2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Autentikus, szépen felújított tájházzal gazdagodott Foktő – Közadakozásból rendezték be, tolonganak a látogatók

Zsiga Ferenc  |  2019. 09. 12., 15:58

A helyi összefogás szép példája a Foktő, Fő utca 32. szám alatti tájház autentikus felújítsa és a hagyományos paraszti létformát tükröző, egykori használati tárgyakkal való berendezése. A tájház ablakkeretének sárga színét legalább akkora körültekintéssel választották ki, mint a berendezési és használati tárgyakat, amelyek elhelyezésekor a helyiek érzékenysége miatt arra is ügyelni kellett, hogy melyek voltak a reformátusok és melyek a katolikusok által lakott egykori porták jellemző képei, dísztárgyai. Nem a kötődésem miatt mondom, de ilyen szép, a helyi hagyományokat ennyire hűen őrző, gyakorlatilag laikusok által létrehozott tájházban még nem jártam.

Ezúttal nem igaz a mondás, hogy „száz öregasszony sem mondaná meg”, ugyanis Foktőn igenis az idősebb korosztály tagjai dugták össze a fejüket, és szinte vezették a kezét Battáné Pálfi Erzsébetnek és segítőinek, akik azért szakemberek segítségét is kérték a foktői tájház létrehozásához.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármester felelevenítette: az önkormányzat négy éve egymillió forintért vásárolta meg a Fő út 32. szám alatti, egykori parasztházat. A község végig saját forrásból újította fel az épületet, ám előtte Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatójának véleményét kérték ki arról, a kiszemelt három ház közül melyik lenne legalkalmasabb egy a foktői paraszti létformát leginkább megjelenítő tájház kialakítására.

Szerencsés egybeesés, hogy a szakember választása a már akkor az önkormányzat tulajdonában lévő, Fő utcai ingatlanra esett, amit eredetileg a közmunkások melegedő, pihenő helyének szántak – emlékezett vissza az alpolgármester.

Azt már Bakai Károly polgármester tette hozzá: A ház felújítását az önkormányzat szakemberei végezték,

AZ ADAKOZÁSBÓL, TÁMOGATÁSOKBÓL BERENDEZETT TÁJHÁZ MINDEN EGYES DARABJA, AZ UTOLSÓ SZÖGIG FOKTŐI.

Egy kivétel azért van, ugyanis a helyi halászok kihalása miatt a kiállított két varsát csak a szomszédos faluból sikerült beszerezni – mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

A településvezető azt is megosztotta velünk, hogy a mintegy 4,5 millió forintból, az önkormányzat saját költségvetéséből kialakított tájház berendezéséhez

A LEGHITELESEBB TANÁCSADÓK AZOK AZ IDŐS EMBEREK VOLTAK, AKIK MÉG MAGUK IS ILYEN HÁZAKBAN LAKTAK.

Az udvaron lévő kerekes kút, köcsögfa, a deszkából készült kerítés, de még a kapukilincs és -zár is a 150-200 évvel ezelőtti mesterek munkáját, tehetségét dicséri.
Egykori, jó állapotban lévő ablakokat nem sikerült szerezni, ezért azok újak, ám a régiek vasalása került rájuk. Azt is a falu idősebb lakóitól tudták meg egyértelműen, hogy az egykori foktői parasztház ablakainak a színe sárga, a ház lábazatáé pedig szürke színű volt. A falak természetesen kívül-belül fehérek.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Az alpolgármester végigvezetett bennünket a szobából, konyhából, kamrából és a régi mezőgazdasági eszközök bemutatására használt istállóból álló, tornácos épületen, ahol ha máshogy nem, stilizált formában egy kemencét is kialakítanak majd. 

A kamrában a zsákban lévő szárított tarhonya mellett persze nem tudtunk szó nélkül elmenni.

Képgaléria megtekintése (35 db kép)

Battáné Pálfi Erzsébet szerint az augusztus 31-én, szombaton ünnepélyesen megnyitott, régi idők kincseit, köztük a foktői viseletet őrző tájház iránti érdeklődés különösen az első hetekben szinte folyamatos volt. Ám mára a ház látogatottsága nem akkora, hogy állandó nyitvatartási időt tartsanak.
Aki meg akarja tekinteni a tájházat, az az önkormányzat telefonszámán (78/678-130) tud időpontot egyeztetni. Mindenkit szeretettel várnak és nagy örömmel adnak lehetőséget arra, hogy Foktő új nevezetességét kívül-belül körbejárja, megcsodálja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés