2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

„Hol volt, hol nem volt” – Kiállítás, mesterségek bemutatója és alkotóház Kovács László műhelyében a fesztivál idején

Illés György Cinó  |  2016. 09. 16., 11:54

Szombaton délután tűzzománc meseillusztrációkból és szíjgyártó-nyerges termékekből nyílik kiállítás, de több ősi mesterség művelői is várják az érdeklődőket bemutatóval és alkotóházzal egybekötött vásárukon az érsekkerti helyszínek közelében, a Fazekas Alkotóházban, Kovács Lászlónál, aki nemrégiben újabb nemzetközi elismeréssel gazdagodott. Ő és két munkatársa ezúttal egy lengyelországi kézműves találkozóról érkezett haza különdíjjal.

A legautentikusabb kiállítású standért járó elismerő oklevelet kapta Kovács László, aki két munkatársával, Madár Helgával és a legfiatalabb tanítványával, Sánta Mártonnal együtt most első alkalommal vett részt a lengyelországi Lublinban megtartott Jarmark Jagiellonski Fesztiválon, 250 iparművész között. A kalocsai fazekasmestert és csapatát a Budapesten a Mesterségek Ünnepét is évről-évre megrendező Népművészeti Egyesületek Szövetsége kérte föl a részvételre, további nyolc magyar kézműves mellet, akik közt szalmafonók, üvegfestők, és játékkészítők megjelentek. A kalocsai alkotók sikerének híre megjelent a megyei médiában is, ahol a mester kiemelte: Lengyelországba magukkal vitték Kalocsa címerét, ezzel városunk jó hírét is öregbítve.

Most az ősi szakmák népszerűségét szeretné emelni a Paprikafesztiválhoz kapcsolódó rendezvényével a kalocsaiak apraja és nagyja körében, a fesztivál teljes ideje alatt műhelyébe és annak udvarába invitálva az érdeklődőket.

Ott egy fiatal művészházaspár tárlatát, a Madár Olga tűzzománc meseillusztrációiból és Székely Csaba szíjgyártó-nyerges munkáiból összeállított kiállítást is megtekinthetjük, amely hivatalosan szombat délután öt órakor, Bolvári Ferdinánd köszöntőjével nyílik majd meg, de emellett folyamatosan más látnivalók és élmények is várják az odalátogatókat. A „Hol volt, hol nem volt” című bemutatkozó tárlat egy most útjára induló sorozat első epizódja, amelynek keretében Magyarország fiatal iparművészei, a magyar kézművesség ifjú mesterei mutatkozhatnak majd be a kalocsai közönség előtt. A sorozatindító tárlatot október 7-ig tekinthetjük meg.

Alkotóház kicsiknek, nagyoknak

Szombaton délután Kovács László is bemutatót és fazekas foglalkozásokat tart majd az érdeklődőknek, de hívására más iparművészek, különféle mesterségek képviselői is eljönnek, hogy együtt ünnepeljenek a kalocsaiakkal. Így Apró Tamás fafaragó, Barcsikné Tercsi Ibolya nemez és gyermekjáték, Vén Mariann kosárfonó is ízelítőt ad tudományából, és mesterségük fortélyait át is adják az érdeklődőknek.
A rendezvény díjmentesen látogatható, és a kézműves foglalkozások résztvevőinek is csak az önköltségi árat kell megtéríteni.

A fő helyszíneket fölkeresve útba esik Kovács László műhelye, ne hagyjuk ki ezt a Paprikafesztivál hivatalos programon túli, „extra” lehetőséget!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 14:32:06
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK