Idén is a jó kalocsai paprika és a magyaros ételek nemes kapcsolatának ápolása, a paprikával való főzés kreativitásának kibontakoztatása volt a fő célja az immár 29. alkalommal megrendezett Kalocsai Paprikafesztivál fő eseményének, a huszonkettedszer megrendezett Paprikás Ételek Főzőversenyének. Öt éve vált a főzőverseny részesévé a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny, amely nem is annyira a főzés különbözősége, mint inkább ez eltérő, a régmúltat idéző alapanyag, a szürkemarha húsa miatt vált külön versenyszámmá.
A szombaton 9 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően, 10 órakor a Bográcsszínpadon, a 60 főzőhelyen bogrács alá gyújtó főzőket, a terjengő finom illatok közepette Németh József Venesz-díjas főszervező köszöntötte, majd jó munkát, versengés kívánva nyitotta meg a XXII. Paprikás Ételek Főzőversenyét, az V. Szürkemarha Pörköltfőző Versenyt.
Forrás: KALOhírek
A zsűri immár Kalocsán is jól ismert tagjait, köztük Krivács Andrást, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét a legtöbb versenyző ismerősként köszöntötte, hiszen a mezőny legtöbb tagja már számos nagy versenyen megmérettette magát. A délelőtti kulturális, zenés programoknak délidőben egyszeriben vége szakadt, mert a látogatók többsége elözönlötte azt az Érsekkert főbejáratához vezetősétányt, amelynek két oldalán a verseny résztvevői a paprikára hangolt ételeket, ételkülönlegességeket készítették.
Forrás: KALOhírek
Miután a zsűri asztalára felszolgálták az első adagokat, ki-ki kedve szerint, egy-egy kóstolójegyét beváltva fogyaszthatott a kitűnő ételekből. A városi önkormányzat vendégeit ezúttal a volt nagyszeminárium (Tomori Pál Városi Könyvtár) épületének kamaratermében látták vendégül. A gazdag, büfé asztalra terített menüsort a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárai a szakács tanulók közreműködésével készítették, a felszolgálásban a pincér tanulók segítettek.
Mint utóbb, a főzőverseny eredményhirdetésekor kiderült, a zsűri és a látogatók ízlése zömében találkozott, de azért voltak olyan főzőhelyek, ahol a kóstolójegyek beváltásakor hosszú sorok alakultak ki, ám a díjak kiosztásánál ennek a csapatnak a neve mégsem hangzott el. Ennek oka egyebek mellett az is lehet, hogy az ételsorokat készítő, mint kiderült győztes ételkollekcióknál nem a mennyiség, sokkal inkább a minőség és az étel exkluzív megjelenítése, tálalása volt a cél.
Forrás: KALOhírek
Már régen az utolsó bográcsot is elmosták, az utolsó falat pörköltet is elfogyasztották, amikor a főzőverseny eredményhirdetése 17 órakor megkezdődött a Bográcsszínpadon. Ám előtte Németh József ismertette a zsűri tagjait és a bírálati szempontokat.
A főszervező a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét is felkérte, hogy mondjon szakmai értékelést a látottakról, ízleltekről. Krivács András értékeléséből kiderült, miért a magyar hagyományoktól és paprikától autentikus mindaz, ami az országban-világban a magyar ételek, a kalocsai paprika hírnevét adja. Az elnök hangjában érezhető tisztelettel szólt a verseny valamennyi résztvevőjéhez, megerősítve, hogy itt mindenki, de leginkább a magyar gasztronómia a nyertes, amiért ilyen elkötelezett, a profizmus elemeit felvonultató hobbi szakácsai vannak.
Az eredményhirdetés és díjkiosztás hosszú, egy órán át tartó procedúrájának minden részletét a résztvevők és a díjak magas száma miatt nehéz lenne visszaadni, így csak a jelentősebb elismerésének ismertetésére vállalkozunk.
Forrás: KALOhírek
Az eredményeket Németh József úgy hirdette ki, hogy az érdeklődés felcsigázása érdekében a legmagasabb elismerések maradtak utoljára. A zsűri egy korábban hozott határozata értelmében a főzőversenyeken több bronz, ezüst és arany díj adható.
Ennek megfelelően bronz serleget és a hozzá járó díszoklevelet a Bogdán csapat, a Lengyel csapat, Székelykeresztúr testvérváros csapata, a bajai Duna-menti Halfesztivál csapata, a Barátok csapata, a Vesemosoda (műveseállomás) csapata vehetett át.
Ezüst serleget és a hozzá járó díszoklevelet a Jedlik Ányos csapat, a Hari csapat, a Palik bendő csapat, a De jure csapat (Dr. Sirok Katalin csapata), a Credo csapat kapott.
Kimagasló teljesítményéért arany serleg díjat érdemelt ki a Kapuvári ízvadászok csapat (minden évben a Pápának főznek Vatikánban), Kastély Attila és csapata, a Bakodi betyárok csapat, a Súlyos sasok csapat és a Kócos burgzsandárok csapat, mely utóbbi csodálatos ételsorral lepte meg a zsűrit, még a desszert is paprikából készült.
Forrás: KALOhírek
Mielőtt az összetett fődíjat átadták, a polgármester Kalocsa Város Fődíját a testvérváros, Kúla Népkör csapatának nyújtotta át. A Kalocsai Szent István Lovagrend fődíját, a rubindiplomát és a tiszteletbeli lovagi címet a Tenkes-hegy Ördöge Étterem vezetője, Nőt Lenke érdemelte ki.
Az Ínyencmester fődíjat, amely az egyik legmagasabb szakmai díj, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai vették át.
A szabadtűzi lovagrend vándordíját, a díszes kardot idén is a Súlyos sasok csapata nyerte el, így a kardot további egy évre ismét ők vihették haza.
A Szürkemarha Pörköltfőző Verseny vándor fődíját, egy gyönyörű kürtöt dr. Bálint József polgármestertől az Ízlelők csapat vezetője nem csak átvette, de meg is szólaltatta.
Forrás: KALOhírek
A Paprikás Ételek főzőverseny összesített fődíját, vele a koronát, jogart és almát és egy gyönyörű porcelánserleget (Kalocsai Porcelán Manufaktúra Kft. felajánlása), mint a Magyar Gasztronómiai Szövetség Dél-Alföldi Régiójának különdíját, a Kócos Burgzsandárok csapat vezetője vette át, így a polgármester az ő fejére helyezte a koronát.
A 2018. évi Kalocsai Paprikafesztivál főzőversenye jó hangulatban, a tavalyival ellentétben a helyszín gyors és rugalmas elhagyásával zárult, egyes csapatok már most jelentkeztek a jövőre 23. alkalommal megrendezendő Kalocsai Paprikás Ételek Főzőversenyére.