2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Néptáncos évzáró, pompás koncert és fergeteges táncház a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál első napján

Illés György Cinó  |  2022. 06. 08., 08:10

Szombaton délután az Érsekkertben a kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc tagozata adott számot az idei évben végzett munkáról, majd a Bokréta Népművészeti Egyesület táncosainak műsora szórakoztatta a népes közönséget magyarországi és erdélyi táncokkal. A folytatásban egy remek folk-jazz koncert és egy magyar táncház várt a fesztiválozókra a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ által hagyományteremtő szándékkal életre hívott Pünkösdi Népművészeti Fesztivál nyitónapjának programján.

A Bokréta Népművészeti Egyesület a már hagyományos évzáró családi napját illesztette a fesztiváli programba, ahogyan a Liszt AMI néptáncos palántáinak is a hagyományos táncos évzáróját fűzte föl a fesztiváli program.


Az este hétkor kezdődött koncerten Kárpát-medencei és balkáni cigány és magyar dallamok csendültek föl, jazz-es hangzású feldolgozásban, a Prima Primissima-díjas Balogh Kálmán cimbalomművész és kísérőzenekara, a Gypsy Cimbalom Band virtuóz előadásban, sajnos a lehetőségekhez képest viszonylag szerény nézőszám mellett.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Azt, hogy aki lemaradt róla, bánhatja, az is mutatja, hogy a kis lélekszámú, de annál lelkesebb közönség többször is vastapssal jutalmazta a zenekart, akiket a mintegy másfél órás koncert végén ezzel sikerült is egy pazar ráadásszámra visszacsalogatni.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A produkció fényét nagyban emelte Básits Branka gyönyörű énekhangja és érzelmektől fűtött előadásmódja mellett személyes kisugárzása is.
Valamennyit talán sikerül átadni belőle ezzel a videóval:


A repertoárban számos kevésbé ismert dal mellett olyan slágerek is szerepeltek, mint az A csitári hegyek alatt kezdetű magyar népdal feldolgozása, vagy a Cigányok ideje című film betétdalaként ismertté vált „Edelezi” című dal is.


Utána a Platán Rendezvényközpontban kezdődött táncház ahol az eddigre hétköznapi viseletbe öltözött táncosok és a hozzájuk csapódó műkedvelők együtt ropták a testvérvárosunkból, Kúlából érkezett gyermekcsoport tagjaival, kifáradásig. A talpalávalót Pogrányi Miklós és a Sodrás Banda húzta.
Erről is készült videónk, kukkantsanak bele a hangulatba!


Másnap a néptáncos felvonulással folytatódott a program, majd kalocsai lakodalmas táncbemutató következett, három csoport mintegy nyolcvan táncosának részvételével.
Erről külön cikkben számolunk be.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 07:56
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>
2024. 02. 26., 09:09
A kórusban az orvosokon, ápolókon, szakdolgozókon, irodai dolgozókon kívül egykori munkatársak és gyógyult betegek is vannak. Még >>>
2024. 02. 24., 11:53
A megtermelt ételek 1/3-át nem eszi meg senki. Így rengeteg étel teljesen kárba megy. Jó minőségűek is, amely még fogyasztható állapotban vannak. A Munch egy egyszerű megoldást kínál arra, hogy az ételgazdálkodás fenntarthatóbb legyen környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is! Még >>>
2024. 02. 23., 12:30
Közeledik március 8.-a, vagyis a nőnap. Kedveskedjünk a hölgyeknek! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK