2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Katona György polgármesterrel település szépítésről, építésről beszélgettünk - Rézsűkaszás kistraktor segíti a parkgondozást

Zsiga Ferenc  |  2021. 01. 27., 08:16

A Magyar Falu Program pályázatán elnyert 8,9 millió forintból vásárolt rézsűkaszás kistraktort Géderlak Község Önkormányzata. A haszongépjárműnek nagy hasznát veszik majd a Virágos Magyarországért Mozgalom pályázatain számos alkalommal szép helyezést elért községben, ugyanis évek óta stagnál, illetve csökken a parkgondozási feladatokat végző közhasznú munkások száma. A beszerzésről és az idei településszépítő, építő programról Katona György polgármesterrel beszélgettünk.

-Tavaly ilyenkor már a tavaszi településszépítő program összeállításával foglalkoztunk, hogy aki megfordul nálunk, vagy csak átutazik a településen, az is lássa, mennyire fontos számunkra a község szépítése, virágosítása, az esztétikai szempontoknak is megfelelő megjelenítése – mondta Katona György, mintegy ezzel a mondattal a beszélgetés alaphangját és irányát is kijelölve.

A polgármester azzal folytatta „ A közterületi munkában nagyobb részt az önkormányzati dolgozók, a közhasznú munkások vettek részt, de a község lakossága is hagyományosan sokat tett, tavaly is vitathatatlan érdemeket szerzett a saját porták előtti területek rendben tartása, parkosítása, virágosítása terén, amelyért ezúton is köszönetet mondok.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Szerencsére a koronavírus-járvány ezeket a munkákat nem befolyásolta, viszont a Virágos Magyarországért Mozgalom értékelését igen, de hát nem díjakért szépítjük, csinosítjuk a községünket, hanem önmagunkért és az ide látogatókért.

Ebből adódik, hogy ez a munka soha nem veszik kárba, mert bennünket gyarapít, bennünk kelt szebb érzéseket, teszi szebbé, gazdagabbá a mindennapjainkat és ünnepeinket.”A hagyományos falunapot és a szokásos rendezvényeinket természetesen nekünk is törölni kellett, de a biztonság és az egészség fontosabb, a rendezvényeket pedig majd bepótoljuk, ha lecsengett a vírus.

A Magyar Falu Programban három sikeres projektünk is van, de ami a parkgondozási feladatokat legnagyobb mértékben segíti, az

a 8,9 millió forintért vásárolt rézsűkaszás kistraktor. A haszonjármű nagyon sok élőmunkaerő órát vált ki, ráadásul a használata nem időjárás függő, ezáltal hosszabb távra tudjuk tervezni a parkgondozási feladatainkat.” A pályázatok nagyon fontosak az életünkben, mert Géderlak iparűzési adóbevétellel – a koronavírus-járvány miatti elvonások miatt különösen - nemigen tud számolni, viszont sok megvalósításra váró tervünk van.

Azt pontosan még nem tudjuk, hogy a 25 ezer fő alatti településektől elvont iparűzési adó pótlására ígért kormányzati támogatás miként érint bennünket, ugyanis ha nem szabadon felhasználható pénzeszközként kapjuk, hanem a normatív támogatás részeként, az például a pályázati önerő biztosításánál igencsak megnehezítheti az amúgy sem könnyű életünket.

Font Sándorral, a térség országgyűlési képviselőjével jó együttműködésben dolgozunk, képviselő úr figyel ránk, mindig elérhető számunkra, célkitűzéseink megvalósítását hatékonyan segíti. A vírus elleni védekezés során is folyamatos a kapcsolatunk, általa is hiteles információhoz, érdemi segítséghez jutunk.”
– A munkahelyekkel, illetve az oktatással hogy állnak?


Szerencsére a mezőgazdasági gépgyártó üzem, mint az egyik legnagyobb iparűzési adót fizető társaság a tulajdonos elhalálozása ellenére, zökkenőmentesen tovább működik, de más, egyebek mellett mezőgazdasági vállalkozások is segítik az itt élők megélhetését, az önkormányzat boldogulását. Áttörést ezen a területen is a Kalocsa-Paks Duna-híd megépítése és a Paks II. építésébe való bekapcsolódás eredményezhet.

Géderlak ugyan 1000 fő alatti, pontosan 980 lelket számláló település, de nálunk önálló, egyházi fenntartásban lévő bölcsőde, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában 31 fős óvoda és 96 fős, nyolc osztályos általános iskola működik stabil, illetve emelkedő gyermeklétszámmal. Talán ez lehet az egyik legnagyobb megtartó ereje a településünknek

Ha már a Magyar Falu Program pályázatán elnyert összegből vásárolt rézsűkaszás kistraktorról beszéltem, ide kívánkozik, hogy ugyan ezen program keretében nyertünk 7 millió forintot a temető már megkezdett betonútja, járdái kialakításának folytatására, 5 milliót egy romos ház megvásárolására, elbontására, melynek helyére hosszabb távon egy nyugdíjas napközi otthont tervezünk – mondta Katona György, Géderlak község polgármestere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei