2023. 02. 09. csütörtök
Abigél, Alex
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Néptáncos évzáró, pompás koncert és fergeteges táncház a Pünkösdi Népművészeti Fesztivál első napján

Illés György Cinó  |  2022. 06. 08., 08:10

Szombaton délután az Érsekkertben a kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc tagozata adott számot az idei évben végzett munkáról, majd a Bokréta Népművészeti Egyesület táncosainak műsora szórakoztatta a népes közönséget magyarországi és erdélyi táncokkal. A folytatásban egy remek folk-jazz koncert és egy magyar táncház várt a fesztiválozókra a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ által hagyományteremtő szándékkal életre hívott Pünkösdi Népművészeti Fesztivál nyitónapjának programján.

A Bokréta Népművészeti Egyesület a már hagyományos évzáró családi napját illesztette a fesztiváli programba, ahogyan a Liszt AMI néptáncos palántáinak is a hagyományos táncos évzáróját fűzte föl a fesztiváli program.


Az este hétkor kezdődött koncerten Kárpát-medencei és balkáni cigány és magyar dallamok csendültek föl, jazz-es hangzású feldolgozásban, a Prima Primissima-díjas Balogh Kálmán cimbalomművész és kísérőzenekara, a Gypsy Cimbalom Band virtuóz előadásban, sajnos a lehetőségekhez képest viszonylag szerény nézőszám mellett.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Azt, hogy aki lemaradt róla, bánhatja, az is mutatja, hogy a kis lélekszámú, de annál lelkesebb közönség többször is vastapssal jutalmazta a zenekart, akiket a mintegy másfél órás koncert végén ezzel sikerült is egy pazar ráadásszámra visszacsalogatni.

Képgaléria megtekintése (38 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A produkció fényét nagyban emelte Básits Branka gyönyörű énekhangja és érzelmektől fűtött előadásmódja mellett személyes kisugárzása is.
Valamennyit talán sikerül átadni belőle ezzel a videóval:


A repertoárban számos kevésbé ismert dal mellett olyan slágerek is szerepeltek, mint az A csitári hegyek alatt kezdetű magyar népdal feldolgozása, vagy a Cigányok ideje című film betétdalaként ismertté vált „Edelezi” című dal is.


Utána a Platán Rendezvényközpontban kezdődött táncház ahol az eddigre hétköznapi viseletbe öltözött táncosok és a hozzájuk csapódó műkedvelők együtt ropták a testvérvárosunkból, Kúlából érkezett gyermekcsoport tagjaival, kifáradásig. A talpalávalót Pogrányi Miklós és a Sodrás Banda húzta.
Erről is készült videónk, kukkantsanak bele a hangulatba!


Másnap a néptáncos felvonulással folytatódott a program, majd kalocsai lakodalmas táncbemutató következett, három csoport mintegy nyolcvan táncosának részvételével.
Erről külön cikkben számolunk be.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 05., 09:01
Közel 110 ezer gazdálkodónak kell megújítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók – hangzott el egyebek mellett Kalocsán a NAK és a MAGOSZ szervezésében, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke részvételével Kalocsán megtartott, a Közös Agrárpolitikáról (KAP) szóló agrárfórumon.
2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023-02-01 13:13:44
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 08., 14:24
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel. Még >>>
2023. 02. 08., 14:07
A Kalocsai Járási Ügyészség gyermekpornográfia miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki az ismert közösségi oldalon egy 13 éves lánnyal folytatott beszélgetések során többször kért és kapott a kiskorút ábrázoló intim fotókat. Még >>>
2023. 02. 08., 10:15
Már 12 embert kiemeltek a romok alól a magyar tűzoltók. Még >>>
2023. 02. 08., 08:25
Az idős nő utána a Long Island-i intézményből kórházba került. Még >>>
2023. 02. 07., 17:29
Igényelje a Gondosórát, hogy biztonságban tudhassa idősebb szeretteit a nap 24 órájában! Még >>>
2023. 02. 06., 16:59
Rövid időn belül két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban fellelt értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK