2022. 06. 28. kedd
Irén, Levente
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Néptáncos évzáró, pompás koncert és fergeteges táncház a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál első napján

Illés György Cinó  |  2022. 06. 08., 08:10

Szombaton délután az Érsekkertben a kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc tagozata adott számot az idei évben végzett munkáról, majd a Bokréta Népművészeti Egyesület táncosainak műsora szórakoztatta a népes közönséget magyarországi és erdélyi táncokkal. A folytatásban egy remek folk-jazz koncert és egy magyar táncház várt a fesztiválozókra a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ által hagyományteremtő szándékkal életre hívott Pünkösdi Népművészeti Fesztivál nyitónapjának programján.

A Bokréta Népművészeti Egyesület a már hagyományos évzáró családi napját illesztette a fesztiváli programba, ahogyan a Liszt AMI néptáncos palántáinak is a hagyományos táncos évzáróját fűzte föl a fesztiváli program.


Az este hétkor kezdődött koncerten Kárpát-medencei és balkáni cigány és magyar dallamok csendültek föl, jazz-es hangzású feldolgozásban, a Prima Primissima-díjas Balogh Kálmán cimbalomművész és kísérőzenekara, a Gypsy Cimbalom Band virtuóz előadásban, sajnos a lehetőségekhez képest viszonylag szerény nézőszám mellett.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Azt, hogy aki lemaradt róla, bánhatja, az is mutatja, hogy a kis lélekszámú, de annál lelkesebb közönség többször is vastapssal jutalmazta a zenekart, akiket a mintegy másfél órás koncert végén ezzel sikerült is egy pazar ráadásszámra visszacsalogatni.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A produkció fényét nagyban emelte Básits Branka gyönyörű énekhangja és érzelmektől fűtött előadásmódja mellett személyes kisugárzása is.
Valamennyit talán sikerül átadni belőle ezzel a videóval:


A repertoárban számos kevésbé ismert dal mellett olyan slágerek is szerepeltek, mint az A csitári hegyek alatt kezdetű magyar népdal feldolgozása, vagy a Cigányok ideje című film betétdalaként ismertté vált „Edelezi” című dal is.


Utána a Platán Rendezvényközpontban kezdődött táncház ahol az eddigre hétköznapi viseletbe öltözött táncosok és a hozzájuk csapódó műkedvelők együtt ropták a testvérvárosunkból, Kúlából érkezett gyermekcsoport tagjaival, kifáradásig. A talpalávalót Pogrányi Miklós és a Sodrás Banda húzta.
Erről is készült videónk, kukkantsanak bele a hangulatba!


Másnap a néptáncos felvonulással folytatódott a program, majd kalocsai lakodalmas táncbemutató következett, három csoport mintegy nyolcvan táncosának részvételével.
Erről külön cikkben számolunk be.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK