2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Változatos könnyűzenei kínálat a Kék Madár Fesztivál MVM-színpadán – Rekord bevétel a kitűzőkből

Illés György Cinó  |  2024. 06. 17., 19:12

A Kék Madár Fesztivál hagyományosan a komolyzene és a társművészeteinek fesztiválja volt, alkalmanként jazz előhanggal, újabban viszont egyre erősebb a programkínálat könnyűzenei vonulata, mit sem adva alább a színvonalból. Idén szombat este Tátrai Tibor és a Godfater együttes, vasárnap délután a Budapest Bár és sztárvendégeinek koncertje töltötte meg a sétálóutcát, míg a zárónap délelőttjén Szabó Balázs Bandájának népi- és világzenei koncertje hozott fesztiválhangulatot a három napra fesztiválközponttá lényegült sétálóutcába.

A pénteki nyitónapról már olvashattak portálunkon. A megnyitón Vigh Andrea hárfaművész közreműködött, az esti koncerten a Veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar adott koncertet a Szent István király templomban, a műsoron Debussy, Mendelssohn és Victor Máté műveivel. Szólistaként közreműködött: Vigh Andrea, Balázs János, Kovács Péter és Lakatos György.
Szombat délelőtt a gyerekeké – a sétálóutcai MVM-színpadon interaktív családi koncert szórakoztatta a közönséget, majd kihirdették az alapítvány támogatási pályázatának és a kitűzős gyermekrajzpályázatnak az eredményeit, a díjátadón egy tizenéves influenszer testvérpár, Laura és Norman közreműködésével.

A továbbiakban a színpad változatos könnyűzenei kínálat várta a fesztivál népét, nem akármilyen színvonallal.

Tátrai Tibor és a Godfater

E sorok írója a publikum azon, viszonylag szűk rétegéhez tartozik, akik rockzenén nőttek fel, többek közt olyan slágereken, amelyek közül néhány Tátrai Tibor és a Godfater együttes koncertjén is elhangzott. Ismerve Tátrai munkásságát és bízva abban, hogy méltó zenekarhoz adja a nevét, nem csekély várakozással tekintettünk a koncert elé, de bizton állítom, amit hallhattunk, jócskán meghaladta az elképzelésünket.
A többes szám nem uralkodói többes – a közönség sorában sokakkal beszélgetve ugyanilyen véleményekkel találkoztunk úgy a helyi rockzene letéteményesei és rajongói köréből, mint olyanoktól, akikhez amúgy nem is áll közel a rock műfaj. Ha a koncertet szó érte, hát, nem amiatt, hogy halk lett volna…

Képgaléria megtekintése (42 db kép)

Forrás: KALOhírek


Túl azon, hogy a buli egy időutazás volt, nem sokkal 20 óra 3 után a Hobo Blues Band Háromhúszas bluesa szárnyain repítve a közönséget a nyolcvanasok elejére, és Tátrai Tibor korábbi zenekarainak repertoárjából sok más dalt is megszólaltatva, a Skorpió együttes De jó lenne haver című slágerét például olyan megújult előadásmóddal és hangszereléssel, amivel nemcsak ennek a dalnak, de a műfajnak is új dimenzióit tárták a közönség elé.

Ha ez nem elég, a Godfater készülő lemezéről is elhangzott néhány szám, amelyek a rithm and blues és jazz-rock hagyományaira építkeznek, de az egytől egyig párját ritkítóan virtuóz muzsikusok más műfajok, a metál, a funky, a jazz, sőt, itt-ott a kortárs zene stílusjegyeit is belelopják az így összeállított robbanó elegybe, egészen sajátosan „posztmodern” rockzenével örvendeztetve meg a hallgatóságot.

Ehhez járul a billentyűs-énekes frontember terjedelmében is figyelemre méltó, mégis energikus hangja és a két csodálatos kisugárzású, gyönyörű vokál-énekesnő mindig tisztán csengő éneke. A formáció mindezzel egyben – kiegészülve a vén róka ’Tibusz’ megkopni nem akaró professzionalizmusával – megmutatta a műfaj jövőjét is, hogy merre van tovább: ilyen muzsikusokkal, ilyen dalokkal és zenekarokkal a sokszor túlhaladottnak hitt rockzene a posztmodern korba is átmenti magát!

Vasárnap: Szabó Balázs Bandája és Budapest Bár, sztárfellépőkkel

A formáció több nép népzenéiből merítő dinamikus világzenei produkciója kiváló választás volt a fesztivál zárónapjának délelőttjére Szabó Balázs Bandája. A tűző nap miatt a színpad előtti tér viszonylag szellős volt ugyan, ám az épületek, fák és napernyők árnyékába bújva hering módra álltak az emberek, akik ugyanakkor hírt adtak magukról a számok közt felcsattanó hatalmas tapssal. Mindezzel, valamint a vendéglátó egységek teraszán üldögélő, üdítőt, koktélokat, sört kortyolgatókkal és az itt-ott idegen ajkú járókelőkkel együtt igazi fesztiválhangulat uralkodott a sétálóutcában.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)

Forrás: KALOhírek


Információink szerint ekkor 4,5 millió körül állt a beteg gyerekek javára folytatott gyűjtés, ami a fesztivál utolsó napján némileg elmaradt a várakozásoktól, de a kitűzők árusítása folytatódott.
A Budapest Bár délutáni koncertjén már az az információ hangzott el, hogy a gyűjtés pillanatnyi állása 5,6 millió, amiből félmillió a koncert ideje alatt gyűlt össze.
Ez kétségtelenül jó hír, de a koncertnek a hallgatóság számára korántsem ez volt a legnagyszerűbb pillanata, azt viszont, hogy melyik, ki-ki válassza ki magának, annyi volt belőlük.
A választást eleve megnehezíti, hogy a cigányzene és a jazz elemeit ötvöző roma café stílusban jeleskedő, kiváló zenészekből álló zenekar olyan szólistákkal állt közönség elé, mint a Kispál és a Borz frontembereként híressé vált Lovasi András, Kiss Tibor, a Quimby énekes-gitárosa, Behumi Dóri és Ferenczi Bora.

Újabb kitűző-rekord született

Amint megtudtuk,

A KITŰZŐKBŐL SZÁRMAZÓ BEVÉTEL VÉGÜL 6,6 MILLIÓ FORINT LETT.

Ehhez jönnek majd még egyéb támogatások, adó 1%-okból befolyó bevételek és átutalással küldött adományok, amelyeknek a fesztivál költségeinek megtérítése utáni maradványával kiegészülve alakul ki a beteg gyerekek támogatására fordítható „kassza”.

Képgaléria megtekintése (42 db kép)

Forrás: KALOhírek


Remélhetőleg abban a végső támogatási összeg is nagyobb lesz a tavalyinál, az idei 9 millió után akár a 10 milliót is átlépheti, hiszen a kitűzők árusításából tavaly 5,5 millió forint bevétel származott, így

IDÉN 1,1 MILLIÓVAL TÖBB VOLT A KITŰZŐBEVÉTEL, MINT AZ ELŐZŐ ÉVBEN.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK