2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fesztiválok, retro majális, színházi előadások és szabadtéri koncertek – változatos programokkal készül Kalocsa

Fesztiválok, retro majális, színházi előadások és szabadtéri koncertek – változatos programokkal készül Kalocsa
Kiss Dániel  |  2023. 03. 29., 12:57

A város idei nagy rendezvényeiről tartott sajtótájékoztatót dr. Filvig Géza polgármester és Zsikó Zoltán, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója március 27-én, ahol nemcsak átfogó képet mutattak be a 2023-as programokról, de bejelentették a Paprikafesztivál idei nagy fellépőit is.

– Ahogy ez érzékelhető, a pandémiás időszak után, 2022-ben is egyre színvonalasabb, egyre jobb programok voltak a városban, ezt a lendületet 2023-ban sem fogjuk elveszíteni – emelte ki dr. Filvig Géza, miután köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit. Rámutatott, a városi programok Kalocsán nagyrészt ingyenesen látogathatók, amelynek fő célja, hogy ezzel mindenki számára lehetőséget biztosítsanak a kikapcsolódásra.

– Nehéz anyagi helyzetben van most is az önkormányzat, a 2023-as évben, korábban a Covid okozta válság jelentett többletkiadásokat, most a rezsiválság, amelyet a háború okoz, ennek ellenére Kalocsa városa úgy gondolja, hogy színvonalas programokat szervez az itt élőknek, mert egy élhető város kialakításában, amelyen dolgozunk, nagyon fontosnak tartjuk, hogy minőségi szórakozást nyújtsunk – hangsúlyozta a polgármester. Meglátása szerint meghatározó, milyen programokat szerveznek városi szinten, amelyben mindenki érdekelt, így az önkormányzat saját forrásból biztosítja lebonyolításukat.

Felidézte, a tavalyi évben több olyan program volt, amely kifejezetten egy-egy korosztályt célzott meg, az idei évben is olyan programokat állítottak össze, amelyek mindenki számára változatos szórakozási lehetőséget biztosítanak. Rámutatott arra is, hogy a városi könyvtár és a Viski Károly Múzeum is nagyon értékes programokat szervez, alkalmanként pedig az önkormányzat és az innovációs központ társszervezőként is csatlakozik egy-egy civil szervezethez.

Mint elhangzott, városunkat célozza meg több szervezet is: például itt tartja a Bács-Kiskun vármegyei rendőrség a megyei rendőr-napot, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is az országos találkozóját idén szeptemberben Kalocsán fogja megszervezni.

Ezek a rendezvények olyan visszaigazolások nekünk, illetve személy szerint nekem is, hogy jó irányba halad Kalocsán a kulturális élet és a programszervezés"

– húzta alá dr. Filvig Géza.

A legfontosabb visszaigazolás azonban a kalocsai emberek jelenléte a programokon, amelyről elmondta, nagyon nagy az érdeklődés és a részvételi szám, és a „sok, mosolygós gyermek arc”.

Kalocsa két hungarikumára épül a két fő program 2023-ban, idén is megszervezik a Pünkösdi Népművészeti Fesztivált, és a gasztronómiát fókuszba helyező Paprikafesztivált.

– Ezeket a fesztiválokat szeretnénk olyan szintre építeni, hogy meghatározóak legyenek a térségben. Ez már a tavalyi évben is bizonyosodott, hogy a Közép-Duna Menti Fejlesztési Régió területén; Kiskőrös, Szekszárd és Kalocsa őszi nagyfesztiváljának egyik fő eleme már a kalocsai Paprikafesztivál, sok ezer látogatót várunk az idei évben is, országos hírű fellépőkkel, hogy a tavalyi évhez hasonlóan tényleg fesztiválhangulat legyen a városban – fogalmazott dr. Filvig Géza, aki bízik abban, hogy a programsorozat minél több ember tetszését elnyeri majd.

Zsikó Zoltán kiemelte: ahogyan eddig is, ezután is az a legfontosabb, hogy a kalocsai emberek kulturális igényét kielégítsék, a programokat pedig igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden korosztály találjon kedvére való lehetőséget.

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elsőként arról tájékoztatta a sajtó megjelent képviselőit, hogy április hetedikén, pénteken 9 és 13 óra között Nyuszi ül a fűben című húsvétváró rendezvényt szerveznek a művelődési ház udvarán (esőhelyszín az első emeleti folyosó), amely a nagypéntek jegyében csendes felkészülés lesz az ünnepre. Kézműves készülődéssel, tavaszi arcfestéssel és csillámtetoválással is készülnek, Fanti bohóc pedig lufihajtogatással várja a gyerekeket, továbbá egy kis ajándékkal is készülnek.

– Sajnos a koronavírus-járvány sokat elvett a mindennapi életünkből és a kulturális életünk megéléséből, amelynek talán legékesebb példája a színház volt minden városban. Most már azt gondoljuk, hogy kellő magabiztossággal hozzáfoghatunk ahhoz, hogy újraszervezzük Kalocsa város színházi életét – fogalmazott Zsikó Zoltán. A színházkedvelők április 28-án Péterfy-Novák Éva: Egyasszony című monodrámáját, a május ötödikén pedig a Boeing Boeing - Leszállás Párizsban című vígjátékot tekinthetik meg – utóbbira azonban rövid idő alatt minden jegy elfogyott.

– Az év egyik legfontosabb eseménye, egy kicsit „régi-új” program a városi retro majális, amelyet május elején szervezünk meg az Érsekkertben – hívta fel a figyelmet. Mint elhangzott, igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy azzal minden helyi civil szervezetet megszólítsanak, továbbá a város a kalocsai nyugdíjasokat is vendégül látja. A részletes program a Facebook-eseményben, illetve az alábbi plakáton is megtekinthető:

Május 27-én és 28-án megrendezésre kerül a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál az Érsekkertben; szombaton ünnepélyes megnyitóval, műsorral és nagyszabású táncházzal is készülnek, vasárnap pedig a fesztivál egyik leglátványosabb eleme, a felvonulás veszi kezdetét 15 órakor, amelynek célállomása az Érsekkert lesz, ahol folklórgála várja a résztvevőket. Zsikó Zoltán örömét fejezte ki, hogy a testvértelepülések is elfogadták a meghívásukat, így Szerbiából, Erdélyből és Németországból is érkeznek vendégek.

Társszervezőként vesz részt a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ Nonprofit Kft. a július elseji jótékonysági motoros vezetéstechnikai programban és családi napban, a Kék Lovagok közreműködésével.

– Ez idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre, új helyszíne az Érsekkert. Motoros gyermekprogramok, látnivalók, este pedig négy helyi zenekar produkciója várja a résztvevőket – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Június másodikán kezdetét veszi a Kék Madár Fesztivál – amelynek programjairól ide kattintva, külön cikkben olvashatnak. Zsikó Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a fesztivál főszervezőjével később közös bejelentést is tesznek, a rendezvény sikeréhez pedig többek között technikai eszközökkel és humánerőforrással is hozzájárul az innovációs központ.

Ahogyan minden évben, idén is a könyvtáros szakma egyik legszínesebb eseménye veszi kezdetét a Kék Madár Fesztivál után, az Ünnepi Könyvhét (június 5-10.), ahol gyermekprogramok, irodalmi játékok, kézműves foglalkozások, népművészet szakkör, könyvsátor és különböző programok várják az érdeklődőket.

– Ezeken a napokon ingyenesen be lehet iratkozni a könyvtárba is, a hét zárásaként pedig a Déryné Program keretében ismét egy színházi előadással készülünk, a Don Quijote-szindróma előadás lesz látható a városi színházban – hangsúlyozta.

Májusban, júniusban és augusztusban ráadásul nyolc szabadtéri mini koncertet is szerveznek: a sétálóutcában helyi, valamint környékbeli amatőr vagy félprofi produkciók mutatkoznak be, könnyed, utcazenei hangulatban.

Az év legfontosabb eseményét, a Csíplek Kalocsa XXXII. Paprika- és Gasztrofesztivált szeptember 8. és 10. között szervezik meg az Érsekkertben, amelynek részleteiről önálló sajtótájékoztató keretein belül tájékoztatják majd az érdeklődőket, azonban bejelentették, hogy

a Magna Cum Laude, a Republic, Roberto Rios, Erős vs. Spigiboy, Náksi Attila, a The Minds és az ORIGAMiES is színpadra lép

Zsikó Zoltán hozzátette: a legfontosabb stratégiai partnerük a rendezvényen a kalocsai hagyományőrzők és népművészek, így néptánc-bemutatókkal és kézműves vásárral is készülnek, illetve a főzőversenyt is megszervezik. Az ügyvezető igazgató kitért az ételkóstolás kérdésére is, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, folyamatosan egyeztetnek a civil szervezetekkel és a lakossággal, és arra a döntésre jutottak, hogy egységes álláspontot képviselnek a főzők abban a tekintetben, hogy a kóstolójegyes rendszert már nem tartják jónak, így az az ötlet született, hogy közös bográcsból lesz lehetséges önköltséges, de jutányos áron étkezni.

Megrendezik az idősek világnapját is, a művelődési ház udvarán kedveskednek kulturális programokkal a résztvevőknek, továbbá egy finom ebéddel is várják a nyugdíjasokat, illetve a korábbiakhoz hasonlóan idén is kulturális programokkal készülnek majd az adventi időszakban.

Zsikó Zoltán ügyvezető igazgató továbbá felhívta a figyelmet, hogy minden témában a későbbiekben részletes tájékoztatást nyújtanak majd.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>