2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

„Hol volt, hol nem volt” – Kiállítás, mesterségek bemutatója és alkotóház Kovács László műhelyében a fesztivál idején

Illés György Cinó  |  2016. 09. 16., 11:54

Szombaton délután tűzzománc meseillusztrációkból és szíjgyártó-nyerges termékekből nyílik kiállítás, de több ősi mesterség művelői is várják az érdeklődőket bemutatóval és alkotóházzal egybekötött vásárukon az érsekkerti helyszínek közelében, a Fazekas Alkotóházban, Kovács Lászlónál, aki nemrégiben újabb nemzetközi elismeréssel gazdagodott. Ő és két munkatársa ezúttal egy lengyelországi kézműves találkozóról érkezett haza különdíjjal.

A legautentikusabb kiállítású standért járó elismerő oklevelet kapta Kovács László, aki két munkatársával, Madár Helgával és a legfiatalabb tanítványával, Sánta Mártonnal együtt most első alkalommal vett részt a lengyelországi Lublinban megtartott Jarmark Jagiellonski Fesztiválon, 250 iparművész között. A kalocsai fazekasmestert és csapatát a Budapesten a Mesterségek Ünnepét is évről-évre megrendező Népművészeti Egyesületek Szövetsége kérte föl a részvételre, további nyolc magyar kézműves mellet, akik közt szalmafonók, üvegfestők, és játékkészítők megjelentek. A kalocsai alkotók sikerének híre megjelent a megyei médiában is, ahol a mester kiemelte: Lengyelországba magukkal vitték Kalocsa címerét, ezzel városunk jó hírét is öregbítve.

Most az ősi szakmák népszerűségét szeretné emelni a Paprikafesztiválhoz kapcsolódó rendezvényével a kalocsaiak apraja és nagyja körében, a fesztivál teljes ideje alatt műhelyébe és annak udvarába invitálva az érdeklődőket.

Ott egy fiatal művészházaspár tárlatát, a Madár Olga tűzzománc meseillusztrációiból és Székely Csaba szíjgyártó-nyerges munkáiból összeállított kiállítást is megtekinthetjük, amely hivatalosan szombat délután öt órakor, Bolvári Ferdinánd köszöntőjével nyílik majd meg, de emellett folyamatosan más látnivalók és élmények is várják az odalátogatókat. A „Hol volt, hol nem volt” című bemutatkozó tárlat egy most útjára induló sorozat első epizódja, amelynek keretében Magyarország fiatal iparművészei, a magyar kézművesség ifjú mesterei mutatkozhatnak majd be a kalocsai közönség előtt. A sorozatindító tárlatot október 7-ig tekinthetjük meg.

Alkotóház kicsiknek, nagyoknak

Szombaton délután Kovács László is bemutatót és fazekas foglalkozásokat tart majd az érdeklődőknek, de hívására más iparművészek, különféle mesterségek képviselői is eljönnek, hogy együtt ünnepeljenek a kalocsaiakkal. Így Apró Tamás fafaragó, Barcsikné Tercsi Ibolya nemez és gyermekjáték, Vén Mariann kosárfonó is ízelítőt ad tudományából, és mesterségük fortélyait át is adják az érdeklődőknek.
A rendezvény díjmentesen látogatható, és a kézműves foglalkozások résztvevőinek is csak az önköltségi árat kell megtéríteni.

A fő helyszíneket fölkeresve útba esik Kovács László műhelye, ne hagyjuk ki ezt a Paprikafesztivál hivatalos programon túli, „extra” lehetőséget!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.
2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK