2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Pályázati forrásokból, jelentős önerőből újult meg Foktő valamennyi középülete

Zsiga Ferenc  |  2021. 03. 23., 07:17

A 2021. év elejéig a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál lévő Területi Operatív Program (TOP), az MVM Paksi Atomerőmű Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) pályázati forrásaiból, valamint jelentős önerőből újult meg Foktő község valamennyi, a faluközpontban lévő középülete. Az önkormányzat az irányító hatóságnál nemrégiben jelentette készre a művelődési házat, illetve az egészségházat érintő fejlesztéseket.

Mint Bakai Károly polgármester elmondta: a művelődési ház rekonstrukciós költségeinek főösszegén belül a döntő részt a megyei önkormányzat TOP pályázati, vissza nem térítendő támogatása tette ki, de a teljes körű megvalósítást a helyi önkormányzat önereje is segítette. Ennek köszönhetően hosszú távon, vélhetően évtizedekig nem kell költeni erre a településképi szempontból meghatározó, a községben élők komfortérzetét növelő, a benne folyó szolgáltatást magas színvonalon ellátó, energiahatékonyság szempontjából is figyelemre méltó középületre.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Bakai Károly emlékeztetett, múlt év augusztus 26-án ünnepélyesen is átadták a teljes egészében megújult művelődési házat, melyre a településnek a TOP biztosított támogatást, 87 millió forint mértékben. Ezt a községi önkormányzat jelentős önerővel, 50 millió forinttal egészítette ki.

A beruházásról szólva a polgármester kifejtette: „A munkaterületet 2019-ben adtuk át a kivitelezőnek.
Miután közel egy évig semmilyen rendezvényt nem lehetett tartani, ez az időszak különösen alkalmas volt arra, hogy a következő 10 hónapban a programok zavarása nélkül újuljon meg az épület. A komplexum augusztus 26-i ünnepélyes felavatásán Font Sándor országgyűlési képviselő is részt vett, ám a koronavírus-járvány miatt akkor csak 10 fős csoportokban lehetett megtekinteni az elkészült beruházást. A művelődési ház teljes körű rekonstrukciója az addig nélkülözött színpadtechnikát és az épületkomplexum légkondicionálását is magában foglalja” – mondta a polgármester.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint elhangzott, sajnos a koronavírus-járvány jelenleg sem teszi lehetővé a rendezvények tartását, azonban a későbbiekben esküvők, családi, óvodai események, klub összejövetelek, bálok, színházi előadások helyszíne lesz a tetszetős és modernizált épület.

A faluközpont másik, szintén településképi jelentőségű épületét, az egészségházat is felújítottuk” – folytatta Bakai Károly.

Hozzátette, ehhez a JETA biztosított forrást, melyet önerővel egészítettünk ki. Sajnálatosan a védőnői szolgálat méltatlanul egy nagyon régi családi házban volt elhelyezve. Az épületet évekkel ezelőtt már aláfalaztattuk, az állékonysága megtartása érdekében. Elavult volt minden, azonban most, a rekonstrukciónak köszönhetően a védőnői és a családsegítő szolgálat munkatársai, a községben élők legnagyobb megelégedésére tejesen új, modern környezetben fogadják az oda érkezőket.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településvezető arról is beszámolt: a Magyar Falu Program keretében is pályázatot nyertek, így orvosi műszerekkel, berendezési tárgyakkal és számítógépes rendszerekkel is gyarapodott az épület infrastruktúrája, illetve korszerűsödött a szolgáltatás.

A polgármester azzal zárta: „Foktő Község Önkormányzatának az idei évre is nagy tervei vannak, hiszen a település határában hamarosan induló az új Duna-híd építése, a faluban konditermet, nyugdíjas klubot létesítünk, és csatlakozunk a bátyai vízmegtartó life mintaprojekthez.” 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés