2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ez zene! – A koncertsorozat a szombati napon folytatódott

Ez zene! – A koncertsorozat a szombati napon folytatódott
Kastély Béla  |  2021. 08. 24., 12:44

A zenei minifesztivál a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. (TDM) iroda szervezésében, a Kultúrpart Egyesület által tömörített művészeti közösség közreműködésével valósult meg. Az eseménysorozat augusztus 20-án délután öt órakor kezdődött, majd másnap folytatódott.

Az államalapítás és államalapító királyunk ünnepe alkalmából városunkba komolyabb kulturális értéket képviselő, színvonalas népzenei és világzenei produkciókat hoztak, ezek képviselői léptek színpadra.

A szervezők olyan zenekarokat hívtak meg, amelyek művészetének középpontjában a magyar népi muzsika megújulása, valamint az igényes világzene, a folklór és a popkultúra ötvözése, egyfajta magasabb dimenzióba helyezése áll.

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A koncertek előtt a gyerekeknek ugrálóvárral, népi fajátékokkal, különböző kézműves és Kerekítő babafoglalkozással kedveskedett a Kalocsai Innovációs Központ!

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Augusztus 21-én, szombaton 18 órai kezdettel Ágoston Béla és barátai vidám zenei csemegével segítették a ráhangolódást az est további részére.


A számos hangszeren játszó zenei polihisztor egy igazi „multiinstrumentalista” zenész. A magyar népzenét, a gyermekdalokat, a lakodalmas hiphop-ot, a jazz-t, a könnyűzene különböző válfajaival mesterien ötvözte az Érsekkert szabadtéri színpadán. Talán a legérdekesebb hangszer a kék színű duda volt, amelyet a művész az alábbi mondattal vezetett fel:

Na akkor most eljátsszuk nektek a ,,Kék Duda Keringőt’’, ezzel a zeneszerszámmal"

A koncert központi eleme a steel-drum hangszer volt. Ez a vattacukorkészítő gépre emlékeztető különlegesség érdekes aláfestést adott a Take Me Home, Country Roads vagy a Star Wars főcímdalnak és en bloc, az egész műsornak.


A STAND-UP-MUSICAL-COMEDY-VEL MEGFŰSZEREZETT ELŐADÁS OSZTATLAN SIKERT ARATOTT A FELNŐTEK ÉS A GYERMEKEK KÖRÉBEN IS. 

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Egy órával később már a nagysikerű kamasz táncházak házigazda zenekara, a rendkívül tehetséges és nagyon fiatal zenészekből álló Sarjú Banda húzta a talpalávalót. Az ifjú zenészek a 2016-os Fölszállott a páva vetélkedőjén ismerték meg egymást. A tizenéves fiatalok eredetileg egyénileg versenyeztek, ám a műsor után olyan jó barátok lettek, hogy megalapították közös zenekarukat. A zenekar több tagja amerikai magyarok leszármazottja, akiknek családja olyan erősen őrzi magyar gyökereit, hogy az unokák is perfekt beszélik, nemcsak a magyar nyelvet, hanem zenei anyanyelvünket is.


Nyitásként Kalotaszegi népzenével kezdtek, amelyet Bogyiszlói zene követett. Az ezt követő Felvidéki népzene két blokkra osztották: az egyik fele magyar, a másik cigány eredetű volt. Gyorsan elpörgött a koncert idő, de a közönség nem hagyta magát, visszatapsolta a művészeket. Plusz ráadásként és egyben zárásként a táncos lábú nézők a Sarjú Banda kíséretében, a színpad előtt fergeteges Kalocsai marsot nyomtak.

ANNYI BIZONYOS, SZÍVHEZ SZÓLÓ KONCERTÉLMÉNYT HOZTAK ÖSSZE A SRÁCOK!

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

Az est utolsó fellépője, Novák Péter és az Etnofon kicsit rockosabb, modernebb folklórral töltötte meg a színpadot. A ’90-es évek ismert formációjának, a Kimnowaknak frontembere tele volt energiával, lendületes és magával ragadó előadást láthattunk.

A tematikusan összeállított zenei csokor zömében Nagy László verseire koncentrált, de elhangzott pár megzenésített Kiss Anna költemény is. Cigány dalok is helyet kaptak a repertoárban, ebben a szellemiségben például az ,,Azt hittem, hogy jó kedvem van’’ kezdetű nóta is felcsendült.

Novák Péter mellett a hegedűn játszó Kuczera Barbara, a Sarjú Banda művészeti vezetője is egyben. Ezért nem volt meglepő, hogy a fiatal tehetségek, valamint Novák Péter és az Etnofon közösen is muzsikált a koncert végéhez közeledve.

A zárószámként a ,,Tavaszi szél vizet áraszt’’ című számot hallgathattuk meg, amelyet kitörő lelkesedés fogadott a nézőtéren. 

AZ EGÉSZ ESTÉS ZENEI ÉLMÉNYT HOSSZAN TARTÓ TAPSVIHARRAL KÖSZÖNTE MEG A KÖZÖNSÉG. 

Az első, de remélhetőleg nem utolsó Ez Zene! – Minifesztvál este nem sokkal este fél 10 után zárta be a kapuit.

Képgaléria megtekintése (47 db kép)
A rendezvény véget ért, már csak pár autó maradt a parkolóban. Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK