2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Elstartolt a XXXII. Paprika- és Gasztrofesztivál - Már az első napon óriási volt az érdeklődés

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 09., 08:54

A pénteken délután fél hattól az Érsekkertben megtartott ünnepélyes megnyitóval a nagyközönség számára is elstartolt Kalocsa város több mint három évtizede legnagyobb jelentőségű eseménye, az idén harminckettedik alkalommal megrendezett Paprika- és Gasztrofesztivál. Miközben a megnyitó ünnepség zajlott, teljes gőzzel folyt a szombati XXV. Jubileumi Paprikás Ételek Főzőverseny helyszíneinek, főzőhelyeinek elfoglalása és berendezése, amely ahogy egykor, a Paprikafesztivál vonzerejét és a látogatók számát a színes és változatos programok, a nagykoncertek mellett bizonyosan idén is megsokszorozza.

A megnyitó ünnepséget megelőzően 13 órától a városházán az agrárgazdaság jeles képviselői, mintegy 100 gazdálkodó részvételével tartották meg az Agrár Hungarikum szakmai fórumot. A konferencia előadói, köztük Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos és a fórum vendégek is helyet foglaltak a nyitóeseményre érkező testvérvárosi delegációk tagjai, a vonzáskörzet polgármesterei, a Kalocsai Főegyházmegye képviselői, a Közép-Duna Menti Kiemelt Fejlesztési Térség szervezete munkatársai, a város korábbi polgármesterei és a már délutáni, esti programokra érkező közönség sorai között.

Az ünnepség alaphangulatát a Liszt Ferenc AMI Bokréta csoportja és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Csajgorás csoportja közös fellépése alapozta meg. A táncosok a Kalocsai lakodalmas koreográfiájuk első, majd második részletét mutatták be.

A vendégeket házigazdaként dr. Filvig Géza köszöntötte. 

Képgaléria megtekintése (19 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A polgármester emlékeztetett, hogy az önkormányzat az elmúlt két év megpróbáltatásain sikeresen túljutva most egy kitűnő fesztivállal ajándékozhatja meg a város lakóit. A korábbi évek hagyományaival szakítva az egynapos Paprika Nap mára háromnapos Paprikafesztivállá nőtte ki magát, és ezzel a város az elmúlt években országos érdeklődést vívott ki.

A polgármester rámutatott:

A néhány hónap múlva megépülő Kalocsa-Paks új Duna-híd óriási lendületet ad Kalocsa gazdasági fejlődésének és az épülő Paks 2 atomerőmű építése is pozitív hatással lesz nemcsak az ország energiaellátására, hanem városunk gazdasági fejlődésére is. A hídnak köszönhetően Kalocsa rákapcsolódhat az ország gazdasági körforgására. Ez egy megismételhetetlen lehetőség városunk gazdaságának megszilárdítására és nekünk tudnunk kell élni vele! Kalocsának fel kell készülnie ezekre a változásokra és éppen emiatt városvezetésünk egyik kiemelt feladatának tekinti a gyermekeink nevelési körülményeinek javítását, szociális intézményeink karbantartását. Játszótereket, óvodákat építettünk és építünk, hogy az itt élők életkörülményei javuljanak és fontos feladatunk, hogy Kalocsa az ide települő fiatal, gyermekes családok számára is vonzóbbá váljon! Kalocsa élhetőbbé válása mindannyiunk számára fontos feladat gyermekeink, családjaink és ezeréves hagyományaink megőrzése érdekében.”– mondta a polgármester, majd azzal folytatta:

Az elmúlt időszakban több, hosszú évek óta fennálló problémát oldottunk meg, de sok feladatot kell még teljesíteni. A fejlődési sorozat nem áll meg, hiszen újabb beruházások megvalósítását tűztem ki célul. Tovább folytatjuk a munkát!”Dr. Filvig Géza megköszönte a szponzoroknak, különösen a Duna Aszfalt cégcsoportnak a kiemelt támogatást, valamint mindenkinek a munkáját, aki hozzásegítette a kalocsai embereket a most látható, élvezhető minőségi programokhoz.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: KALOhírek


A városvezető azzal zárta mondanivalóját:

A szombati nap különleges lesz a város életében, hiszen a Paprikás Ételek Főzőversenye 25. alkalommal kerül megrendezésre. Több mint hatvan csapat száll versenybe a paprikás ételek készítésében és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai zsűrije választja ki, hogy ki készíti a legjobb paprikás ételt. Hívunk és várunk mindenkit a holnapi főzőversenyre, a szombati és vasárnapi programokra! Jó szórakozást kívánok mindenkinek! Hajrá Kalocsa! Csíplek Kalocsa!”


Az idei Paprikafesztivált jelképesen Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos nyitotta meg. Az országgyűlési képviselő mondanivalójába Kalocsa ezeréves, az államalapítással egy idős történelmi múltját, nagyot alkotó, kiváló tudós és honvédő hadvezér érsekeit éppúgy beleszőtte, mint ahogy azt, hogy a tradíciók, Kalocsa egyedülálló népművészete, két hungarikuma büszkeséggel tölti el személy szerint őt magát és a vármegyében élőket is. 

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: KALOhírek


Bányai Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy az előttünk álló fejlesztési ciklusban azok a települések élveznek majd prioritást, akik már kész tervekkel, esetleg már lefolytatott közbeszerzési eljárásokkal rendelkeznek. Kalocsa az új Duna-híd révén hamarosan szinte karnyújtásnyira kerül az épülő Paks II beruházáshoz, amely bizonyosan pozitív hatással lesz a város gazdasági, társadalmi és kulturális életére, Kalocsa és vonzáskörzete az új utaknak és a hídnak köszönhetően egyik pillanatról a másikra bekapcsolódik majd az ország vérkeringésébe. A képviselő végezetül felhőtlen, jó szórakozást kívánt a paprikafesztivál valamennyi résztvevőjének és vendégének.

A fesztivál nyitónapján a közönség legnagyobb számban a Magna Cum Laude 21 órakor kezdődő koncertjére érkezett.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK