2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

XXXI. Kék Madár Fesztivál – A színházban Klem Viktor és „A nagybőgő”, a sétálóutcában a Sugarloaf koncertje a szombat esti műsoron

Illés György Cinó  |  2023. 06. 06., 16:30

Szombat este hét órai kezdettel a kalocsai színházban láthatta a fesztivál közönsége Patrick Süskind A nagybőgő című monodrámáját Klem Viktorral, aki az előadás előtt megosztotta gondolatait munkatársunkkal a darabról és saját interpretációjáról. Este fél kilenctől a sétálóutcai MVM-színpadon a Sugarloaf adott nagy sikerű koncertet. Ekkorra a gyűjtés eredménye már hárommillió forint fölött járt. Az alkalomra „kisszériás” kitűző is készült, a zenekar grafikus végzettségű tagja tervezésében.

A fesztivál pénteki nyitónapjáról már megjelent tudósításunk, ahogyan a szombat délelőtti programokrólis írtunk, amikor a gyermekeknek szóló műsor alkalmát megragadva a Kék Madár Alapítvány idei pályázatának nyerteseit is kihirdették.
Ebben a cikkben a szombat délután eseményeit foglaljuk össze.

Patrick Süskind A nagybőgő cím színdarabját előadta: Klem Viktor

A nagybőgő című darabban egy pályájával meghasonlott zenész, egy nagybőgős vívódásait láthatjuk. A hangszerével való kapcsolatán keresztül a mindenkori kisember analógiáját mutatja be. A zenei karrierre, művészi kiteljesedésre életét föltevő, de kitörésre, nagy sikerre képtelen muzsikus a hangszerével folytatott párbeszédben szembesül azzal, hogy a maga számára megrajzolt kereten nem léphet túl: hiába dolgozhat a zene világának szeretett közegében, nagy céljaitól eltérően mindig a hátsó sorban van, és ott is marad. Ráébred élete megváltoztathatatlan középszerűségére, önmaga nélkülözhetőségére, pótolhatóságára, és arra, hogy mindez nem is lehetne másképp, hiszen nagybőgős minden zenekarban kell, de hogy ki az, az teljesen mindegy.

Az előadás előtt Klem Viktor munkatársunknak elmondta, az ő előadása különlegességét és egyediségét részben az adja, hogy jellemzően korosabb színészek játszották ezt a szerepet, azonban a monodráma szövege nem utal egyértelműen a nagybőgős korára, és ugyanezekre a keserű életfelismerésekre egy fiatal művész is eljuthat, ami egyúttal új értelmezési lehetőséget ad a mű kontextusának.

A fiatal színész portálunk kérdésére válaszolva elmondta: ebben a rendezésben, az ő főszereplésével 2015. óta fut a darab, ám korábban már több színrevitele történt hazánkban. Az ősbemutató 1989-ben a Pesti Színházban volt, Darvas Iván előadásában, ám ő Debrecenben az évezred elején látta Sárközy Zoltán alakításával, ami mély benyomást tett rá.

Klem Viktor ezen a produkción kívül dolgozik egy Múviláv című, varietérevü jellegű, felhőtlenül szórakoztató sketch-előadásban Trokán Nórával, amely a romantikus filmtörténetet járja végig jelenetről jelenetre, két fiatal mozirajongó által, a Hatszín Teátrumban pedig a Garzonpánik című science fictionben Szabó Győzővel és Páros Annával játszik a szabadúszó színész, akit számos filmből, így a Hacktionből, A viszkisből, vagy A mi kis falunk című sorozatból is ismerhet a közönség.

A színész a jövőre vonatkozó terveiről is szólt: a következő évadban Nyíregyházán készül Don Juant játszani, és azt is elárulta, hogy a most látott előadás sikereiből bátorítást nyerve még egy „one man show”-t, azaz egyszemélyes előadást tervez színre vinni. Erről csak annyit sikerült megtudnunk, hogy bár ott is egyedül lesz a színpadon, de gondolatban sok kollégája „megidéződik” majd „atmoszférikusan” – fogalmazott titokzatosan Klem Viktor.

A szombati főműsoridőben: Sugarloaf a sétálóutcában

Sugarloaf koncertjére benépesült a sétálóutca. Lakatos György fesztiváligazgató felkérésére a zenekar egyik tagja, aki nem mellesleg grafikus, egy limitált, mintegy 400-as példányszámú kitűzőt is tervezett, amely a zenekar tagjai által aláírva került forgalomba. Néhányat csak úgy, ajándékként is kiszórtak a közönség közé, az emberek pedig kapkodták, mint a gyerekek a cukrot.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

Egyébként vasárnap a KFT koncertjén is forgalomba került egy limitált, a zenekar által tervezett széria – ezeket is az Anda Present kivitelezte, felvállalva annak költségeit is.

Képgaléria megtekintése (15 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek

Mindeközben a gyerekek a népi fajátékokkal játszhattak, és a sétálóutca két oldalán felállított standokon a kézművesek, népi iparművészek kínálták portékáikat.

A koncert hangulatába kukkantsanak bele videónk segítségével!


A rendezvény kiemelt támogatója az MVM Zrt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK