Ma megkezdődnek, egy nap múlva szombaton már javában tartanak majd a hagyományosan a paprikás ételek főzőversenye, mint gasztronómiai attrakció köré szervezett kulturális és szórakoztató programok az idén XXX. Paprikafesztiválon. Három évtizede még aligha gondolták, 15 év elteltével még csak reménykedtek abban, ami mára bekövetkezett: helyszűke és logisztikai okok miatt gátat kellett szabni a főzőversenyre jelentkezőknek. Ám még így is nyolcvan csapat gyújt a bográcsok alá és készíti a paprikára, esetenként nagy fantáziával hangolt ételeket. Az előkészületekről Németh Józsefet, a Paprikafesztivál főzőversenyének atyját a Platán Rendezvényközpontban kérdeztük.
A Rendezvényközpont felé tartva már csütörtökön délelőtt nagy volt a nyüzsgés a főzőverseny tavalyi és idei helyszínén, az érsekket főbejáratához vezető sétány mentén.
Az egyes főzőhelyeknek éppen akkor alakították ki az áramvételi lehetőségeket, a kapun belül pedig már a sátrak, árusító helyek felállításán, a nagysátorban pedig a színpad megvilágításán dolgoztak a város kommunális feladatait ellátó szakemberek.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Az árusítóhelyek pavilonjai közül is többet felállítottak, bízva abban, hogy a szombati nagy roham előtt már a pénteki programokra igyekvők is megéheznek, megszomjaznak.
A szervezés fő sodorvonalában még időpontot sem volt egyszerű egyeztetni Németh Józseffel, akivel végül csütörtökön 14 órára beszéltünk meg találkozót.
Amikor odaértünk, megértéssel nyugtáztuk, hogy folyamatosan csöng a telefonja. Egy budapesti, hat tagú főzőcsapat éppen az utolsó pillanatba könyörögte be magát a főzőversenybe, így aztán azonnali intézkedések sora kezdődött. Mindenközben valahonnan Blaskó János, Venesz díjas mesterszakács is előkerült egy tálca fokhagymával tűzdelt abált szalonnával, ami már látványával és illatával is hatott az ízlelőbimbókra. Mint kiderült, a finomság a zsűrinek készül, miután szombaton az ország különböző pontjairól megérkeznek, ez lesz a reggelijük.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Az ötödik telefon, két e-mail elküldése után, miközben már az idei, antikolt papírból készült okleveleket fényképeztük, Németh József végül lehalkította a telefonját és belekezdett:
– Már tavaly is, de az idén harmincadik alkalommal megrendezett főzőversenyen végképp oda jutottunk, hogy limitáltuk a résztvevők számát. A hely és a lehetőségeink miatt szürkemarhapörkölt főzésre 30, a paprikás ételek főzőversenyére 50 csapat jelentkezését fogadtuk el. Természetesen idén is főznek majd baráti társaságok, a több mint 20 főzőnek majd a vendégeik lesznek a legfőbb értékelőik.
A szürkemarha főzés hat éve a program része, ami a Szabadtűzi Lovagrend szakmai védnökségét élvezi az első alkalom óta.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy
A KALOCSAI PAPRIKAFESZTIVÁL A MAGYARORSZÁGI SZAKMAI VERSENYEK KÖZÖTT AZ EGYIK LEGNÍVÓSABB, AMIRE BÜSZKE VAGYOK.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Annál is inkább, mert a zsűri nagyon komoly összeállítással érkezik hozzánk, gyakorlatilag bármilyen nemzetközi versenyt értékelni tud. Elértük, hogy a legtöbb csapatnak nagy szakmai kihívás, hogy Kalocsára jön.
Már az is szakmai siker, ha nem ér el dobogós helyezést, csak részt vesz. Nem fontos itt az elsők között szerepelni, ahogy mondani szokás, a részvétel a fontos.
Pontosan azért, mert általában azok az emberek érkeznek hozzánk szombaton, akik az országban már valahol bebizonyították a szakmai tudásukat, rátermettségüket.
A más városokban rendezett főzőversenyeken első, második helyen szereplő főzőcsapatokat hívjuk meg hozzánk, vagy azokat, akik szakmailag valami figyelemre méltót tettek le az asztalra.
AZ ORSZÁG MINDEN RÉSZÉRŐL, GYŐRTŐL KAPUVÁRON ÁT MISKOLCIG SOK HELYRŐL, DE HATÁRON TÚLRÓL, A TESTVÉRTELEPÜLÉSEKRŐL IS ÉRKEZNEK FŐZŐCSAPATOK.
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek
Nagyon sok csapat már előtte próbafőzéseket tart, mert számukra fontos, hogy a magyar hungarikummal hogy tudnak bánni, dolgozni.
AMI NAGYON ÉRDEKES, HOGY A FŐZŐK, NEKÜNK KALOCSAIAKNAK BIZONYÍTJÁK, HOGY NEM CSAK PÖRKÖLTET, PAPRIKÁST LEHET A PAPRIKÁVAL KÉSZÍTENI, HANEM BIZONY NAGYON SOKFÉLE ÉTELT. A DESSZERTRŐL, A PAPRIKÁBÓL KÉSZÜLT LIKŐRÖN KERESZTÜL A MÁR KÖZISMERT KRÉMLEVESEKIG.
A főzőverseny és a kóstolás a már megszokott rend szerint történik, és majd az értékeléskor derül ki igazán, hogyan is sikerült szakmai szempontból az idei XXX. Paprikás Ételek Főzőversenye – mondta Németh JózsefVenesz díjas gasztronómiai szakember, főszervező.