2021. 10. 27. szerda
Szabina
: 365 Ft   : 315 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Elismerések, színes, vidám programok a XXI. Géderlaki Falunapon

Elismerések, színes, vidám programok a XXI. Géderlaki Falunapon
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 09., 19:40

A pandémia következtében egy év kihagyással, de annál nagyobb oda figyeléssel és lelkesedéssel szervezték meg idén Géderlakon az augusztus 7-8-ig tartó falunapot. A község legnagyobb rendezvénye nagyobb részt a már jól bevált forgatókönyv, a városból, a környező településekről is érkező rengeteg látogató részvételével zajlott. A 2019-es jubileumi falunapot követő esemény abban különbözött a korábbiaktól, hogy a COVID 19 elleni küzdelemben derekasan helyt álló szakemberek mellett helyi cégek is a település egyik legmagasabb elismerését, a „Géderlak községért” oklevelet és emlékplakettet vehették át Katona György polgármestertől. A díszpolgári címet elnyerő Farkas Lászlónak és a többi kitüntetettnek elsőként Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője gratulált.

Az mindennapi életet átrendező világjárványnak sajnos Géderlakon is számos áldozata volt, így különös jelentőséget kapott, hogy idén is emléklapot, virágot, kis ajándékot vehettek át azok az édesanyák, akik az elmúlt két évben tizenöt gyönyörű kislánnyal, kisfiúval ajándékozták meg családjukat és Géderlakot. A gyermekek neve már egy-egy fémtáblácska formájában díszíti az Életfa 2020, 2021. évi ágát.

A szombattól vasárnapig tartó műsorfolyam gerincét a szombati nap eseményei adták, amelyek a Kobolya horgásztónál rendezett halfogó versennyel indultak. A horgászversenyre benevezők közül csak két órája maradt a pacázásra azoknak, akik a nagyiskola udvarán megrendezett Családi focibajnokságon is részt vettek.

A szervezők a korábbi évek tapasztalataiból, az időjárás-előrejelzésből kiindulva számoltak a nyári kánikulával, ezért a délelőtti programok után nagy pauza következett, hogy a lengedező szélben 15 órakor Katona György polgármester Font Sándor országgyűlési képviselő társaságában nyissa meg a XXI. Géderlaki Falunapot.

Köszöntők, kitüntetések

A polgármester az egy településhez tartozás, az összetartozás semmihez nem fogható élményét kibontva szólt arról, hogy az elmúlt két évben milyen fejlesztések tették még komfortosabbá Géderlakot, ám azokról külön cikkben tájékoztatjuk majd olvasóinkat.
A polgármester nem feledkezett meg arról sem, hogy a pandémiától szorongatott helyzetben a közösségi- és sportéletért mennyi mindent tettek a település intézményei, egyesületei, egyes személyiségei.

Katona György Font Sándor országgyűlési képviselőhöz fordulva megköszönte mindazt a segítséget, amit Géderlak a benyújtott pályázatok sikeréhez és megvalósításához kapott.

A közönség részére épített színpad előtti fedett nézőtér éppen akkorra telt meg emberekkel, amikor Katona György a kitüntetetteket az elismerések átadására szólította.

 
A képviselő-testület döntése értelmében díszpolgári címet vett át Farkas László, a Metal-Volf Kft. tulajdonosa és vezetője, egykori képviselő, aki 40 éven át szolgálta a falut.


Géderlak községért elismerésben részesült a helyi Váradi Metál Kft. -az elismerést Váradi Gábor tulajdonos, cégvezető vette át -, továbbá a Leták Kft., mert a COVID ideje alatt is megtartották a munkavállalókat, a járvány elleni védekezésben segítették az önkormányzatot, és ahogy Géderlak múltját, remélhetően jövőjét is meghatározzák majd. Ugyanezt az elismerést kapta még dr. Király László gyógyszerész, Köteles Csilla, az önkormányzat dolgozója és Kercsó Antal, a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület egykori vezetője.

Géderlak emlékplakett vett át dr. Mag Piroska háziorvos, Csehiné Tóth Edina háziorvosi asszisztens, Hunyadi Brigitta védőnő.

A hagyományokhoz híven húsz ház tulajdonosa a gyönyörűen karbantartott, virágos portájáért részesült elismerésben.


Gyermekműsor, folklór, könnyűzene

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

 
A közönséget 16 óráig a Méhecske bábcsoport, a Katolikus Egyház férfikórusa, a Géderlaki Népművészeti és Kulturális Egyesület gyermek és felnőtt csoportjai szórakoztatták, majd a európai uniós kvízjáték következett.


A gyerekeket egész nap Imi a bohóc lufihajtogatással szórakoztatta, de egészen az esti programokig volt csillám - és hennatetoválás, valamint ugrálóvár is.
Az estébe nyúló események része volt a Csiribiri Együttes gyermekprodukciója, a Sambrasil Brazil tánc show, a Langaléta Garabonciások gyermekműsora. A szombat estét az Abba Tribute Show 90 perces, talán a legnagyobb érdeklődést kiváltó műsora zárta.
Vasárnap 11 órától a Szent László téren a Premontrei szerzetesek részvételével tartottak ünnepi szentmisét. A sikeres Géderlaki XXI. Falunapot a Géderlak-Hajós barátságos futballmérkőzés zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 27., 09:35
Az MVM DÉMÁSZ Áramhálózati Kft. szolgáltatásuk minőségének javítása érdekében hálózati munkákat végeznek 2021.11.02. 8:00-15:00 óra között. Még >>>
2021. 10. 26., 21:19
Egy Land Rover és egy Mercedes-Benz S350 személyautó akadt fenn az ellenőrzésen. Még >>>
2021. 10. 26., 08:50
33 sofőr esetében helyszíni bírságot alkalmaztak, 39 személynek közigazgatási bírságot szabtak ki, és 173 fővel szemben közigazgatási eljárás indult. Még >>>
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!