2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Folklórfesztivál: „Húzd rá, banda!” – Zárógála, némi hiányérzettel és meglepetéssel

Folklórfesztivál: „Húzd rá, banda!” – Zárógála, némi hiányérzettel és meglepetéssel
Illés György Cinó  |  2017. 07. 12., 18:23

„A műsorváltozás jogát a szervezők fönntartják” – állt volna minden bérleten, ha belépős lett volna a XXI. Duna Menti Folklórfesztivál, mint a régi időkben. Akkoriban szokott hozzá a kalocsai közönség, hogy a záró gálán a legnépszerűbb, legkülönlegesebb számok következtek gyors egymásutánban. Most is slusszpoénnak szánták a szervezők a török csoport bemutatóját, azonban „az élet átírta forgatókönyvet”, ami miatt sokan csalódottak voltak. Ám a színpadra állított, színvonalas produkciókkal könnyen vigasztalódhatott a nézőteret ezúttal is dugig megtöltő közönség, köztük Kalocsa elöljáróinak vendégeként az Altino városából érkezett delegáció.

Altino városáról olvasóink már többször is hallhattak, legutóbb Bálint József és Kinyóné Lakatos Melinda ott tett látogatása, illetve az arról szóló polgármesteri beszámoló kapcsán.

MOST A RENDEZVÉNY KONFERANSZIÉJA, FEKETE ANTAL KÜLÖN KÖSZÖNTÖTTE AZ ONNAN ÉRKEZETT DELEGÁCIÓT, A FESTŐI TELEPÜLÉST ÚGY EMLÍTVE, MINT AMELLYEL HAMAROSAN TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLATOT LÉTESÍT VÁROSUNK.

Képgaléria megtekintése (69 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A műsorfolyam hazai gyöngyszemekkel, azaz mákszemekkel és más aprókkal indult. Első számként ugyanis a Kalocsai Liszt Ferenc AMI Dusnoki Aprók és Kalocsai Mákszemek csoportjai álltak színpadra, Kalocsa-környéki táncokkal és játékokkal.

A következő szám a Szakmárról érkezett „Malomér” Hagyományőrző Táncegyüttes produkciója volt. Róluk is van egy rövid videónk:


A „Malomér” Hagyományőrző Táncegyüttes utánpótlásbázisát a Szakmáron 1997-től tevékenykedő, bajai székhelyű Danubia Művészeti Iskola adja, amelynek intézményes keretei között ismerkednek az ott élő gyermekek a néptánccal. A tánccsoport jelenlegi formájában – amelyben különböző korosztály képviselteti magát 6-60 éves korig – 3 éve működik. Létszámuk 53 fő, akik közül néhányan a szomszédos településeken: Felsőereken, Újteleken, Negyvenszálláson, Gombolyagon élnek. Koreográfiáikban általában egy-egy szokást elevenítenek fel, Csánki Mónika és Kővágó Zsolt művészeti vezetésével. A legegzotikusabb, afrikai és török csoport is hazautazott már a gála idejére, így őket nélkülözni kényszerült a közönség, de távollétükben is volt határon túli fellépője a gálának, és kaptunk ízelítőt más nép kultúrájából is:

A KÚLAI NÉPKÖR MMK „IBOLYA” NÉPTÁNCCSOPORTJA TESTVÉRVÁROSUNK KÜLDÖTTSÉGÉVEL SZERBIÁBÓL ÉRKEZETT, DE HAMISÍTATLAN MAGYAR KULTURÁLIS KINCSEKKEL FÖLRAKODVA, A NEMZETKÖZI JELLEGET PEDIG LENGYEL TÁNCAIVAL A BUDAPESTEN TEVÉKENYKEDŐ POLONEZ CSOPORT BIZTOSÍTOTTA A NAGYSZÍNPADON EZEN A NAPON.

A lengyel kultúra és folklórhagyományok letéteményeseiként működő Polonez Néptáncegyüttes két koreográfiával is közönség elé állt, más-más lengyel tájegység táncát bemutatva.

Polonez Néptáncegyüttes jóvoltából a lengyel kultúra a jelent meg a folklórfesztiválon. Az egyesület táncosai fellépéseiken az adott tánchoz illő lengyel népviseleti ruhákat öltenek magukra. A mai napig is a Polonez Néptáncegyüttes az egyetlen ilyen együttes Magyarországon. A külföldi vendégszereplések mellett számos hazai rendezvényen léptek már föl. Az együttes repertoárjában megtalálhatóak népi és regionális táncok is. A csoportról részletesebb ismertetést a csütörtöki, kisszínpadi produkciókról írott tudósításunkban már közöltünk róluk.

Az első műsorszámukból itt egy ízelítő:

A lengyel csoport szusszant egyet és átöltözött második száma előtt, de a közönség addig sem maradt látnivaló nélkül: a Kúlai Népkör MMK „Ibolya” néptánccsoportja föllépése moldvai táncaikkal igazi csemege volt a népzene és -tánc kedvelőinek.

A Kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ (MMK) Ibolya néptánccsoportja 2006-ban gyermekcsoportként alakult meg, de mára ifjúsági együttessé nőtte ki magát. Céljuk népi táncaink megismerése és megőrzése mellett elsősorban saját nemzeti azonosságtudatuk, magyarságuk megőrzése, megerősítése. A Kúlai Népkör rendezvényeinek rendszeres fellépői, de számos vajdasági eseményen, versenyen is eredményesen szerepelnek évek óta. A Duna Menti Folklórfesztiválon először vesznek részt. A fesztiválon kalocsai és moldvai táncokat mutattak be. Felkészítő koreográfusaik Patyerek Csaba és Patyerek Fodor Nóra. A csoport magyar hagyományt őriz, a gálán előadott műsorszámuk itteni folklórhagyaték ismerőinek mégis egzotikum volt. A moldvai muzsika hangszerelése, dallam- és ritmusvilága is más, mint az errefelé megszokott népzene. A hazai fül számára kicsit középkorias hangulatot áraszt. Itt bele is hallgathatunk és megnézhetjük, hogyan játszanak régies hangszereiken, dobon, a kobzon és a tradicionális furulyán.

Itt pedig azt is megnézhetjük, hogyan táncolnak rá!

A lengyel kulturális ízelítő második felvonásában a lányok még mindig szépek voltak, és amint a videóban látható, jól meg is táncoltatták őket a fiúk…

… aztán pedig emberkedtek is egy kicsit, hogy megmutassák, ki a legény a gáton, majd megpörgették még egyszer párjaikat.
Mindez videón:

A továbbiakban a Dusnoki Aprók Páva csoportja lépett színpadra.

A Liszt Ferenc AMI égisze alatt tevékenykedő, Tóth-Mihó Erika és Tóth Zoltán vezette csoportot dusnoki és kalocsai gyermekek alkotják.

EMLÉKEZETES:A „FÖLSZÁLLOTT A PÁVA” NÉPZENE ÉS NÉPTÁNC-TEHETSÉGKUTATÓ MŰSORBAN AZ EGYÜTTES TÁNCOSPALÁNTÁI EGÉSZEN A DÖNTŐIG JUTOTTAK, AHOL A LEGJÁTÉKOSABB CSOPORT KÜLÖNDÍJA MELLETT A LEGTÖBB KÖZÖNSÉGSZAVAZATNAK JÁRÓ DÍJAT IS ELNYERTÉK.

A záró gálán előadott műsorukból is készítettünk egy kis videoízelítőt:

A színpad továbbra is helyi fiataloké maradt, azt a Kalocsai Liszt Ferenc AMI és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Rezeda csoportja vette birtokába.

A csoportban 14-17 éves fiatalok táncolnak együtt, immár 6 éve. Táncpedagógusaik, a koreográfiákat is megalkotó Illésné Koszta Krisztina és Illés Zoltán az életkori sajátosságok és a fiatalok egyéniségének figyelembevételével gyarapítják a gyerekek táncos ismereteit, különböző tájegységek táncainak megismertetése által. Számos fesztiválokról díjakkal tértek haza, legutóbb áprilisban a Szegedi Százszorszép fesztiválon arany minősítést kaptak a „Táncovala bi som..” című hegyközi táncokat fölvonultató, koreográfiájukért. Ezen a nyáron Olaszországba, Riminibe utaznak egy nemzetközi fesztiválra.A Rezeda csoport így ropta a fesztivál utolsóelőtti bemutatója során:

A fesztivál zárószáma a Kalocsai Hagyományőrző Néptánc Egyesület produkciója volt, amely önmagában is három koreográfiát tartalmazott. A kalocsai néptáncmozgalom nagy úttörői, Cserey József, Pécsiné Ács Sarolta és Tóth Ferenc készítette koreográfia címe: „Szép a rozmaring szál”. A mű két részből áll: az idősebbek és a fiatalok külön-külön is bemutattak egy rövid, kötött koreográfiát, majd egy közös színpadi megjelenéssel zárult a klasszikus, az elmúlt 50 év alatt oly sokak által ismert és szeretett kalocsai tánc. Az eredeti leírás szerinti koreográfiát Szeleczki Attiláné tanította be.

Az 59 tagú együttesben a 12 évestől a közel 70 évesig minden korosztály képviselteti magát. A Hagyományőrző Egyesület már nem csak táncosokból áll, öt évvel ezelőtt kiegészült egy kézműves közösséggel is, és egymás munkáját kiegészítve népszerűsítik a helyi szokásokat. Az elmúlt évtizedek alatt sok elismerésben részesültek, így 2003-ban Pécsiné Ács Sarolta-díjat; 2004-ben Muharay-díjat kaptak. A népművészeti szövetség által szervezett országos minősítőn kilenc alkalommal kapott kiváló minősítést az együttes. Az egyesület elnöke Cselik Mária, a népművészet táncos mestere, a csoportot pedig dr. Kovács Istvánné vezeti.Így táncol együtt a csoport összes korosztálya:

A záró produkció majd’ öttucat szereplőjével tehát jócskán megtelt a színpad, de végül még jobban megtelt, hiszen minden fellépőt odaszólított a szervezőség, egy közös örömtáncra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés