, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai vették át.

A szabadtűzi lovagrend vándordíját, a díszes kardot idén is a Súlyos sasok csapata nyerte el, így a kardot további egy évre ismét ők vihették haza.

A Szürkemarha Pörköltfőző Verseny vándor fődíját, egy gyönyörű kürtöt dr. Bálint József polgármestertől az Ízlelők csapat vezetője nem csak átvette, de meg is szólaltatta.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek


A Paprikás Ételek főzőverseny összesített fődíját, vele a koronát, jogart és almát és egy gyönyörű porcelánserleget (Kalocsai Porcelán Manufaktúra Kft. felajánlása), mint a Magyar Gasztronómiai Szövetség Dél-Alföldi Régiójának különdíját, a Kócos Burgzsandárok csapat vezetője vette át, így a polgármester az ő fejére helyezte a koronát.

A 2018. évi Kalocsai Paprikafesztivál főzőversenye jó hangulatban, a tavalyival ellentétben a helyszín gyors és rugalmas elhagyásával zárult, egyes csapatok már most jelentkeztek a jövőre 23. alkalommal megrendezendő Kalocsai Paprikás Ételek Főzőversenyére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK