2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál

XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál
Helyszín: Kalocsa, belváros
Dátum: 2015. szeptember 18., péntek 16:00
XXVI. Kalocsai Paprikafesztivál

Pénteken a Neoton, szombaton a Karthago lesz a fő fellépő a Paprikafesztivál kínálatában, a gyerekeknek a Kolompos együttes zenél majd, de a hagyományos programok sora is várja majd a fesztiválozókat. Pénteken az Egészségkaraván is ideér, ennek kapcsán kivételesen aznap délután lesz a Paprika-futás. Paks kiállításon mutatkozik be, de ízelítőt hoz kulturális életéből is. Kétezer-tizenöt töltött paprika rotyog majd speciálisan előkészített edényben. Természetesen a megszokott néptánc-parádé sem marad el.

Péntek: Egészségkaraván

A fesztivál első napjának programja a megyei szervezésű Egészségkaraván jegyében telik. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat pályázati programjának keretében tartott kalocsai rendezvényt a Paprikafesztiválhoz időzítették. A megye településein végigvonuló karavánnal egészségügyi szűréseket végző szakemberek, a gyerekeknek kézműves foglalkozások, kicsiknek-nagyoknak egészséges ételek kóstolója érkezik városunkba.

A karaván rendezvénysorozatának a pályázati támogatás miatt kötelező eleme a futóverseny, így ezúttal

a Paprikafutást a péntek délutáni Egészségkaraván keretében tartják meg, 16 órától a Kubikus parki helyszínen.A versenyre nevezni a szokásos módon a verseny előtt a helyszínen lehet, negyed négytől az indításig.

A paprikás ételek seregszemléje, rekordkísérlettel

Szombaton tartják a fesztivál hagyományos programjait, így az ünnepélyes megnyitót a hozzá tartozó díszes külsőségekkel és ceremóniával, paprikalovag-avatással, néptáncbemutatókkal, és ezen a napon tartják a főzőversenyt is, amelynek eredményhirdetésére délután fél öttől fél hatig kerül sor.

Szombaton 9 órakor, a Szent István Király templomban terményáldással egybekötött szentmisét tartanak
Forrás: KaloHírek

A verseny a megszokott menetrend szerint zajlik majd. Ezúttal is lesz módjuk baráti társaságoknak – versenyen kívül is – főzőcskézni, a megadott keretek és szabályok szerint.
A versenykiírás ide kattintva érhető el, ahol minden szükséges tudnivalót is megtalálunk, jelentkezési lapot pedig innen lehet letölteni.

A versenyhez idén is kapcsolódik főző rekordkísérlet: 2015 darab töltött paprika fő majd egyetlen hatalmas edényben. Ehhez speciálisan előkészített edényre és eszközökre lesz szükség, nemcsak a jelentős mennyiség miatt, hanem azért is, mert a töltött paprika kényes jószág, trükközni kell a szakácsoknak, hogy az a rengeteg paprika ne törjön össze, ne nyomja szét egymást.

A nagyszínpadot idén is az előző években bevált helyre állítják
Forrás: KaloHírek

A főzőverseny mellett gazdag kulturális kínálat

Az idei fesztiváli kínálatban több kiállítás is szerepel. A rendezvény díszvendége Paks városa. A város az egyik rendezvénysátorban berendezett, a település történetét átfogó kiállítás keretében mutatkozik be.
A Fajszi Kishalász Egyesület – halászati eszközöket, módszerek mutat be a standján kiállítandó alkalmi tárlaton.
Ezen kívül a Viski Károly Múzeumban is nyílik kiállítás a fesztivál programjához kapcsolódóan. Ott a kalocsai Szent István Gimnázium 250 éves történetéről mesélnek majd a közszemlére tett tárgyak, fotók, dokumentumok, relikviák. A tárlat ünnepélyes megnyitóját szombaton 11 órától tartják.
Természetesen az évek óta megszokott számos egyéb kísérő program, kézműves és kirakodóvásár, valamint az iparcikkpiacnál fölállítandó vidámpark sem marad el.

Nem hiányozhat a kínálatból a XIX. Paprikás Ételek Főzőversenye és a II. Szürkemarha Pörköltfőző Verseny sem
Forrás: KaloHírek

Kulturális delegációk Paks mellett Szekszárdról, Mohácsról is

A díszvendég Paks a bemutatkozó kiállítás mellett kulturális életébe ad némi bepillantást a Tűzvirágok tánccsoport műsora által. A csoport a néptánc és modern tánc terén is tevékenykedik, de itteni műsoruk egyelőre titok, legyen meglepetés!

A legközelebbi megyeszékhely, Szekszárd képviseletében a Muslinca férfikar énekel majd bordalokat, és a szellemi és kulturális örökség jegyében a mohácsi busók is eljönnek, elhozva különös és messze földön híres hagyományaikat.

A folklórműsorokat a nagyszínpadon keresse!
Forrás: KaloHírek

A paprikás ételekhez könnyűzenei csemegék

A könnyűzenei kínálat nagy durranása a

pénteki napon a Neoton Família föllépése, szombat este a Karthago koncertje 

lesz.

Ezután utcabál lesz éjfélig.

A szombati eredményhirdetés előtt, fél négytől a Kolompos együttes zenél majd a gyerekeknek.
Szombaton ebédidőben, déltől egy órán át a magyar nóta kedvelőit várja a „Daloló háziorvos”, dr. Fehér Eszter.

Megtalálhatja tehát a kínálatban mindenki a neki való programot, így minden adott egy remek fesztiválhoz, csak az időjárás is kedvezzen!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>