2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Foktőnél fékezés nélkül csapódott a korlátnak, dőlt oldalára a kamion – A vakszerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés vagy tragédia

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 02., 07:08

Csütörtök délelőtt verőfényes napsütésben jártunk, szemléltük meg a szerda este 19 óra körül, a foktői körforgalomban felborult kamion nyomait. A helyszínen vizsgáltuk a kárelhárítás ellenére ott maradt, még mindig tonnányi őrölt, erjedésnek indult napraforgó őrleményt. A kitűnő minőségű aszfalton szemernyi nyomát nem találtuk annak, hogy a hatalmas, a rakományával együtt közel 40 tonna súlyú, lendületben lévő monstrum vezetője fékezett volna. A jármű a helyszín alapján lassítás nélkül tarolta le a könnyűfém korlátot, döntötte ki a kamion jobb elejével elkapott villanyoszlopot, majd dőlt a jobb oldalára. A baleset helyszínén a kitört villanyoszlop, fényszóróüveg, indexbúra szilánkok, műanyag alkatrészek árulkodnak arról, hogy itt valami nagy dolog történt.

A korlát szerencsére megfogta a kamiont, tompította a dőlést, mert azon az oldalon 3-4 méteres mélység van a közeli csatorna miatt.
bővebben ...

A szerda este 3-4 méter mélynek vélt árokról most láttuk, hogy az valójában egy 5-7 méteres mélység, amelynek egy részét a kamionról leborult napraforgó őrlemény tölti fel. Az erős, a szerda esti eső hatására lassan erjedni kezdő napraforgó őrlemény erős szagot ad, ha sokáig ott marad, könnyen lehet, zavarja majd az onnan csak pár száz méterre, a falu szélén lévő házakban élőket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az már a helyszín szerda esti fényképezésénél feltűnt, hogy egyetlen nyom nem utal arra, hogy a kamion fékezett volna. Az aszfalton sem akkor, sem a nappali fény mellett nem láttunk guminyomot, tehát a jármű fékezés nélkül csapódott a korlátnak.

A FOKTŐ KÖZSÉGBŐL KIHAJTÓ KAMION SOFŐRJE A HELYSZÍN ALAPJÁN VÉLHETŐEN VAGY ELMÉLÁZOTT, ESETLEG ROSSZUL LETT, VAGY EGY OLYAN ESEMÉNY VONTA EL A FIGYELMÉT, AMIRE NEM SZÁMÍTHATOTT.

Mindenesetre világosan látszik, ha a sűrűn kitámasztott terelőkorlát nem nyeli el az ütközési energia egy részét, esetleg a jármű a letarolt korláton túl halad, óriási lehet a baj. Nincs ember, aki sérülés nélkül ússzon meg egy 6-7 méteres zuhanást.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

SZERENCSÉRE A KAMION „CSAK” AZ OLDALÁRA FORDULT, DE ÍGY IS KIZÁRÓLAG A VAKSZERENCSÉNEK KÖSZÖNHETŐ, HOGY NEM TÖRTÉNT SZEMÉLYI SÉRÜLÉS.

Sem a kamion vezetője, sem az esetleg éppen arra közlekedők nem szenvedtek el sérüléseket, ugyanis a tőben kitört, vasbetonból készült, több méteres lámpaoszlop és maga a lámpatest is fokozhatta volna a bajt.

Mint megtudtuk, a hatalmas, mintegy 15 tonna önsúlyú, több száz lóerős kamion a szabályok szerint legfeljebb 25 tonna terményt szállíthatott, a teljes súly nem haladhatta meg a 40 tonnát.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A helyszínen látottakból az valószínűsíthető, hogy a bekövetkezett kár, az elveszett terménymennyiséggel együtt csak a fuvarozó cég részéről milliós nagyságrendű.

Ám ettől jóval nagyobb összeget kell majd kifizetni a közútkezelőnek a terelőkorlátban és a villanyoszlopban okozott kárért, de ezeket a költségeket a kamion biztosítása is fedezheti. További kiadás, hogy az oldalára dőlt kamionhoz speciális autómentőt kellett hívni, amely azt végül sikeresen „talpra” állította.

Csütörtökön délelőtt még nyoma sem volt annak, hogy a terelőkorlát, vagy a villanyoszlop pótlásán, a körforgóban megszűnt világítás helyreállításán dolgoznának.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei