2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Színes szakmai seregszemle a 25. Paprikás Ételek Főzőversenye megnyitóján – A rendezvényt megnyitotta: Németh József, a főzőverseny atyja

Illés György Cinó  |  2023. 09. 09., 20:33

25. jubileumi paprikás ételek főzőversenyét kezdhetjük meg a mai napon, óriási öröm van a szívemben” – kezdte köszöntőjét dr. Filvig Géza polgármester a Jubileumi Paprikás Ételek Főzőversenye szeptember 9-én, szombaton délelőtt tíz órakor tartott ünnepélyes megnyitóján. A versenyt annak atyja, Németh József Venesz-díjas mesterszakács nyitotta meg a csatlakozó szakmai szervezetek és lovagrendek díszes koszorújában.

A polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend megjelent tagjait és a országos magyar gasztronómiai szövetségeket és a különböző lovagrendeket, akik jelenlétükkel emelték a főzőverseny tekintélyét, és megköszönte Németh József Venesz-díjas mesterszakácsnak, hogy ilyen színvonalas főzőversenyt szervezett, amiért nagy tapsot kért – és kapott – neki az egybegyűltektől.

Ő maga egy meglepetéssel készült, az Érsekkert bejáratánál paprikákból van kirakva a 25-ös szám, amivel kapcsolatban egy kvízjáték is indult: hány kiló paprikából készült?
A játékba délig lehetett benevezni.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Mi nem akartunk befolyásolni senkit, ezért tippünket csak most tesszük közzé:

25 KG PAPRIKÁBÓL KÉSZÜLT.

(Ellenőrizetlen információ!)

Kalocsai hungarikumunk a fűszerpaprika-őrlemény, minden magyar ember rettentően szívesen fogyasztja, ez színesíti az ételeinket, és ennek tisztelgünk ma itt, Kalocsán.”– tért a főzőverseny lényegére Filvig Géza, aki örömét fejezte ki a főzőcsapatok nagy száma miatt, megköszönve, hogy a kalocsai embereket megajándékozzák az ételeikkel, és csodálatosan feldíszített főzőhelyeik látványával.

Végül a zsűrinek nagyon nehéz munkát kívánt, hogy sok jó minőségi étel legyen az asztalukon, amelyek közül nem könnyű választani, a versenyzőknek és a közönségnek jó időtöltést kívánt, és azt, hogy

jövőre is találkozzunk ugyanitt!”

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Büszke vagyok arra, és büszkék vagyunk veletek együtt, hogy ezt a 25-ös évfordulót együtt tudjuk ünnepelni. Én most tiszta szívemből kérlek arra benneteket, minden vendéget, hogy az ide érkezett csapatokat tapsoljuk meg, fogadjuk őket nagyon nagy szeretettel a paprika fővárosában!”– vette át a szót Németh József, a főzőverseny atyja, aki megnyitóbeszédében kiemelte: vannak olyan csapatok, amelyek 27 évvel ezelőtt voltak itt. Arra is fölhívta a figyelmet, hogy a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend is megtartja újoncavató ceremóniáját, amiért köszönetet mondott az ezt lehetővé tevő Kalocsai Paprika Zrt.-nek.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


Ez után megemlékezetett Benke Lászlóról, „Laci bácsiról”, aki jelenlétével számos alkalommal emelte a főzőverseny fényét, és akinek képe a színpad előtt volt elhelyezve, arra is utalva, a főzőversenyen – itt első alkalommal – kiosztották a róla nevezett díjat is.

A szervező beszámolt friss, hajnal öt órakor kapott hírről is, amely szerint a beharangozott paprikás torta bemutatót előkészítő Hisztéria cukrászda az éjszaka során kiégett, amiért a fesztivál közönsége erről a látványosságról, sajnos, lemarad. Valószínűleg ez most a kisebbik baj…

Végül figyelmeztette az érdeklődőket, hogy a támogató jegyek csak kóstolásra jogosítanak, senki ne várjon érte tele éthordót. Abból 600 forint illeti a főzőket, a többi jótékony célra a kalocsai állatmenhely támogatására fordítódik, ezért, aki nagyobb adagokat szeretne, adjon érte két-három jegyet, majd még egyszer köszöntötte a városunkba érkezett vendégeket, résztvevőket és azt kívánta, hogy a terített asztalra itt a „béke szigetén”, az Érsekkertben minél több és minél finomabb étel kerüljön.

A továbbiakban az együttműködő szakmai szervezetek vezetői szóltak a megjelentekhez, méltatva Németh József érdemeit a főzőverseny életre hívásában és a mostani verseny megszervezésében. Olyan magvas gondolatokkal járultak hozzá a megnyitó emelkedettségéhez, mint:

  • A mai napon nem csak a paprika, hanem a gasztronómia fővárosa is Kalocsa.
  • A turizmusfejlesztés szempontjából fontos, hogy úgy tudjunk idecsábítani turistákat, hogy vendégéjszakákat is töltsenek itt – ez most sikerült a szervezőknek és a város vezetésének.
  • A gyulai kolbász is kalocsai paprikával az igazi!
  • Rossz alapanyagból nem lehet jót készíteni, jóból rosszat lehet…


Miután minden felszólaló jó munkát kívánt a főzőcsapatnak és szép napot a fesztivál közönségének, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendtől a Szabadtűzi Lovagrend delegációja és a különböző lovagrendek látványos, színes szakmai felvonulással emelték a megnyitó ünnepélyességét.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A felvonulás során a Bajnokok utcáján végigvonulva tették tiszteletüket a főzőversenyt egykor megnyert csapatoknál, akik közül többen is a standon kiállított, más gasztronómiai megmérettetésen szerzett hegyomlásnyi serleggel, a sátrukat eltakaró mennyiség oklevelekkel is bizonyították, hogy nem véletlenül találtak Kalocsán is bajnoki címet.

Képgaléria megtekintése (54 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A díszmenetet a rendezvény díszvendégei, Hortobágy népi hagyományőrzői, ostorcsattogtató csikósok és pisztollyal durrogtató Vitnyédi Zsiványok kísérték.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK