2023. 10. 02. hétfő
Petra
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Zöld fészkéből felröppent a Kék Madár Kalocsán – Teltház valamennyi helyszínen

Zöld fészkéből felröppent a Kék Madár Kalocsán – Teltház valamennyi helyszínen
Zsiga Ferenc  |  2023. 06. 03., 08:27

Napsütéses, pörgős nap volt a XXXI. Kék Madár Fesztivált csúcsra járató hétvége első, pénteki napja: ugyan kora délután Kalocsa fölé is megérkeztek az esőfelhők, de végül egyetlen csepp sem esett, így délutántól már a szó szoros értelmében is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep. A Városi Galériában 17 órakor kezdődő Konok Tamás (1930-2020) festőművész képeiből rendezett kiállításra, egyben a fesztivál hivatalos megnyitójára érkező közel 250 főnyi közönséget a tárlatot megnyitó Budai Viktória, a Schöffer Gyűjtemény vezetője és Lakatos György, a Kék Madár Fesztivál atyja, Kalocsa város díszpolgára köszöntötte.

A művészettörténész tárlatmegnyitó beszédében kifejtette:

Konok Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és szobrászművész egész pályafutásában a vonal meghatározóan és tudatosan fontos szerepet kapott. Egészen vékony kiterjedésű vonalak grafikai rendszereként építette fel minden kötöttségtől mentes térstruktúráját, amelyben a szinte légnemű finomságú vonalak önálló univerzumot teremtettek. Ez az először grafikán megjelenő képalkotás a későbbiekben a festészetében is önálló témává vált. A művész utolsó harminc évében egyre erősebben vonzódott a tapasztalattól függetlenül létező transzcendens életérzés felé, az értelemmel fel nem fogható időtlen megjelenítésére. Képsorozatainak a „Sine loco et anno” (tér és idő nélkül) címet adta.”Konok Tamás életútjának és művészetének bemutatását követően Bősze Ádám, a Bartók Rádió művészettörténész műsorvezetője vette át a szót. Mint mondta, a már elkészült plakát szerint a nyitóeseményen Marton Éva operaénekesnővel életútjáról Lakatos György beszélget, de a művésznőmás fontos elfoglaltsága miatt a találkozót lemondta. Ezt követően állt fel a jelenlegi meglepetés formáció, azaz a fesztivál Liszt-díjas atyjával, a város díszpolgárával ő beszélget.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A közvetlen hangvételű kérdések nemegyszer a meghatottság könnyeit csalták Lakatos György szemébe, aki a Kék Madár kezdetéről, a Kék Madár névválasztásról, a politika tudatos és következetes távoltartásáról, nagyanyja, szülei, járásbíró édesapja és énektanár édesanyja kezdetekben nélkülözhetetlen segítségéről éppúgy beszélt, mit arról, hogy időközben PhD tudományos fokozatot szerzett; ha kiesne, fiai készen állnak a Kék Madár Fesztivál folytatására, ám eltökélt szándéka, hogy az 50. szervezésében még aktívan részt vesz.

Lakatos György a Kalocsán fellépő magyar komoly - és könnyűzenei élet kiválóságairól, muzsikusbarátairól szólva leszögezte: ha időben kezdeményezte, mindenki, a legnagyobb művészek is készségesen készen álltak, hogy önzetlenül a beteg gyermekeket támogató Kék Madár Alapítvány színpadára lépjenek. Itt hangzott el, hogy az idei fesztivál legnagyobb támogatója a Magyar Villamos Művek, valamint Kalocsa Város Önkormányzata, amely az eddigi 1 milliós támogatását idén 3 millió forintra emelte. Szó esett arról is, hogy a 31. fesztivált a környezettudatosság jegyében rendezik, a legtöbb felhasznált eszköz és promóciós anyag, köztük a kitűzők - az Anda Presentnek köszönhetően - újrahasznosítható anyagból készültek. A beszélgetést két alkalommal Lakatos György fagott művész játéka színesítette.

A megnyitót követően a közönség átvonult a színházba, ahol a bejárat közelében a Zeneművészeti Egyetem három harmadéves fagottművész-jelöltje, tehetségüket megcsillantva adott alkalmi utcai koncertet. Mint kiderült, mindhárman Lakatos György tanár úr tanítványai.

Sajnálatos módon a Kalocsai Színház befogadóképessége kicsinek bizonyult, így nagyon sokan a teátrum előterében, oldalbejáratánál állva nézték/hallgatták végig az Erkel Ferenc Kamarazenekar és a Jazzation 18:30 órakor kezdődő előadását, amelyhez szövegkönyveket is nyomtattak a közönség számára.

A kivételes zenei élményt nyújtó produkció elején a Jazzationt alkotó Katus Várallyay – szoprán, Bolyki Sára – mezzoszoprán, Koncz Kriszta – alt, Bolyki Barnabás – tenor, Máté Homor – basszus előadásában felcsendülő öt, többnyire közismert, klasszikus jazz szám magával ragadó előadása elgondolkodásra késztette a hallgatóságot: már önmagában az csodálatos, mire képes az emberi hang, az énekművészek közötti valódi zenei összhang, de hová fejlődik majd mindez, ha párosul a kamarazenekari megszólalással?

Amint a Jazzationnak kijáró vastaps elült és a zenekar tagjai is elfoglalták helyüket, Andrejszki Judit (csembaló) és Baráti Kristóf (hegedű szólista) közreműködésével felcsendült a Bornai Tibor - Pejtsik Panna - Antonio Vivaldi: A négy évszak az Erkel Ferenc Kamarazenekar és a Jazzation előadásában.

Ahogy azt egy korábbi koncertjük után írták:

Bornai Tibor szövegeiből Pejtsik Panna kantáta-átiratában megszólaló tételek organikus egységet alkotnak Vivaldi művével, egyszersmind huszonegyedik századi nézőponttal gazdagítják azt. A Jazzation számára készült átdolgozásban a zenei textúra adottságaiból kiindulva születtek meg a vokális felrakások: duettek, mozgékony imitatív vagy éppen fennkölt homofón kvintettek és bensőséges szólisztikus tételek, melyek füzére leír egy életet a fiatalságtól a halálig. Barokk és kortárs, mulandóság és örökérvényűség: virágzáson, viharokon és mulatságokon át az új tavasz reményében való csendes megpihenésig tart a négy évszak körforgása, mely – akár a való élet – játék, szenvedély, vidámság, dráma, szerelem és fájdalom kavalkádja.”

A szűnni nem akaró taps után a közönség azt is megtudta: a kalocsai előadás azért különleges, mert a mostani az első alkalom, hogy ennek az egyedülálló feldolgozásnak 300 darab számozott példánya a koncert után kedvezményesen – 12 ezer forint helyett 10 ezer forintért - CD-lemezen megvásárolható.

A színházból kiszivárgó közönség nagyobbik része nem nagy utat tett meg. A Sétálóutca nagyszínpada előtt sorakozó székeken foglalt helyet, majd a Fesztivál Kórus és barátaik az előre nyomtatott dalszövegeket dr.Lakatos Istvánné - Lakatos György édesanyja, aki a városban generációkat tanított énekre - vezénylete mellett kalocsai, Kalocsa környéki népdalokat énekeltek. A vidám hangulatú főpróba, amelybe a borpavilonnal iszogatók is bele-bele kapcsolódtak, a késő esti órákban ért véget. A fesztivál első napja végére a képzeletbeli Kék Madár a Kalocsa feletti égbolt tetejére érkezett. 


A rendezvény kiemelt támogatója az MVM Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>
2023. 10. 01., 08:44
Mindketten italozó életmódot folytattak, ennek ellenére egyetértésben teltek a napjaik, konfliktusaik nem voltak. Még >>>
2023. 09. 29., 09:48
A két járás tűzoltóinak munkáját egy kalocsai vízszállító segítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK