2022. 01. 16.
Gusztáv
: 355 Ft   : 310 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Sokan elmennek közülünk, de még többen jönnek – Nagy családdá kovácsolta a várost a Kék Madár

2017. 06. 12., 22:26

Épphogy megnyílt a Városi Galériában a jelenleg is látogatható Mácsai-kiállítás, épphogy beleremegett az Érsekkert, ahogy Zséda az „És megindul a földdel” a közönség elé lépett, hogy Pálos Hannát és Nagy Ervint perceken át zúgó vastaps marasztalta a színpadon és hogy egy gyufaszálat sem lehetett volna leejteni a vasárnapi nagykoncerten a Főszékesegyházban – már vége is. A jubileumi, 25. Kék Madár Fesztiválról az élmények, emlékek és tapasztalatok örvényétől zúgó fejjel beszélgettünk a forgatag lelkével, Lakatos György fagottművésszel, városunk díszpolgárával, fesztiváligazgatóval.

- Bár úton-útfélen hangoztattad, hogy nem vagy az évfordulók és jubileumok embere, valahogy mégiscsak kilógott a sorból ez a negyedszázados fesztivál, igaz?
- Be kell valljam, hogy igen! Olyan volt ez, mint amikor tekersz ki a Meszesi úton a Dunára, aztán leszállsz a kerékpárról és visszanézel, hogy hány nyárfát hagytál el eddig. Borzasztó későn álltam neki a műsor összeállításának, talán a szokásosnál is nagyobb csúszásban voltam. Folyamatosan jöttek és jönnek a fellépések, írom a nagydoktorimat, hogy a gyerekekről, családról ne is beszéljünk! Aztán mégis valahogy olyan jól álltak össze a fogaskerekek, amire, bár mindig azt mondjuk, hogy az „idei volt a legjobb”, de ezúttal tényleg kivételes volt a fesztivál. Telt ház volt a Mácsai kiállításon, a 25 éves koncertünkön Nagy Péterrel, Zséda koncertjén is hatalmas tömeg gyűlt össze, ahogyan a Katona József színház vendégjátékán is, annak ellenére, hogy nem volt ez egy könnyű darab… a nagytemplomban már a győriek koncertje előtt fél órával láttam, hogy olyan tempóban telnek meg a padsorok, hogy szó szerint kezdtünk kétségbe esni, mi lesz itt a kezdésig.

- Látva a tömött sorokat és hömpölygő tömeget bármerre fordultál, mi minden fogalmazódott meg benned a fesztivál végén?
- Mire vége lett a fesztiválnak, úgy éreztem, hogy egy nagy családdá kovácsolódtunk össze. Érdekes, hogy annak a képnek, ami a fesztivál emblémája lett, nevezetesen a tenger felett repülő madár, szintén a „Nagy család” címet viseli. Azt évek óta látom, hogy van egy 100-150 fős „keménymag”, akik az elmúlt két és fél évtizedben minden eseményen visszaköszöntek, de sok-sok új és néhány egészen fiatal arccal is kiegészült az idén a közönség, arról árulkodva, hogy van ennek a fesztiválnak jövője!

- Szép ez a család-hasonlat…
- És ezt komolyan is gondolom. Egy nagy családba is mindig születnek az új gyerekek, ahogy sajnos el is mennek közülük. Most pont a fesztivál nyitónapján András Lászlóné Nellike, aki évekig lelkes segítőnk volt és rendületlenül árulta a jegyeket a madárházban. Tavaly Kocsis Zoli, Esterházy Péter, előtte Helyey László, Benke Feri bácsi… sajnos ez az élet! De jönnek mindig újak, akik közül sokan már beleszülettek abba, hogy Kalocsán van Kék Madár Fesztivál, és igénylik, hogy ennek a részesei lehessenek.

- Bár tudom, hogy a fesztiválfinálé másnapján korai még a „mennyi az annyi” kérdés, de mivel jótékonysági rendezvényről beszélünk, minden bizonnyal, ha pontos elszámolás még nincs is, nagyjából tudjátok, e tekintetben is sikersztori-e a jubileumi Kék Madár?
- Eddig egy részinfóm van, nevezetesen Soponyainé Edit azt mondta tegnap, hogy a zárókoncert előtti állapotot nézve is nagyobb volt már a bevételünk, mint korábban valaha. Rengetegen voltak Zséda koncertjén, a mi koncertünkön, a színházban, és az „Esti levelek” könyvemből is három nap alatt körülbelül száz elfogyott, ami ugyancsak az alapítvány számlájára kerül, és néhány példányt itt tervezek hagyni belőle a főutcai Balaton Könyvesboltban, ha valaki nem tudta, de szeretné megvenni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.
2022. 01. 12., 14:00
A kérelmet akkor adhatja be a szülő vagy gyám az Oktatási Hivatalhoz, amennyiben úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Most nyújthatják be a kérelmet azok a szülők is, akiknek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretnék, ha szeptemberben megkezdené az iskolát.
2022. 01. 10., 08:40
Az Eperföldi templomban az áldozatok emlékére mutatták be a reggel fél tízkor kezdődött szentmisét, majd a templom előtti téren, a Doni áldozatok emlékművénél tartottak megemlékezést és koszorúzást katonai tiszteletadással. Beszédet Simon Zoltán alpolgármester, verset Iván Adrienn mondott, közreműködött a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 16., 15:57
2022. 01. 17-én, hétfőn a Grősz József utcától a József Attila utca - Ady Endre utca kereszteződéséig a Hunyadi János utca lezárásra kerül. Még >>>
2022. 01. 16., 10:27
Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább 300 egyed éljen belőle az ország legalább 20 államában. Még >>>
2022. 01. 16., 10:25
2020 decemberében egy társkereső oldalon hirdetést adtak fel dr. Filvig Géza fényképével, ami mélységesen felháborította – Most, egy évvel később kézhez kapta a végzést: a bíróság jogerősen kiszabta büntetését az elkövető ellen aki az álprofilt létrehozta és visszaélt a fényképpel . Még >>>
2022. 01. 16., 10:10
Pécsi Vivien önkormányzati képviselő egy országos kezdeményezés kalocsai "kistestvéréhez" való csatlakozáshoz buzdít minél több hölgyet a #nemluxustáska kampánnyal. Az adományozott táskákat január 31-ig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal portáján. Még >>>
2022. 01. 15., 09:39
Február 15-től felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”. Még >>>
2022. 01. 14., 09:48
A kihelyezett fenyőfa ne akadályozza a gyalogosokat, az úttesten az autók parkolását és haladását, illetve ne kerüljön parkokba, zöldterületekre, bokrok alá, parkoló autók közé! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK