2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hivatalosan is megnyitották a fesztivált

Illés György Cinó  |  2015. 09. 19., 16:35

A főzőverseny megnyitójára – amely egyben a Paprikafesztivál ünnepélyes megnyitója is – ma (szombaton) 10 órakor került sor. A Búzapiac-tér Városház utca felőli végén fölállított színpadon – a konferanszié Fekete Antal bevezető szavai és a Himnusz hangjai után – dr. Bálint József polgármester mondott köszöntőt, majd dr. Aradszki András államtitkár a fesztivált, Németh József mesterszakács pedig a főzőversenyt nyitotta meg.

A polgármester után megnyitóbeszédre emelkedő dr. Aradszki András, a fesztivál fővédnöke nagy megtiszteltetésnek nevezte a polgármester fölkérését a fővédnöki szerepre, majd elmondta a hallgatóságnak, hogy – amint fogalmazott – második szülővárosa Kalocsa, hiszen felesége innen származik. A továbbiakban a tradíció gondolatával vette föl a fonalat, mintegy folytatván a polgármester által elkezdett eszmefuttatást.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

Az államtitkár ezzel kapcsolatban Örkény István Az élet értelme című egypercesét citálta:
Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.
Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.
Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmad­rangú valami.
Hát akkor mi?
Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.

Így van ez a tradícióval is. A paprika hagyománya 200 éves e térségben, és nemcsak Kalocsa öröksége, hanem a környező településeké is, mutatott rá, fölsorolva az egykori kalocsai szállásokként létrejött falvakat.
De a tradícióból nem lehet megélni. Megtartjuk ünnepeinket, ápoljuk hagyományainkat, de meg kell felelnünk a kor kihívásainak, a modernitás elvárásainak is.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

Ebben nagy előrelépés lesz Kalocsa számára a közelgő Paks II beruházás, amely Kalocsának nem csak munkaerőigény szempontjából jut szerep, hanem általa a város bekerül az ország és a régió vérkeringésébe, nem csak az építés alatt.
A Kalocsa Paks Duna-híd megépülésével régi vágya teljesül a kalocsaiaknak – mondta, majd – ennek érzékeltetésére – egy saját tapasztalatát is megosztotta a hallgatósággal.

Városunkban katonáskodván volt egy gerjeni katonatársa, aki ha eltávozást kapott, akkor csak úgy tudott visszajönni a laktanyába, hogy az édesapja csónakkal áthozta a Dunán. Ebből ő már akkor tudta, hogy szükség van itt a hídra.
Végül jókívánságai után átadta a szót Németh József Venesz-díjas mesterszakácsnak, hogy nyissa meg a főzőversenyt.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

Németh József, a főzőverseny ceremóniamestere köszöntötte a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Szabadtűzi Lovagrend, valamint az Első Magyar Fehérasztal Lovagrrend rangos tagjaiból álló zsűrit, majd visszaemlékezett az első főzőversenyre. Elmondta, akkor még nem is gondolták, hogy hagyományteremtő próbálkozásunk később az egész belvárosra kiterjedő fesztivállá növi ki magát. Rámutatott: ez a verseny az ország gasztronómiai megmérettetései között rangot szerzett, miközben az akkoriban országszerte éledező sok más főzőverseny nem tudott meggyökeresedni, nem tudott valódi hagyománnyá válni.

A továbbiakban ismertette a verseny és a kóstolás menetét. Elmondta azt is, hogy a kóstolójegyek a Szürkemarha Pörköltfőző Versenyen készült ételekre is érvényesek.
Fölhívta a figyelmet a töltöttpaprika-rekordra is, amely rekordkísérletnek az ellenőre már a kezdetektől a helyszínen dokumentálta a munkálatokat, egyenként számolva meg a gombócokat. A végére 2015 db-nak kell lennie, és szintén meg lehet kóstolni – természetesen kóstolójegy igénybevételével.

A tradíció gondolatához kapcsolódva Németh József azt mondta: amelyik nép nem ápolja múltját, az nem érdemli jövőjét.

Ezzel hivatalosan is megnyitotta a főzőversenyt, amelynek indulói ekkor már javában serénykedtek, nem is mostanában kezdték, amit a térre beszűrődő mennyi illatok is jeleztek.

Képgaléria megtekintése (24 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KaloHírek

A megnyitó ünnepély – szintén a hagyományokat követve – ágyúlövéssel zárult. A díszlövést dr. Bálint József polgármester adta le.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK