2022. 10. 05. szerda
Aurél
: 418 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Elsőrangú paprikás ételek a XXIX. Kalocsai Paprikafesztivál főzőversenyén – Még a desszertet is paprikából készítette a „megkoronázott” csapat

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 16., 19:31

Idén is a jó kalocsai paprika és a magyaros ételek nemes kapcsolatának ápolása, a paprikával való főzés kreativitásának kibontakoztatása volt a fő célja az immár 29. alkalommal megrendezett Kalocsai Paprikafesztivál fő eseményének, a huszonkettedszer megrendezett Paprikás Ételek Főzőversenyének. Öt éve vált a főzőverseny részesévé a Szürkemarha Pörköltfőző Verseny, amely nem is annyira a főzés különbözősége, mint inkább ez eltérő, a régmúltat idéző alapanyag, a szürkemarha húsa miatt vált külön versenyszámmá.

A szombaton 9 órakor kezdődő ünnepi szentmisét követően, 10 órakor a Bográcsszínpadon, a 60 főzőhelyen bogrács alá gyújtó főzőket, a terjengő finom illatok közepette Németh József Venesz-díjas főszervező köszöntötte, majd jó munkát, versengés kívánva nyitotta meg a XXII. Paprikás Ételek Főzőversenyét, az V. Szürkemarha Pörköltfőző Versenyt.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

A zsűri immár Kalocsán is jól ismert tagjait, köztük Krivács Andrást, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét a legtöbb versenyző ismerősként köszöntötte, hiszen a mezőny legtöbb tagja már számos nagy versenyen megmérettette magát. A délelőtti kulturális, zenés programoknak délidőben egyszeriben vége szakadt, mert a látogatók többsége elözönlötte azt az Érsekkert főbejáratához vezetősétányt, amelynek két oldalán a verseny résztvevői a paprikára hangolt ételeket, ételkülönlegességeket készítették.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Miután a zsűri asztalára felszolgálták az első adagokat, ki-ki kedve szerint, egy-egy kóstolójegyét beváltva fogyaszthatott a kitűnő ételekből. A városi önkormányzat vendégeit ezúttal a volt nagyszeminárium (Tomori Pál Városi Könyvtár) épületének kamaratermében látták vendégül. A gazdag, büfé asztalra terített menüsort a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanárai a szakács tanulók közreműködésével készítették, a felszolgálásban a pincér tanulók segítettek.

Mint utóbb, a főzőverseny eredményhirdetésekor kiderült, a zsűri és a látogatók ízlése zömében találkozott, de azért voltak olyan főzőhelyek, ahol a kóstolójegyek beváltásakor hosszú sorok alakultak ki, ám a díjak kiosztásánál ennek a csapatnak a neve mégsem hangzott el. Ennek oka egyebek mellett az is lehet, hogy az ételsorokat készítő, mint kiderült győztes ételkollekcióknál nem a mennyiség, sokkal inkább a minőség és az étel exkluzív megjelenítése, tálalása volt a cél.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Már régen az utolsó bográcsot is elmosták, az utolsó falat pörköltet is elfogyasztották, amikor a főzőverseny eredményhirdetése 17 órakor megkezdődött a Bográcsszínpadon. Ám előtte Németh József ismertette a zsűri tagjait és a bírálati szempontokat.
A főszervező a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökét is felkérte, hogy mondjon szakmai értékelést a látottakról, ízleltekről. Krivács András értékeléséből kiderült, miért a magyar hagyományoktól és paprikától autentikus mindaz, ami az országban-világban a magyar ételek, a kalocsai paprika hírnevét adja. Az elnök hangjában érezhető tisztelettel szólt a verseny valamennyi résztvevőjéhez, megerősítve, hogy itt mindenki, de leginkább a magyar gasztronómia a nyertes, amiért ilyen elkötelezett, a profizmus elemeit felvonultató hobbi szakácsai vannak.

Az eredményhirdetés és díjkiosztás hosszú, egy órán át tartó procedúrájának minden részletét a résztvevők és a díjak magas száma miatt nehéz lenne visszaadni, így csak a jelentősebb elismerésének ismertetésére vállalkozunk.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Az eredményeket Németh József úgy hirdette ki, hogy az érdeklődés felcsigázása érdekében a legmagasabb elismerések maradtak utoljára. A zsűri egy korábban hozott határozata értelmében a főzőversenyeken több bronz, ezüst és arany díj adható.

Ennek megfelelően bronz serleget és a hozzá járó díszoklevelet a Bogdán csapat, a Lengyel csapat, Székelykeresztúr testvérváros csapata, a bajai Duna-menti Halfesztivál csapata, a Barátok csapata, a Vesemosoda (műveseállomás) csapata vehetett át.

Ezüst serleget és a hozzá járó díszoklevelet a Jedlik Ányos csapat, a Hari csapat, a Palik bendő csapat, a De jure csapat (Dr. Sirok Katalin csapata), a Credo csapat kapott.

Kimagasló teljesítményéért arany serleg díjat érdemelt ki a Kapuvári ízvadászok csapat (minden évben a Pápának főznek Vatikánban), Kastély Attila és csapata, a Bakodi betyárok csapat, a Súlyos sasok csapat és a Kócos burgzsandárok csapat, mely utóbbi csodálatos ételsorral lepte meg a zsűrit, még a desszert is paprikából készült.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek

Mielőtt az összetett fődíjat átadták, a polgármester Kalocsa Város Fődíját a testvérváros, Kúla Népkör csapatának nyújtotta át. A Kalocsai Szent István Lovagrend fődíját, a rubindiplomát és a tiszteletbeli lovagi címet a Tenkes-hegy Ördöge Étterem vezetője, Nőt Lenke érdemelte ki.

Az Ínyencmester fődíjat, amely az egyik legmagasabb szakmai díj, a Szabadtűzi Lovagrend tagjai vették át.

A szabadtűzi lovagrend vándordíját, a díszes kardot idén is a Súlyos sasok csapata nyerte el, így a kardot további egy évre ismét ők vihették haza.

A Szürkemarha Pörköltfőző Verseny vándor fődíját, egy gyönyörű kürtöt dr. Bálint József polgármestertől az Ízlelők csapat vezetője nem csak átvette, de meg is szólaltatta.

Képgaléria megtekintése (89 db kép)

Forrás: KALOhírek


A Paprikás Ételek főzőverseny összesített fődíját, vele a koronát, jogart és almát és egy gyönyörű porcelánserleget (Kalocsai Porcelán Manufaktúra Kft. felajánlása), mint a Magyar Gasztronómiai Szövetség Dél-Alföldi Régiójának különdíját, a Kócos Burgzsandárok csapat vezetője vette át, így a polgármester az ő fejére helyezte a koronát.

A 2018. évi Kalocsai Paprikafesztivál főzőversenye jó hangulatban, a tavalyival ellentétben a helyszín gyors és rugalmas elhagyásával zárult, egyes csapatok már most jelentkeztek a jövőre 23. alkalommal megrendezendő Kalocsai Paprikás Ételek Főzőversenyére.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 10. 02., 15:40
A Paprikafesztivál idején, szeptember 9-én pénteken és 10-én szombaton tartották Kovács László fazekas alkotóházában a különböző mesterségekkel való ismerkedés lehetőségét is kínáló, kenyérsütéssel és cserép égetéssel egybekötött kétnapos nyárzáró rendezvényt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 05., 08:00
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján hívta fel a figyelmet arra, hogy a népszámláláskor miként lehet elkerülni az internetes csalókat. Még >>>
2022. 10. 04., 18:00
Ittassága miatt a vádlott nehezen tudott kommunikálni, ráadásul együttműködés helyett a mentőápolót és a gépkocsivezetőt trágár szavakkal szidalmazta. Még >>>
2022. 10. 04., 10:04
Jobbnál jobb programok várnak a héten minden érdeklődőt a Gyermekkönyvtárban és a Kamarateremben! Még >>>
2022. 10. 04., 09:21
Várnak mindenkit az Állatok Világnapja alkalmából szervezett fogadóórára, akinek kérdése vagy közlendője van, esetleg szeretné aktívabban kivenni részét a helyi állatvédelemből. Még >>>
2022. 10. 04., 08:50
A díjak mellé 10 millió svéd korona (mintegy 375 millió forint) is jár. Az elismeréseket az alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én fogják átadni. Még >>>
2022. 10. 03., 10:23
Két kamion ütközött össze az 512-es számú úton. Az egyik sofőr a baleset következtében meghalt. Jelenleg teljes útlezárás van érvényben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK