Ha eddig nem létezett, a minden korábbinál sikeresebb XX. Paprikás Ételek Főzőversenye tapasztalatai alapján akár kódexbe foglalhatnánk, melyek a sikeres főzőverseny aranyszabályai. A nemzetközi gasztro versenyekre rendszeresen járó nagy tekintélyű zsűri tagjai a legmagasabb elismeréssel gratuláltak a főzőverseny atyjának és motorjának, Németh Józsefnek és a fesztivál szervezőinek az olajozottan működő „gépezetért”, az igazi csapatszellemért. Németh Józsefet a főzőverseny értékelésére kértük, és persze a sokak által várt eredményekről kérdeztük.
Németh József, akit kollégái Kalocsa és a paprikás ételek magyarországi gasztro-arcának tekintenek, kicsit elérzékenyülve emlékezett azokra az időkre, amikor 20 évvel ezelőtt a Paprikás Ételek Főzőversenyét útjára indította. Ahogy mondta, „nem tud érzelmek nélkül beszélni” a 20 évvel ezelőtti kezdetekről, majd a folytatásról. Ahogy egy családban a dédelgetett gyermek egyszer csak felnőtt korba lép, úgy jutottunk el a huszadik, immár országos, nyugodtan mondhatjuk, nemzetközi hírű kalocsai Paprikás Ételek Főzőversenyéhez.
– Öröm volt nézi a gesztenyesor két oldalán, a sétány mellett felállított egységsátrakat, a csapatkiírások egységes arculatát, az ötletesebbnél ötletesebb dekorációkat. Összességében elmondható, hogy a Paprikafesztivál és a Főzőverseny jó és méltó helyre került a megújult Érsekkertben, a Platán Rendezvényközpont környezetében. Egyik szemem sírt, a másik meg nevetett, amikor azokra a 20 évvel ezelőtti és későbbi lelkes főzőkre gondoltam, akik végig kitartottak, de időközben vagy elhunytak, vagy már olyan idősek, hogy csak a híradásokból tájékozódnak a fesztiválról. Ugyanakkor itt vannak fiaik, unokáik, akik tovább viszik a stafétát! Példaként említhetem a Haris-Team csapatot, ahol a fiatalabb nemzedék az elődök nyomába lépett. Aztán jó volt megélni, megtapasztalni, hogy nem tudtam olyat mondani, kérni, amit a Kulturális Központ, a Vagyonhasznosítási, és a Parkgondozó Kft. munkatársai, a zsűriben résztvevő kollégáim szinte nem azonnal teljesítettek volna – kezdte összegezni Német József az idei tapasztalatokat.
– Külön öröm volt számomra, hogy itt volt dr. Szabó Enikő, az országos tisztifőorvos helyettese, aki kifejezetten a higiénés feltételek teljesülését vizsgálta, és azt mondta: hivatása szabályait tekintve ilyen színvonalas rendezvényen még nem járt Magyarországon. Hozott is magával egy oklevelet és serleget, amit a leghigiénikusabb csapatnak adott át.
Jó érzés volt látni, hallani, hogy a turisztikai programajánlók mellett az országos média olyan jelentős képviselői, mint a Blikk, vagy a Kossuth Rádió ellenszolgáltatás nélkül hirdette a kalocsai programokat. Jöttek is az egész ország területéről, a környező országokból, és ahogy mondták, elégedetten, élményekkel gazdagodva távoztak – folytatta a főzőverseny megálmodója.
– Amire a siker ellenére a jövőben jobban kell majd figyelni, hogy a fesztivál alkalmával ne csak a rendezvény megtartására kiválóan alkalmas érsekkert, a főzőhelyek és a színpad legyen feldíszítve, hanem jó volna, ha díszítőelemként a magánportákon is megjelenne a paprika, mint hungarikum.
Ahogy Németh József fogalmazott, a szervezők kimagasló teljesítményt nem is annyira a helyek elfoglalásakor, hanem a résztvevő csapatok levonulásakor nyújtottak. Az Apostol koncert kellős közepén kellett szervezetten és csendben elhagyni az Érsekkertet, ami a tömeg ellenére balesetmentesen sikerült. Külön öröm, hogy az ide látogató 100 (!) csapat között 4 polgármester, négy szakmai középiskola és oktatóik is ott voltak.
Más gasztro versenyeken aligha találkozni olyan 12 tagú zsűrivel, amelynek mindegyik tagja elismert szaktekintély. Nem volt egyszerű a dolguk, hiszen rövid idő alatt kellett esetenként egy csapat 4-5 fogásból álló ételsorát bírálni. Sokak tetszését kiváltotta, ahogy az ünnepélyes eredményhirdetéshez a Szabadtűzi Lovagrend tagjai zöld színű díszruhában, az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend képviselői fehér palástban, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség kiválóságai is díszegyenruhában felsorakoztak és egy kis ceremónia keretében adták át a merített, antikolt papírból készült díszokleveleket.
– Ám hogy rövidre fogjam, jól vizsgázott az új helyszín és természetesen a jó időjárásnak is köszönhető, hogy talán minden korábbinál több látogatóval és nagyobb sikerrel zárult a XX. Paprikás Ételek Főzőversenye – mondta portálunknak a legmagasabb turisztikai elismeréssel, a Pro-Turizmo Díjjal kitüntetett Németh József.
Eredménylista
Paprikás Ételek Arany Díj
1.Bugaci Főzőmesterek- Bugac (Bugaci paprikás ,kacsamáj, kacsacomb sütve)
2.Benke Csaba- Kalocsa (Csülökpörkölt körömmel bolondítva)
3.De Jure – Kalocsai Ügyészség- („Fülétől a farkáig” toros disznópaprikás)
4.Haris-Team-Kalocsa (Káposztába töltött disznójava gerslivel)
5.Kócos Burgzsandárok – Budapest (Paprika triológia)
Paprikás Ételek Ezüst díj
1.Jakus és Társa – Kelebia
2.Romesz (Romsics István) – Kalocsa
3.Tóth család –Jánoshalma
4.Fatális – Csősz
5. „Bekóstolnád” – Kalocsa – Gyöngy üdítő csapata
Paprikás Ételek Bronz
1.Sparthelt ördögei –Tiszaújváros
2.Duci csapat – Karancslapájtő
3. Jedlik Ányos Lovagrend-Hajdúnáná
4.Tálasbérce – Székelyföldről érkezett csapat
Ifjúsági kategória
1. Bányai Júlia Szakközépiskola – Baja
2. Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola – Kalocsa
3. Váradi Szabó Szakközépiskola – Kiskunhalas
Arany Bogrács díj
1. Arany fakanalak –Budapest
2. Szentlőrinci Szakközépiskola –Eger
Kiemelt Különdíjak
Legfinomabb halászlé – Kisapostag csapata
Legjobb vadétel – Kalocsa, Haris-Team
Legszebben tálalt paprikás étel
Kurucz Zoltán és társasága – Kalocsa
Egytál étel kategória
Amatőr királyi szakácsok – Kiskunfélegyháza
Legősibb Kárpát-medencei paprikás étel
Duci-Juci csapa – Röszke
Legfinomabb paprikás sütemény
Kakucs Község Önkormányzata
Legvidámabb csapat
Roma Nemzetiségi Önkormányzat – Kalocsa
Legszebb kivitelezett kalocsai tálalás
Terbe pincészet-Hajós
Legszebb portál
Viharsarki betyárok – Gyula
Leghigiénikusabb csapat
Lila Akác Nyugdíjas Klub – Tóalmás
Kalocsa Város Különdíja
Székelykeresztúr csapata – Székelykeresztúr
Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra Különdíja
Kúla küldöttsége – Kúla (Szerbia)
Ínyencmester legmagasabb szakmai díj
Viharsarki betyárok – Gyula
Rubin díszdiploma, valamint a Kalocsai Szent István Lovagrend tiszteletbeli lovaggá avatása
Kaegbendő csapata – Kis-alföldi Erdőgazdasági Zrt. – Győri vadászok
Szürkemarha Pörköltfőző Verseny fődíja
Kalocsai Juhászok – Kalocsa
2016. évi XX. Főzőverseny Vándordíja (korona, jogar, alma)
Ízvadászok – Kapuvár
Gasztrokard Lovagi Vándordíj
Amatőr Királyi Szakácsok – Vajdaság (Szerbia)