2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Katona György polgármesterrel település szépítésről, építésről beszélgettünk - Rézsűkaszás kistraktor segíti a parkgondozást

Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 27., 08:16

A Magyar Falu Program pályázatán elnyert 8,9 millió forintból vásárolt rézsűkaszás kistraktort Géderlak Község Önkormányzata. A haszongépjárműnek nagy hasznát veszik majd a Virágos Magyarországért Mozgalom pályázatain számos alkalommal szép helyezést elért községben, ugyanis évek óta stagnál, illetve csökken a parkgondozási feladatokat végző közhasznú munkások száma. A beszerzésről és az idei településszépítő, építő programról Katona György polgármesterrel beszélgettünk.

-Tavaly ilyenkor már a tavaszi településszépítő program összeállításával foglalkoztunk, hogy aki megfordul nálunk, vagy csak átutazik a településen, az is lássa, mennyire fontos számunkra a község szépítése, virágosítása, az esztétikai szempontoknak is megfelelő megjelenítése – mondta Katona György, mintegy ezzel a mondattal a beszélgetés alaphangját és irányát is kijelölve.

A polgármester azzal folytatta „ A közterületi munkában nagyobb részt az önkormányzati dolgozók, a közhasznú munkások vettek részt, de a község lakossága is hagyományosan sokat tett, tavaly is vitathatatlan érdemeket szerzett a saját porták előtti területek rendben tartása, parkosítása, virágosítása terén, amelyért ezúton is köszönetet mondok.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Szerencsére a koronavírus-járvány ezeket a munkákat nem befolyásolta, viszont a Virágos Magyarországért Mozgalom értékelését igen, de hát nem díjakért szépítjük, csinosítjuk a községünket, hanem önmagunkért és az ide látogatókért.

Ebből adódik, hogy ez a munka soha nem veszik kárba, mert bennünket gyarapít, bennünk kelt szebb érzéseket, teszi szebbé, gazdagabbá a mindennapjainkat és ünnepeinket.”A hagyományos falunapot és a szokásos rendezvényeinket természetesen nekünk is törölni kellett, de a biztonság és az egészség fontosabb, a rendezvényeket pedig majd bepótoljuk, ha lecsengett a vírus.

A Magyar Falu Programban három sikeres projektünk is van, de ami a parkgondozási feladatokat legnagyobb mértékben segíti, az

a 8,9 millió forintért vásárolt rézsűkaszás kistraktor. A haszonjármű nagyon sok élőmunkaerő órát vált ki, ráadásul a használata nem időjárás függő, ezáltal hosszabb távra tudjuk tervezni a parkgondozási feladatainkat.” A pályázatok nagyon fontosak az életünkben, mert Géderlak iparűzési adóbevétellel – a koronavírus-járvány miatti elvonások miatt különösen - nemigen tud számolni, viszont sok megvalósításra váró tervünk van.

Azt pontosan még nem tudjuk, hogy a 25 ezer fő alatti településektől elvont iparűzési adó pótlására ígért kormányzati támogatás miként érint bennünket, ugyanis ha nem szabadon felhasználható pénzeszközként kapjuk, hanem a normatív támogatás részeként, az például a pályázati önerő biztosításánál igencsak megnehezítheti az amúgy sem könnyű életünket.

Font Sándorral, a térség országgyűlési képviselőjével jó együttműködésben dolgozunk, képviselő úr figyel ránk, mindig elérhető számunkra, célkitűzéseink megvalósítását hatékonyan segíti. A vírus elleni védekezés során is folyamatos a kapcsolatunk, általa is hiteles információhoz, érdemi segítséghez jutunk.”
– A munkahelyekkel, illetve az oktatással hogy állnak?


Szerencsére a mezőgazdasági gépgyártó üzem, mint az egyik legnagyobb iparűzési adót fizető társaság a tulajdonos elhalálozása ellenére, zökkenőmentesen tovább működik, de más, egyebek mellett mezőgazdasági vállalkozások is segítik az itt élők megélhetését, az önkormányzat boldogulását. Áttörést ezen a területen is a Kalocsa-Paks Duna-híd megépítése és a Paks II. építésébe való bekapcsolódás eredményezhet.

Géderlak ugyan 1000 fő alatti, pontosan 980 lelket számláló település, de nálunk önálló, egyházi fenntartásban lévő bölcsőde, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában 31 fős óvoda és 96 fős, nyolc osztályos általános iskola működik stabil, illetve emelkedő gyermeklétszámmal. Talán ez lehet az egyik legnagyobb megtartó ereje a településünknek

Ha már a Magyar Falu Program pályázatán elnyert összegből vásárolt rézsűkaszás kistraktorról beszéltem, ide kívánkozik, hogy ugyan ezen program keretében nyertünk 7 millió forintot a temető már megkezdett betonútja, járdái kialakításának folytatására, 5 milliót egy romos ház megvásárolására, elbontására, melynek helyére hosszabb távon egy nyugdíjas napközi otthont tervezünk – mondta Katona György, Géderlak község polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK