2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen átadták a Foktő-Kalocsa kerékpárutat – A 200 milliós beruházásból 120 milliót az önkormányzat költségvetéséből biztosítottak

Zsiga Ferenc  |  2018. 09. 23., 13:34

A Foktő-Kalocsa közötti, évtizedes álmokat valóra váltó kerékpárutat jelentőségéhez méltó ünnepség keretében avatta fel Foktő Község Önkormányzata szeptember 21-én, pénteken. A 16 órakor kezdődő ünnepségen Bakai Károly polgármester, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke mellett a város és a környező községek polgármestereit köszöntötte. Az első aszfaltréteg leterítése óta használt, kitűnő minőségű kerékpárúton az avató szalag átvágása, a hordógurítás után több tucat biciklis részvételével igazi örömkerékpározás kezdődött Kalocsáig és vissza. Az egyre inkább nyomvályús közúton elhaladó kamionok vezetői kürtszóval üdvözölték az ünneplőket, így adták jelét, hogy a bicikliút nekik is nagy könnyebbség, nem kell az egyenetlen aszfalt miatt két keréken billegőkre figyelni. Bakai Károly Isteni szerencsének nevezte, hogy a Glencore gyár átadása óta megnövekedett, naponta legalább 200 oda-vissza közlekedő kamion egyike sem okozott halálos balesetet.

A kerékpárút kezdőpontjához szervezett ünnepségre a falu központjából induló helyi hagyományőrző tánccsoport a Outlaw zenekar kísérete mellett hívogatott, ami csak növelte a menet érezésekor már mintegy 150 főnyi, a vendéglátás részét képező fagyit nyalogató, vidáman beszélgető, tréfálkozó közönséget.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A vendégeket Bakai Károly polgármester köszöntötte, majd röviden összefoglalta a beruházás történetét. Mint mondta, polgármesterré választásakor azt ígérte, hogy egy éven belül megépül a kerékpárút. Ám maga sem gondolta, hogy egy ilyen léptékű beruházáshoz mennyi engedélyre, egyeztetésre van szükség. A polgármester az időbeni csúszásért elnézést kért a község lakosságtól, de mint emlékeztetett: ugyan az ünnepélyes átadás most történik, de a kerékpárosok gyakorlatilag már a kora tavasszal leterített első aszfaltréteg óta igénybe veszik az egyébként kismotorok számára is engedélyezett, valójában négy hónapja elkészült, a nap minden szakában használt kerékpárutat.

Rausch Sándor a megye egészét érintő fejlesztési programba helyezte a foktőiek számára nagyon fontos, a biztonságos közlekedést megteremtő kerékpárutat. A megyei közgyűlés alelnöke rámutatott: a megyei önkormányzat 63 milliárd forint fejlesztési forrás elosztását koordinálja. Rausch Sándor mintegy a polgármester „védelmére” emlékeztetett arra, hogy az uniós pénzek elosztása fölötti vita, de a parlamenti választások miatt is csúszott a megyei fejlesztési források elosztása, majd kiutalása. A 63 milliárd forint pályáztatása 13 „dobozból”, azaz fejlesztési célból áll össze. Voltak olyan területek, amelyeken 15-20 szoros igény mutatkozott, és voltak olyanok, amelyekre alig volt jelentkező. Foktő esetében a legjobb helyre került a pénz, a település régi vágya, egyben biztonsága teljesült. Ám Foktőn ezzel nem áll meg a fejlődés, jelenleg intézményi energetikai korszerűsítés van folyamatban.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A nemzeti színű avatószalagot Rausch Sándor, Bakai Károly és dr. Bálint József kalocsai polgármester vágta át, majd közösen egy söröshordót gurítottak végig a tükörsima út egy rövid szakaszán. Amint az út felvezető szakasza szabaddá vált, kisiskolásoktól a felnőttekig több tucatnyian, lufikkal feldíszített kerékpárokon vágtak a Kalocsa helyiségjelző tábláig és az onnan vissza vezető útnak.

A program részeként a község lakosságát sátrakban elhelyezett, kis asztalokra felterített szendvicsekkel, üdítőkkel és ingyenes fagylalttal vendégelte meg az önkormányzat, a zenés műsort a New Generation zenekar egészen sötétedésig szolgáltatta.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés