2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

UniCum Laude – „Igazi unikum” volt a férfi kamarakórus koncertje a Kék Madár fesztivál megnyitóján

Illés György Cinó  |  2019. 06. 08., 17:54

A Kék Madár Fesztivál hagyományai közé tartozik, hogy a péntek délutáni megnyitó rendezvény – amely egyben a fesztivál egyetlen ingyenesen látogatható alkalma – képzőművészeti kiállítás-megnyitóval párosul, amihez mindig valami Pazar zenei csemegét is kap a mindig népes közönség. Így volt ez ebben az évben is, amikor Győrfi András különös képei kerültek tárlatra, és a megnyitó ünnepélyességét az UniCum Laude férfi kamarakórus koncertje emelte.

Az idei Kék Madár Fesztivált távollétében is a rendezvény „örökös háziasszonya”, Bayer Ilona nyitotta meg, akinek hangüzenetével vette kezdetét péntek délután öt órakor a fesztivál, amely egyben a Győrfi András képeiből összeállított kiállítás megnyitója is volt – a tárlatról külön is írtunk, a kiállítás képeit fotógalériákban bemutatva.

Bayer Ilona üzenetét – amelyből azt is megtudhattuk, miért nem tudott itt lenni személyesen, ezúttal mindössze másodízben – a KALOhíreken utólag is meghallgathatják.

A továbbiakban a fesztivál atyja, Lakatos György szólt a közönséghez. De hát, mi újat lehet még mondani huszonnyolc év után, hiszen az gombócból is sok… – vetette föl köszöntője kezdetén a fesztiváligazgató. Ezt követően elmondta:

Egy fesztivált könnyű megálmodni. Megvalósítani már valamivel nehezebb, De aztán azt huszonnyolc éven át fönntartani, az már kemény feladat. Ez nem is volna másképp lehetséges, mint sok jó szándékú ember közös munkájával, amiért ezúttal is köszönetet mondott munkatársainak Lakatos György.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírek / Illés György Cinó


A fesztivál alapítója ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a legfontosabb, ami nélkül biztosan nem volna fesztivál, az a közönség, annak nem lankadó lelkesedése.

Tessék nyugodtan tapsolni!”
– ünnepeltette meg a közönséggel magát a közönséget.

Lakatos György végül arról szólt, hogy ennyi év már kötelez, folytatni kell, és folytatni is fogják. Ezért megkérdezte a közönséget, hogy vele, velük tartanak-e az elkövetkezendőkben is, amire a jelenlévők hangos szóval, közfelkiáltással válaszolták: IGEN.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírek / Illés György Cinó


A nagyérdemű közönséget ez alkalommal az UniCum Laude Énekegyüttes emelte föl az igényes zene éteri magaslataiba–, hogy ott lebegve tölthessék el ezt a hétvégét, míg a Kék Madár a városban fészkel.
A hat, egyenként is figyelemre méltó férfihang – róluk, akárcsak Győrfi Andrásról ebben a cikkünkben bővebben is olvashatnak – repertoárja a reneszánsz muzsikától az afroamerikai templomi énekeken át modern darabokig terjed, az alábbiakban pedig három számot meg is hallgathatnak belőle. Az első épp egy gospel:


Ezt a műfajt a közönség mindig imádja, főleg, ha ilyen pompás előadással párosul. Az egyenként is figyelemre méltó, közülük is néhány kiemelkedő énekhang maradandó élményt adott a közönségnek, amit a hangtechnikai korlátok miatt videón igen nehéz átadni.
Azért mi tovább próbálkozunk…

A kamarakórus által előadott darabok közt a XX. századi komolyzene is megjelent, itt egy ilyen darabot mutatunk be:Amint a megnyitó után az énekkar tagjaitól megtudtuk, van egy kifejezetten világi darabokból összeállított, önálló műsoruk is, de itt történetesen egy kivételével szakrális zenei szerzeményeket adtak elő. Ebbe a sorba tartozott ez a gospel is:

 


A TÖBBI DARAB TALÁN MÉG SZEBB VOLT, LEGKÖZELEBB TESSÉK RÁ ELMENNI, ÉS A HELYSZÍNEN MEGHALLGATNI!

Képgaléria megtekintése (15 db kép)

Forrás: KALOhírek / Illés György Cinó

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK