2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Nemzetközi hírnévnek örvend a Foktő-Kalocsa kerékpárút – Francia, német, osztrák, olasz szaklapokban terjed az információ

Zsiga Ferenc  |  2018. 06. 24., 19:12

Amiről azt hittük, több évtizedes vágyuk beteljesülésének, a Foktő-Kalocsa közötti kerékpárút megépítésének leginkább majd a foktőiek örülnek, arról kiderült, hogy a szépen kivitelezett pálya híre Európa-szerte terjed. Mindenekelőtt az egyik legszervezettebb közösséget alkotó túrakerékpárosok üdvözlik szerte a világban az új bicikliutat. A magyar mellett francia, német, osztrák, olasz, de még angol szakportálokon is találkozni azokkal a híradásokkal, a közösségi médiában megosztott hírekkel, hogy újabb, biztonságosabb szakasszal gazdagodott a nemzetközi EuroVelo 6. kerékpár - útvonal Budapest-Mohács közötti szakasza Kalocsára vezető ága. A fejlődő kerékpáros infrastruktúrának köszönhetően a város és környéke is szépen profitál az egyre több biciklis turista jóvoltából.

A Duna menti kerékpárút, németül Donauradwega Duna mellett vezető, négy országot érintő kerékpárút. A kétkerekű járműveknek kijelölt pálya Donaueschingen városában, a Fekete-erdőben kezdődik és Budapesten keresztül egészen Konstancáig tart. Európa egyik legnépszerűbb kerékpáros túraútvonalának különösen a Passau és Bécs közötti szakasza közkedvelt, de köszönhetően a fejlődő kerékpáros infrastruktúrának, immár Pozsony–Budapest,

a bennünket érintő Budapest-Mohács szakaszon is egyre több kerékpáros turista kerekez.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Csak állunk és bámulunk, amikor a saját nemzete zászlajával feldíszített járművön szinte aggastyán korban lévő bicikliseket éppúgy látunk, mint fiatal lányokat és fiúkat, nem beszélve a két időkorlát közé tartozó korosztályokról. A bámulat egyik oka: ugyan hogyan van bennük ennyi kitartás, miként lehet egy darab kis hátizsákkal elindulni ilyen hosszú útra?

A Pilvax Hotel és a Hotel Club 502 ezúttal francia, belga és osztrák vendégeivel beszélgetve megtudtuk: csoportos túráknál a logisztikai hátteret rendszerint egy kísérő kis busz, vagy személygépkocsi biztosítja. Ebben minden szükséges felszerelés, még kerekpár alkatrészek is rendelkezésre állnak arra az esetre, ha elkerülhetetlen a javítás.

Ugyanakkor vannak olyan valóban naturista kerékpárosok, akik csak a legszükségesebb felszerelést és persze a pénztárcájukat hozzák-viszik magukkal. Még gyárigazgató, komoly vállalkozó is van közöttük. Ezek az emberek a természet, a biciklizés szeretete mellett így teszik próbára teljesítőképességüket, kitartásukat.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az egyik belga kerékpáros nem tagadta: az ő kalocsai jelenléte kizárólag annak köszönhető, hogy hallott a Foktő-Kalocsa közötti új kerékpárútról, ugyanis korábban horrorisztikus beszámolókat olvasott a közösségi médiában arról, hogy a turistacsalogató Kalocsára vezető út mennyire veszélyes a Glencore-ba tartó kamionok miatt.

Az egyik dunapataji és kalocsai szálláskiadóval beszélgetve megtudtuk: nála a tavalyi esztendő nem hozta azt a bevételt, amire a korábbi évek tapasztalata alapján az idegenforgalmi szobakiadás vállalkozását építette. Ám az idei esztendő szinte már pünkösdig produkálta a várakozásának megfelelő eurót.

Már éppen be akarta szünteti ezt a tevékenységet, mert a nagy kínálat miatt már csak pár ezer forintos áron (3-6 ezer forint) kiadott szoba fenntartása nem hozott hasznot. Mégpedig azért nem, mert a booking.com-on és más nemzetközi portálokon megjelenő hirdetése azt a csekélyke profitot is elvitte, amit a szoba hozott. Arra sajnos nem lehet építeni, hogy a ház falán öles betűkkel hirdeti: szoba kiadó. A túrakerékpárosok pontos útvonalterv, idő- és erőbeosztás szerint haladnak, rendszerint nem bízzák a véletlenre, hol éjszakáznak. A ráérősebbek, mint például az olaszok, franciák esetleg egy éjszakánál is többet eltöltenek, de az előzőeknek nincs az az olcsó ár, amiből ne próbálnának alkudni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az utóbbi években az is apasztotta a keresletet, hogy egyre többen nyitottak ilyen szálláshelyet. Dunapataj, Kalocsa „tele van” kerékpáros turisták részére kialakított, hivatalosan kiadható szobákkal, többen még tolmácsot, idegenvezetőt is felajánlanak. Az, hogy a reggeli benne van az árban, az már mindenhol az alapszolgáltatásba tartozik.

A szobakiadással foglalkozó azt is elmondta: a vendégeitől tudja, hogy a hozzánk érkezők a nemzetközi kerékpárút II. szakaszát, a Passau-Bécs közötti 320 kilométeres utat már maguk mögött tudják, amikor a Bécs-Budapest közötti szakaszba, az újabb 330 kilométerbe belevágnak. Mi a negyedik, azaz a Budapest-Fekete-tenger közötti 1670 kilométeres szakasz elején vagyunk, Budapest-Mohács között úgy nagyjából fél úton. Ezért is igyekszik magát tartani a turista az előre meghatározott időkerethez és útvonalhoz. Hiába próbálja marasztalni a szimpatikusabb vendégeket, azok egy ilyen kitartást, erőfeszítést igénylő sportág tagjaként szinte hajthatatlanok. A jó vendéglátás, a szíves látás azért egyszer-egyszer meghálálja magát, és a turista marad még egy napra. Van, aki még évek múltán is küldi az újabb túraútja egy-egy állomásán megírt képeslapokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés