2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Hol volt, hol nem volt” – Kiállítás, mesterségek bemutatója és alkotóház Kovács László műhelyében a fesztivál idején

Illés György Cinó  |  2016. 09. 16., 11:54

Szombaton délután tűzzománc meseillusztrációkból és szíjgyártó-nyerges termékekből nyílik kiállítás, de több ősi mesterség művelői is várják az érdeklődőket bemutatóval és alkotóházzal egybekötött vásárukon az érsekkerti helyszínek közelében, a Fazekas Alkotóházban, Kovács Lászlónál, aki nemrégiben újabb nemzetközi elismeréssel gazdagodott. Ő és két munkatársa ezúttal egy lengyelországi kézműves találkozóról érkezett haza különdíjjal.

A legautentikusabb kiállítású standért járó elismerő oklevelet kapta Kovács László, aki két munkatársával, Madár Helgával és a legfiatalabb tanítványával, Sánta Mártonnal együtt most első alkalommal vett részt a lengyelországi Lublinban megtartott Jarmark Jagiellonski Fesztiválon, 250 iparművész között. A kalocsai fazekasmestert és csapatát a Budapesten a Mesterségek Ünnepét is évről-évre megrendező Népművészeti Egyesületek Szövetsége kérte föl a részvételre, további nyolc magyar kézműves mellet, akik közt szalmafonók, üvegfestők, és játékkészítők megjelentek. A kalocsai alkotók sikerének híre megjelent a megyei médiában is, ahol a mester kiemelte: Lengyelországba magukkal vitték Kalocsa címerét, ezzel városunk jó hírét is öregbítve.

Most az ősi szakmák népszerűségét szeretné emelni a Paprikafesztiválhoz kapcsolódó rendezvényével a kalocsaiak apraja és nagyja körében, a fesztivál teljes ideje alatt műhelyébe és annak udvarába invitálva az érdeklődőket.

Ott egy fiatal művészházaspár tárlatát, a Madár Olga tűzzománc meseillusztrációiból és Székely Csaba szíjgyártó-nyerges munkáiból összeállított kiállítást is megtekinthetjük, amely hivatalosan szombat délután öt órakor, Bolvári Ferdinánd köszöntőjével nyílik majd meg, de emellett folyamatosan más látnivalók és élmények is várják az odalátogatókat. A „Hol volt, hol nem volt” című bemutatkozó tárlat egy most útjára induló sorozat első epizódja, amelynek keretében Magyarország fiatal iparművészei, a magyar kézművesség ifjú mesterei mutatkozhatnak majd be a kalocsai közönség előtt. A sorozatindító tárlatot október 7-ig tekinthetjük meg.

Alkotóház kicsiknek, nagyoknak

Szombaton délután Kovács László is bemutatót és fazekas foglalkozásokat tart majd az érdeklődőknek, de hívására más iparművészek, különféle mesterségek képviselői is eljönnek, hogy együtt ünnepeljenek a kalocsaiakkal. Így Apró Tamás fafaragó, Barcsikné Tercsi Ibolya nemez és gyermekjáték, Vén Mariann kosárfonó is ízelítőt ad tudományából, és mesterségük fortélyait át is adják az érdeklődőknek.
A rendezvény díjmentesen látogatható, és a kézműves foglalkozások résztvevőinek is csak az önköltségi árat kell megtéríteni.

A fő helyszíneket fölkeresve útba esik Kovács László műhelye, ne hagyjuk ki ezt a Paprikafesztivál hivatalos programon túli, „extra” lehetőséget!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés