2021. 10. 25. hétfő
Bianka, Blanka
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdte működését a géderlaki bölcsőde – Egyházi fenntartásban, ragyogó körülményeket biztosítanak a kicsiknek

Megkezdte működését a géderlaki bölcsőde – Egyházi fenntartásban, ragyogó körülményeket biztosítanak a kicsiknek
2020. 01. 10., 11:20

A kalocsai járásban, de még az országban is ritkaságszámba megy, hogy egy ezer fő alatti településen bölcsőde működik. A sort a 988 állandó lakossal rendelkező Géderlak törte meg, ahol hivatalosan december 1-jétől, a gyakorlatban pedig januártól öt férőhelyes bölcsőde működik a Pünkösdi Egyház fenntartásában. A példaértékű kezdeményezésnek ez csak az első lépése, a szomszédos településekről is gyermekeket fogadó bölcsibe további 10 kisgyermek gondozásának teremtették meg a feltételeit. Sánta Csilla, az intézmény vezetője a helyszínen mutatta be a kor színvonalán megépített, a kisgyermekeknek kívül-belül gyönyörű környezetet biztosító bölcsődét.


Sánta Csilla az előzményekről szólva elmondta: az egyház 2016-ban vásárolta meg az épületet, akkor még a „Biztos kezdet” pályázat céljainak megvalósításához. Ez a pályázat nem volt sikeres, így üresen állt a település központjában lévő épület, amelynek új funkciót kerestek.

Időközben a szakminisztérium a „családbarát ország” megteremtése jegyében pályázatot írt ki. A Szeretetszolgálat ekkor nyújtott be kérelmét családi bölcsőde kialakítására, és nyert 4 millió forintot bölcsődei eszközök beszerzése.
A Pünkösdi Egyház 25 millió forintot biztosított az épület bölcsődei céloknak megfelelő kialakítására, így az összesen 29 millió forinttal megvolt a fedezete a korszerű családi bölcsőde létesítésének.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


A szakember elmondta: a bölcsőde alapítása előtt egyeztetettek Katona György polgármesterrel, a helyi háziorvossal, a védőnővel, de az úgynevezett szakmaközi hálózattal, a helyi családsegítővel is kapcsolatba léptek.

Az előzményekhez tartozik az is, a Noel Családi Bölcsődében két főt foglalkoztatunk, de az operatív munkába én mint intézményvezető, valamint a Szeretetszolgálat munkatársai is bekapcsolódnak. Amint az közismert, a Pünkösdi Egyház történelmi egyház, így a bölcsőde fenntartásához állami normatívában részesül – mondta Sánta Csilla. Az intézményvezető hozzátette: „A bölcsődét nagyon pozitívan fogadták Géderlakon. A védőnő, a szülők örültek a lehetőségnek, mert a család jobb megélhetése érdekében az itt gondozott öt kisgyermek édesanyja újra munkába tudott állni.”


Amint elhangzott, jelenleg négy géderlaki és egy dunaszentbenedeki kisgyermek alkotja a csoportot. Legközelebb Dunapatajon működik bölcsőde, de ott már annak ellenére várólista van, hogy a közeli nagyközségben 14 férőhelyes önkormányzati bölcsőde működik. 

Kérdésre válaszolva a szakember kifejtette: igény szerint bővülnek, de egyelőre az látszik, tartósan a jelenlegi öt bölcsődei férőhelyet tudják betölteni.

– Szeretném hangsúlyozni, hogy a mi bölcsődénk családi bölcsőde, azaz nem a hagyományos intézményi keretek között működik. Családi étkeztetést biztosítunk, és amint látható, itt, helyben, a bölcsőde konyhájában készítjük az ebédet. Természetesen a gyermekétkeztetés szabályait nekünk is be kell tartani, ugyanakkor nem kell szakképzett szakácsot foglalkoztatnunk. 

RUGALMASAN, A GYERMEKEK, SZÜLŐK IGÉNYEIHEZ TUDJUK IGAZÍTANI A GYERMEKEK ÉTKEZÉSÉT.

A mai ebéd például tárkonyos pulykaragu leves és aranygaluska.
Az étlapunkat dietetikus állítja össze, mert nem szeretnénk a szabályokon kívül esni – ismertette az étkeztetés módját és körülményeit a szakmai vezető.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)


Sánta Csilla szerint a családi bölcsőde egyik nagy előnye, hogy nagyon rugalmas napirend szerint dolgozhatnak. Ami fix, az az étkezés és az alvás időpontja, minden egyéb programot a gyermekek igényeihez tudnak igazítani.
Ennek ellenére a Pünkösdi Szeretetszolgálat bölcsődéje is úgy működik, mint egy intézményi bölcsőde.
Például

ITT IS NAPI NÉGYSZERI ÉTKEZÉST BIZTOSÍTANAK, ÁM A KIS LÉTSZÁMBÓL ADÓDÓAN PICIT LAZÁBBAK, CSALÁDIASABBAK A KERETEK.

Nagyon jó gondozónőkkel dolgozom, akik értik a szakmát, gyermekbarátok. Bölcsődénkben a családdal egyeztetett személyre szóló gondozás, nevelés folyik.” – mondta Sánta Csilla, a januártól a Pünkösdi Szeretetszolgálat által működtetett, géderlaki Noel Családi Bölcsőde szakmai vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés