2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Géderlak: A község emlékfal állításával tiszteleg az 1848-49-es szabadságharc hősei előtt

Géderlak: A község emlékfal állításával tiszteleg az 1848-49-es szabadságharc hősei előtt
Zsiga Ferenc  |  2024. 03. 15., 09:20

- Március 15-e előbb vagy utóbb minden gondolkodó magyar ember szívébe megtalálja az útját. 1848. március tizenötödike és az azt követő másfél év ugyanis a magyar történelem csodáinak egyike – mondta egyebek mellett emelkedett hangvételű beszédében Katona György, Géderlak község polgármestere a településen március 14-én délután, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Az óvodások, az általános iskolások, az önkormányzat és intézményei, a katolikus egyház tagjai és kórusa részvételével megtartott ünnepségnek különös jelentőséget adott, hogy a Faluházzal szembeni parkban ünnepélyesen felavatták a Kossuth-címerrel díszített, 14 kisplasztikát befogadó, a szabadságharc hősei tiszteletére állított emlékfalat. Az önkormányzat saját forrásából készített emlékfal fülkéibe elhelyezett kis mellszobrok a kivégzett 13 aradi vértanúnak és a Budán kivégzett gróf Batthyány Lajosnak, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének állítanak emléket a község központjában.

Mint a polgármester nagy ívű, szép gondolatokkal átszőtt beszédében többek között elhangzott: az emlékhely megálmodója Katona György és Köhler Péter szobrász voltak. A szobrokat és a díszítő elemeket Köhler Péter szobrász készítette. A kivitelezés során Bukor Miklós a kőműves munkákat, Rakiás László a lemezelést végezte. A polgármester rajtuk kívül az önkormányzat dolgozóinak a munkáját is megköszönte.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Katona György beszédében kitért az emlékfal szimbólumaira is. Mint kifejtette:

Az emlékművön látható két évszám a szabadságharcra utal. Az egykori Kossuth-címer a magyar nemzetre, a kis mellszobrok a kivégzett 13 aradi vértanúra és a Budán kivégzett Gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökére emlékeztetnek. A címer körüli olajág a béke szimbóluma, amelyre a magyar nemzet mindig is vágyott és a megtartására a mai napig is vágyik."– mondta a polgármester. 

Képgaléria megtekintése (16 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A településvezető beszédet követően az óvodások adtak szívet-lelket gyönyörködtető műsort, majd az általános iskolások gitár kíséret mellett prózában és énekszámokkal idézték meg 1848. március 15-e eseményeit és szellemét. A jól koreografált, hibátlanul előadott produkció az iskolában folyó magas színvonalú oktató-nevelő munkának is egyfajta lenyomatát adta. 

Az ünnepség folytatásában Pata Gábor géderlaki plébános megáldotta az emlékfalat, majd az önkormányzat és az egyház képviselői koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatánál. A emlékfal avató ünnepség záróakkordjaként harmonika kíséret mellett 48-as dalokat adott elő a Géderlaki Katolikus Egyház Férfikórusa.

A mintegy háromnegyed órás ünnepség után a közönség átvonult a Faluházba, ahol az érdeklődők Pintér István történész, nemzetőr ezredes az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc legemlékezetesebb csatáiból, eseményeiből összeállított prezentációját láthatták, hallhatták.

Az esemény alkalmat adott arra is, hogy Köhler Péter Ordason élő és alkotó szobrászt az emlékfalról, a kisplasztikák elkészítésének módjáról kérdezzük. A művésszel készült videót az alábbiakban láthatják.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK