2023. 06. 07. szerda
Róbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Minden korábbinál sikeresebb Paprikás Ételek Főzőversenye

Zsiga Ferenc  |  2016. 09. 20., 15:15

Ha eddig nem létezett, a minden korábbinál sikeresebb XX. Paprikás Ételek Főzőversenye tapasztalatai alapján akár kódexbe foglalhatnánk, melyek a sikeres főzőverseny aranyszabályai. A nemzetközi gasztro versenyekre rendszeresen járó nagy tekintélyű zsűri tagjai a legmagasabb elismeréssel gratuláltak a főzőverseny atyjának és motorjának, Németh Józsefnek és a fesztivál szervezőinek az olajozottan működő „gépezetért”, az igazi csapatszellemért. Németh Józsefet a főzőverseny értékelésére kértük, és persze a sokak által várt eredményekről kérdeztük.

Németh József, akit kollégái Kalocsa és a paprikás ételek magyarországi gasztro-arcának tekintenek, kicsit elérzékenyülve emlékezett azokra az időkre, amikor 20 évvel ezelőtt a Paprikás Ételek Főzőversenyét útjára indította. Ahogy mondta, „nem tud érzelmek nélkül beszélni” a 20 évvel ezelőtti kezdetekről, majd a folytatásról. Ahogy egy családban a dédelgetett gyermek egyszer csak felnőtt korba lép, úgy jutottunk el a huszadik, immár országos, nyugodtan mondhatjuk, nemzetközi hírű kalocsai Paprikás Ételek Főzőversenyéhez.

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

– Öröm volt nézi a gesztenyesor két oldalán, a sétány mellett felállított egységsátrakat, a csapatkiírások egységes arculatát, az ötletesebbnél ötletesebb dekorációkat. Összességében elmondható, hogy a Paprikafesztivál és a Főzőverseny jó és méltó helyre került a megújult Érsekkertben, a Platán Rendezvényközpont környezetében. Egyik szemem sírt, a másik meg nevetett, amikor azokra a 20 évvel ezelőtti és későbbi lelkes főzőkre gondoltam, akik végig kitartottak, de időközben vagy elhunytak, vagy már olyan idősek, hogy csak a híradásokból tájékozódnak a fesztiválról. Ugyanakkor itt vannak fiaik, unokáik, akik tovább viszik a stafétát! Példaként említhetem a Haris-Team csapatot, ahol a fiatalabb nemzedék az elődök nyomába lépett. Aztán jó volt megélni, megtapasztalni, hogy nem tudtam olyat mondani, kérni, amit a Kulturális Központ, a Vagyonhasznosítási, és a Parkgondozó Kft. munkatársai, a zsűriben résztvevő kollégáim szinte nem azonnal teljesítettek volna – kezdte összegezni Német József az idei tapasztalatokat.

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

– Külön öröm volt számomra, hogy itt volt dr. Szabó Enikő, az országos tisztifőorvos helyettese, aki kifejezetten a higiénés feltételek teljesülését vizsgálta, és azt mondta: hivatása szabályait tekintve ilyen színvonalas rendezvényen még nem járt Magyarországon. Hozott is magával egy oklevelet és serleget, amit a leghigiénikusabb csapatnak adott át.
Jó érzés volt látni, hallani, hogy a turisztikai programajánlók mellett az országos média olyan jelentős képviselői, mint a Blikk, vagy a Kossuth Rádió ellenszolgáltatás nélkül hirdette a kalocsai programokat. Jöttek is az egész ország területéről, a környező országokból, és ahogy mondták, elégedetten, élményekkel gazdagodva távoztak – folytatta a főzőverseny megálmodója.

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

– Amire a siker ellenére a jövőben jobban kell majd figyelni, hogy a fesztivál alkalmával ne csak a rendezvény megtartására kiválóan alkalmas érsekkert, a főzőhelyek és a színpad legyen feldíszítve, hanem jó volna, ha díszítőelemként a magánportákon is megjelenne a paprika, mint hungarikum.

Ahogy Németh József fogalmazott, a szervezők kimagasló teljesítményt nem is annyira a helyek elfoglalásakor, hanem a résztvevő csapatok levonulásakor nyújtottak. Az Apostol koncert kellős közepén kellett szervezetten és csendben elhagyni az Érsekkertet, ami a tömeg ellenére balesetmentesen sikerült. Külön öröm, hogy az ide látogató 100 (!) csapat között 4 polgármester, négy szakmai középiskola és oktatóik is ott voltak.

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Más gasztro versenyeken aligha találkozni olyan 12 tagú zsűrivel, amelynek mindegyik tagja elismert szaktekintély. Nem volt egyszerű a dolguk, hiszen rövid idő alatt kellett esetenként egy csapat 4-5 fogásból álló ételsorát bírálni. Sokak tetszését kiváltotta, ahogy az ünnepélyes eredményhirdetéshez a Szabadtűzi Lovagrend tagjai zöld színű díszruhában, az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend képviselői fehér palástban, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség kiválóságai is díszegyenruhában felsorakoztak és egy kis ceremónia keretében adták át a merített, antikolt papírból készült díszokleveleket.

– Ám hogy rövidre fogjam, jól vizsgázott az új helyszín és természetesen a jó időjárásnak is köszönhető, hogy talán minden korábbinál több látogatóval és nagyobb sikerrel zárult a XX. Paprikás Ételek Főzőversenye – mondta portálunknak a legmagasabb turisztikai elismeréssel, a Pro-Turizmo Díjjal kitüntetett Németh József.

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Eredménylista

Paprikás Ételek Arany Díj
1.Bugaci Főzőmesterek- Bugac (Bugaci paprikás ,kacsamáj, kacsacomb sütve)
2.Benke Csaba- Kalocsa (Csülökpörkölt körömmel bolondítva)
3.De Jure – Kalocsai Ügyészség- („Fülétől a farkáig” toros disznópaprikás)
4.Haris-Team-Kalocsa (Káposztába töltött disznójava gerslivel)
5.Kócos Burgzsandárok – Budapest (Paprika triológia)

Paprikás Ételek Ezüst díj
1.Jakus és Társa – Kelebia
2.Romesz (Romsics István) – Kalocsa
3.Tóth család –Jánoshalma
4.Fatális – Csősz
5. „Bekóstolnád” – Kalocsa – Gyöngy üdítő csapata

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Paprikás Ételek Bronz
1.Sparthelt ördögei –Tiszaújváros
2.Duci csapat – Karancslapájtő
3. Jedlik Ányos Lovagrend-Hajdúnáná
4.Tálasbérce – Székelyföldről érkezett csapat

Ifjúsági kategória
1. Bányai Júlia Szakközépiskola – Baja
2. Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola – Kalocsa
3. Váradi Szabó Szakközépiskola – Kiskunhalas

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Arany Bogrács díj
1. Arany fakanalak –Budapest
2. Szentlőrinci Szakközépiskola –Eger

Kiemelt Különdíjak
Legfinomabb halászlé – Kisapostag csapata
Legjobb vadétel – Kalocsa, Haris-Team

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Legszebben tálalt paprikás étel
Kurucz Zoltán és társasága – Kalocsa

Egytál étel kategória
Amatőr királyi szakácsok – Kiskunfélegyháza

Legősibb Kárpát-medencei paprikás étel
Duci-Juci csapa – Röszke

Legfinomabb paprikás sütemény
Kakucs Község Önkormányzata

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Legvidámabb csapat
Roma Nemzetiségi Önkormányzat – Kalocsa

Legszebb kivitelezett kalocsai tálalás
Terbe pincészet-Hajós

Legszebb portál
Viharsarki betyárok – Gyula

Leghigiénikusabb csapat
Lila Akác Nyugdíjas Klub – Tóalmás

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Kalocsa Város Különdíja
Székelykeresztúr csapata – Székelykeresztúr

Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra Különdíja
Kúla küldöttsége – Kúla (Szerbia)

Ínyencmester legmagasabb szakmai díj
Viharsarki betyárok – Gyula

Rubin díszdiploma, valamint a Kalocsai Szent István Lovagrend tiszteletbeli lovaggá avatása
Kaegbendő csapata – Kis-alföldi Erdőgazdasági Zrt. – Győri vadászok

Képgaléria megtekintése (261 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Szürkemarha Pörköltfőző Verseny fődíja
Kalocsai Juhászok – Kalocsa

2016. évi XX. Főzőverseny Vándordíja (korona, jogar, alma)
Ízvadászok – Kapuvár

Gasztrokard Lovagi Vándordíj
Amatőr Királyi Szakácsok – Vajdaság (Szerbia)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 06., 19:52
A jazz muzsika és a jó borok kedvelőinek kiváló programlehetőség, akinek ismerőse jazz- és borrajongó, annak pompás ajándékötlet! Töltsön egy kellemes nyári estét a Pilvax Hotelben június 10-én! Indítsa a nyarat egy laza, élőzenés aláfestéssel egybekötött borkóstolóval, amelyen amforában érlelt borkülönlegességekkel ismerkedhetünk.
2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>
2023. 06. 07., 09:02
Gyermekkoromban is a jó meséket szerettem, szeretem, ha a történetnek nagyon jó vége van. Ez a kapu a mi jutalmunk a jócselekedetért, mint egy régi magyar népmesében – mondta az ünnepségen Vajda Péter, Még >>>
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK