2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ez zene! – A koncertsorozat a szombati napon folytatódott

Ez zene! – A koncertsorozat a szombati napon folytatódott
Kastély Béla  |  2021. 08. 24., 12:44

A zenei minifesztivál a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. (TDM) iroda szervezésében, a Kultúrpart Egyesület által tömörített művészeti közösség közreműködésével valósult meg. Az eseménysorozat augusztus 20-án délután öt órakor kezdődött, majd másnap folytatódott.

Az államalapítás és államalapító királyunk ünnepe alkalmából városunkba komolyabb kulturális értéket képviselő, színvonalas népzenei és világzenei produkciókat hoztak, ezek képviselői léptek színpadra.

A szervezők olyan zenekarokat hívtak meg, amelyek művészetének középpontjában a magyar népi muzsika megújulása, valamint az igényes világzene, a folklór és a popkultúra ötvözése, egyfajta magasabb dimenzióba helyezése áll.

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A koncertek előtt a gyerekeknek ugrálóvárral, népi fajátékokkal, különböző kézműves és Kerekítő babafoglalkozással kedveskedett a Kalocsai Innovációs Központ!

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Augusztus 21-én, szombaton 18 órai kezdettel Ágoston Béla és barátai vidám zenei csemegével segítették a ráhangolódást az est további részére.


A számos hangszeren játszó zenei polihisztor egy igazi „multiinstrumentalista” zenész. A magyar népzenét, a gyermekdalokat, a lakodalmas hiphop-ot, a jazz-t, a könnyűzene különböző válfajaival mesterien ötvözte az Érsekkert szabadtéri színpadán. Talán a legérdekesebb hangszer a kék színű duda volt, amelyet a művész az alábbi mondattal vezetett fel:

Na akkor most eljátsszuk nektek a ,,Kék Duda Keringőt’’, ezzel a zeneszerszámmal"

A koncert központi eleme a steel-drum hangszer volt. Ez a vattacukorkészítő gépre emlékeztető különlegesség érdekes aláfestést adott a Take Me Home, Country Roads vagy a Star Wars főcímdalnak és en bloc, az egész műsornak.


A STAND-UP-MUSICAL-COMEDY-VEL MEGFŰSZEREZETT ELŐADÁS OSZTATLAN SIKERT ARATOTT A FELNŐTEK ÉS A GYERMEKEK KÖRÉBEN IS. 

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Egy órával később már a nagysikerű kamasz táncházak házigazda zenekara, a rendkívül tehetséges és nagyon fiatal zenészekből álló Sarjú Banda húzta a talpalávalót. Az ifjú zenészek a 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőjén ismerték meg egymást. A tizenéves fiatalok eredetileg egyénileg versenyeztek, ám a műsor után olyan jó barátok lettek, hogy megalapították közös zenekarukat. A zenekar több tagja amerikai magyarok leszármazottja, akiknek családja olyan erősen őrzi magyar gyökereit, hogy az unokák is perfekt beszélik, nemcsak a magyar nyelvet, hanem zenei anyanyelvünket is.


Nyitásként Kalotaszegi népzenével kezdtek, amelyet Bogyiszlói zene követett. Az ezt követő Felvidéki népzene két blokkra osztották: az egyik fele magyar, a másik cigány eredetű volt. Gyorsan elpörgött a koncert idő, de a közönség nem hagyta magát, visszatapsolta a művészeket. Plusz ráadásként és egyben zárásként a táncos lábú nézők a Sarjú Banda kíséretében, a színpad előtt fergeteges Kalocsai marsot nyomtak.

ANNYI BIZONYOS, SZÍVHEZ SZÓLÓ KONCERTÉLMÉNYT HOZTAK ÖSSZE A SRÁCOK!

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Az est utolsó fellépője, Novák Péter és az Etnofon kicsit rockosabb, modernebb folklórral töltötte meg a színpadot. A ’90-es évek ismert formációjának, a Kimnowaknak frontembere tele volt energiával, lendületes és magával ragadó előadást láthattunk.

A tematikusan összeállított zenei csokor zömében Nagy László verseire koncentrált, de elhangzott pár megzenésített Kiss Anna költemény is. Cigány dalok is helyet kaptak a repertoárban, ebben a szellemiségben például az ,,Azt hittem, hogy jó kedvem van’’ kezdetű nóta is felcsendült.

Novák Péter mellett a hegedűn játszó Kuczera Barbara, a Sarjú Banda művészeti vezetője is egyben. Ezért nem volt meglepő, hogy a fiatal tehetségek, valamint Novák Péter és az Etnofon közösen is muzsikált a koncert végéhez közeledve.

A zárószámként a ,,Tavaszi szél vizet áraszt’’ című számot hallgathattuk meg, amelyet kitörő lelkesedés fogadott a nézőtéren. 

AZ EGÉSZ ESTÉS ZENEI ÉLMÉNYT HOSSZAN TARTÓ TAPSVIHARRAL KÖSZÖNTE MEG A KÖZÖNSÉG. 

Az első, de remélhetőleg nem utolsó Ez Zene! – Minifesztvál este nem sokkal este fél 10 után zárta be a kapuit.

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
A rendezvény véget ért, már csak pár autó maradt a parkolóban. Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!