2018. 02. 23. péntek
Alfréd
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Sokan elmennek közülünk, de még többen jönnek – Nagy családdá kovácsolta a várost a Kék Madár

2017. 06. 12., 22:26

Épphogy megnyílt a Városi Galériában a jelenleg is látogatható Mácsai-kiállítás, épphogy beleremegett az Érsekkert, ahogy Zséda az „És megindul a földdel” a közönség elé lépett, hogy Pálos Hannát és Nagy Ervint perceken át zúgó vastaps marasztalta a színpadon és hogy egy gyufaszálat sem lehetett volna leejteni a vasárnapi nagykoncerten a Főszékesegyházban – már vége is. A jubileumi, 25. Kék Madár Fesztiválról az élmények, emlékek és tapasztalatok örvényétől zúgó fejjel beszélgettünk a forgatag lelkével, Lakatos György fagottművésszel, városunk díszpolgárával, fesztiváligazgatóval.

- Bár úton-útfélen hangoztattad, hogy nem vagy az évfordulók és jubileumok embere, valahogy mégiscsak kilógott a sorból ez a negyedszázados fesztivál, igaz?
- Be kell valljam, hogy igen! Olyan volt ez, mint amikor tekersz ki a Meszesi úton a Dunára, aztán leszállsz a kerékpárról és visszanézel, hogy hány nyárfát hagytál el eddig. Borzasztó későn álltam neki a műsor összeállításának, talán a szokásosnál is nagyobb csúszásban voltam. Folyamatosan jöttek és jönnek a fellépések, írom a nagydoktorimat, hogy a gyerekekről, családról ne is beszéljünk! Aztán mégis valahogy olyan jól álltak össze a fogaskerekek, amire, bár mindig azt mondjuk, hogy az „idei volt a legjobb”, de ezúttal tényleg kivételes volt a fesztivál. Telt ház volt a Mácsai kiállításon, a 25 éves koncertünkön Nagy Péterrel, Zséda koncertjén is hatalmas tömeg gyűlt össze, ahogyan a Katona József színház vendégjátékán is, annak ellenére, hogy nem volt ez egy könnyű darab… a nagytemplomban már a győriek koncertje előtt fél órával láttam, hogy olyan tempóban telnek meg a padsorok, hogy szó szerint kezdtünk kétségbe esni, mi lesz itt a kezdésig.

- Látva a tömött sorokat és hömpölygő tömeget bármerre fordultál, mi minden fogalmazódott meg benned a fesztivál végén?
- Mire vége lett a fesztiválnak, úgy éreztem, hogy egy nagy családdá kovácsolódtunk össze. Érdekes, hogy annak a képnek, ami a fesztivál emblémája lett, nevezetesen a tenger felett repülő madár, szintén a „Nagy család” címet viseli. Azt évek óta látom, hogy van egy 100-150 fős „keménymag”, akik az elmúlt két és fél évtizedben minden eseményen visszaköszöntek, de sok-sok új és néhány egészen fiatal arccal is kiegészült az idén a közönség, arról árulkodva, hogy van ennek a fesztiválnak jövője!

- Szép ez a család-hasonlat…
- És ezt komolyan is gondolom. Egy nagy családba is mindig születnek az új gyerekek, ahogy sajnos el is mennek közülük. Most pont a fesztivál nyitónapján András Lászlóné Nellike, aki évekig lelkes segítőnk volt és rendületlenül árulta a jegyeket a madárházban. Tavaly Kocsis Zoli, Esterházy Péter, előtte Helyey László, Benke Feri bácsi… sajnos ez az élet! De jönnek mindig újak, akik közül sokan már beleszülettek abba, hogy Kalocsán van Kék Madár Fesztivál, és igénylik, hogy ennek a részesei lehessenek.

- Bár tudom, hogy a fesztiválfinálé másnapján korai még a „mennyi az annyi” kérdés, de mivel jótékonysági rendezvényről beszélünk, minden bizonnyal, ha pontos elszámolás még nincs is, nagyjából tudjátok, e tekintetben is sikersztori-e a jubileumi Kék Madár?
- Eddig egy részinfóm van, nevezetesen Soponyainé Edit azt mondta tegnap, hogy a zárókoncert előtti állapotot nézve is nagyobb volt már a bevételünk, mint korábban valaha. Rengetegen voltak Zséda koncertjén, a mi koncertünkön, a színházban, és az „Esti levelek” könyvemből is három nap alatt körülbelül száz elfogyott, ami ugyancsak az alapítvány számlájára kerül, és néhány példányt itt tervezek hagyni belőle a főutcai Balaton Könyvesboltban, ha valaki nem tudta, de szeretné megvenni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 22., 14:04
A képviselő asszonyt nem nevesíti az előterjesztés, amelyben az ÖKO Pontnak a KKKK-ba olvasztását javasolja dr. Bálint József polgármester, azonban egyértelművé teszi, hogy a lépéssel egy fővel csökken a személyi állomány, a feladatokat pedig a kulturális intézmény meglévő személyi állományával látnák el. Közben, amint magától Angelitől tudhattuk meg, jogi bizottsági elnöki tisztétől és bizottsági tagságától, valamint a közbeszerzési bizottsági tagságától is búcsúzni kényszerülhet a mai testületi ülés folyományaként.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 23., 16:31
Már nem lehet jegyeket kapni Enyed Ildikó Testről és lélekről című alkotása exkluzív New York-i vetítésére Még >>>
2018. 02. 23., 16:17

Köszönöm azt, hogy itt voltál velem ... ♥

28 évvel ezelőtt, 1990 február 23-án alakult meg a sokak által szívükbe zárt együttes, a Republic. Még >>>
2018. 02. 22., 16:27
Zseniális taktikával felülmúlhatatlan siker született a phjongcshangi téli olimpián. A vb-második magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó olimpiai bajnok lett. Még >>>
2018. 02. 22., 13:45
Egyre fogy Kalocsa lakossága. Jóval többen hunynak el, mint ahányan születnek városunkban Még >>>
2018. 02. 22., 05:53
Pályázatot írtak ki jó néhány, a Parkgondozó Kft. tulajdonában álló munkagépre és kiegészítő eszköz értékesítésére. És még csak nem is ez lesz a legnagyobb mai hír a város maradék két Kft.-je egyikéről! Még >>>
2018. 02. 21., 18:34

Dorina ismét új dallal hódít

A pár órája közzétett videó, ami Dorina legújabb videóklipjéből származik, jelenleg 10ezer megtekintésnél tart a közösségi oldalon. Az eredeti, teljes videóra pedig szűk egy óra alatt több mint HATEZREN kattintottak rá. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.
Oroszország ötödik generációs harci repülőgépe, a Szu-57-es egyike azon típusoknak, melyet repülős berkekben kiemelt figyelem övez: mikor áll hadrendbe, milyen fegyvereket hordoz majd, mikor kapja meg az új hajtóművet stb. mind-mind olyan kérdések, melyek naponta visszaköszönnek a repülős fórumokon.
2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.