2017. 10. 18. szerda
Lukács
: 308 Ft   : 262 Ft Benzin: 363 Ft/l   Dízel: 352 Ft/l   Írjon nekünk

Pályázat megvalósítási és benyújtási dömping Géderlakon

Zsiga Ferenc  |  2017. 08. 01., 21:04

A már elnyert pályázatok, folyamatban lévő beruházások megvalósításával egy időben újabb tendereket készítenek elő Géderlakon, ahol még a tél beállta előtt közel 42 millió forint értékű fejlesztés valósul meg. A most előkészítés alatt álló beruházási hullám nagy valószínűséggel jövőre sem törik meg, ugyanis teljes gőzzel folyik a tervezés, hogy négy újabb, összesen 130 millió forint költség igényű TOP-os pályázatot nyújthassanak be. Ott jártunkkor Katona György polgármester éppen Szabó Péter építész mérnökkel egyeztetett az óvoda és az egészségház jövő évi korszerűsítéséről.

A polgármesteri hivatal előtt megállva azonnal feltűnt, hogy a patinás községházán kőművesek dolgoznak, a szépen felújított épület alászigetelése folyik. Erről szólva a polgármester elmondta: a Belügyminisztérium pályázatán 20 millió forintot nyertek, hogy a munkát elnyerő dunapataji építőipari vállalkozó még az ősz beállta előtt elvégezze az épület alászigetelését. Az utólagos vízszigetelés az elfogadott technológia szerint falátvágással történik. A pályázathoz a településnek önrészt nem kellett biztosítani.

Terveket egyeztet Katona György polgármester és Szabó Péter építész mérnök
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Duna kalocsai járási szakaszán egyedül Géderlaknál járó komp komoly lehetőséget kínál, hogy a Paks II. beruházásban résztvevő munkaerő egy része Géderlakon vagy a szomszédos településeken keressen szállást és étkezést. Ez utóbbira is gondolva, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól (JETA) nyert forintokból van folyamatban a község ebédlőjének fejlesztése. A JETA 10 százalékos önrész mellett 15 millió forintot biztosított erre a célra, mely összeget 1,5 millió forinttal egészítik ki.

Folyamatban az étkezde bővítése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott: elsősorban az volt a cél, hogy az ebédlő méretét, ezzel együtt befogadóképességét növeljék, da ha már a falakhoz hozzányúltak, a szomszédos két iskolai tantermet még a őszi iskolakezdés előtt felújítják.

Folyamatban az étkezde bővítése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az Egészségház napelemes hűtéséhez-fűtéséhez, az úgynevezett Split egységek telepítésére szintén a JETA-tól nyertek 5 millió forintot. Ennél a fejlesztésnél az önrész 250 ezer forint – mondta Katona György.

Katona György polgármester
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester arról is beszámolt, hogy a jövő évi TOP-os (Területi Operatív Program) pályázatok keretében 4 komolyabb beruházást szeretnének megvalósítani. Az ezekhez szükséges előtanulmányok, illetve tervek készítése most van folyamatban.

Látogatásunk alkalmával a település vezetője éppen Szabó Péter kalocsai építészmérnökkel egyeztetett az óvoda épületének felújításáról, amely a nyílászárók cseréjét, külső hőszigetelést, játszótéri fejlesztést és a vizesblokkok felújítását foglalja magába. Az ehhez igényelt pályázati összeg, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett, 28 millió forint.

Javában tart a községháza szigetelése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az Egészségház külső felújítása, külső hőszigetelése, akadálymentes parkolójának kialakítása 14 millió forintba kerül, amennyiben kedvezően bírálják el az erre a célra benyújtott TOP-os pályázatot.

Napelemet kap az orvosi rendelő
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ugyancsak TOP-os pályázati összegből újulna meg a községi csapadékvíz-elvezetési rendszere a Kossuth Lajos - Szabadság - és a Petőfi Sándor utcában. Ez utóbbiban teljesen új árokrendszert kell kialakítani. Ennek a beruházásnak a költségigénye 35 millió forint.

Az önkormányzat TOP-os közutas támogatásra is pályázik. A községen belül 4 úgynevezett busz öblöt alakítanának ki, de új buszmegállókat is kihelyeznének. A megpályázott 53 millió forintból két helyen új gyalogátkelőt is létesítenének az iskolánál, illetve az Ordasi úti buszmegállónál. Mint a polgármester hangsúlyozta:

a jövő évre megpályázott TOP-os fejlesztési összegek elérik a 130 millió forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 10. 16., 16:57
Filvig Géza és egy barátja, párttársa, Farkas Péter nem bírta tovább nézni az üveghegyet, amely a Diego melletti szelektív konténer környékét lepte el. Kezükbe vették a dolgot, meg a hulladéküveget, és azokat a szeméttelepre szállították, egyben azt is demonstrálva, hogy nem ördöngösség. Ami nem megy, ne erőltessük, de legalább figyeljünk oda jobban, főleg, ha van rá apparátus – sürgeti Filvig, aki a problémát már testület előtt is fölvetette, nem is egyedül.
2017. 10. 16., 18:38
A télre való felkészülésről tanácskozott a Helyi Védelmi Bizottság a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán megtartott ülésén, amelyen a védelmi igazgatásban résztvevők, a polgármesterek, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a vízügyi igazgatóság, a gáz- és áramszolgáltató, a közútkezelő vezető beosztású képviselői voltak jelen.
2017-10-17 19:22:48
Október 17-én 45 éves lett az 1972-ben született Marshall Mathers, vagyis Eminem, aki már több mint húsz éve van a pályán. Díjakat nyert, filmekben szerepelt, és bár évek óta nem jelent meg új albuma, folyamatosan turnézik. Hogyan jutott el az egyedülálló anya által nevelt srác egy apró kis házból odáig, hogy világsztár és Oscar-díjas rapper legyen?

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 10. 17., 15:08
2 alkalom, a legfontosabb tudnivalókról minden leendő anyukának. Itt az összes felmerülő kérdésre választ kaphatsz. Még >>>
2017. 10. 17., 12:18
Aki ma délután akarta kézbe venni a Kalocsai Járási Hivatal Kormányablakában intézendő ügyeit, kénytelen lesz elhalasztani ezt a programot. Még >>>
2017. 10. 17., 11:00
Múlt szombati bemutatkozó rendezvényük után újra hallatott magáról a Momentum kalocsai szervezete, akik a párt országos plakátátragasztó-kampányához csatlakoztak ezzel a megmozdulásukkal. Még >>>
2017. 10. 16., 17:14
Folyamatosan várja az önéletrajzokat az Emika. Is. Még >>>
2017. 10. 15., 19:55
A „dead bedroom”, vagyis a „halott hálószobák” jelenség kapcsán olyan párokról beszélünk, akik együtt élnek ugyan, de a kapcsolatukból eltűnik, vagy eltűnt a szexuális élet. Miért és hova tűnik el a vágy? - erre keresi a választ e cikk. Még >>>
2017. 10. 14., 14:15
A helyi színházban december 9-én este hétkor lesz a Kalocsai Thália Társulat következő premierje. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-10-05 08:44:57
 2 Több idő marad a játszóterek felújítására: https://www.youtube.com/watch?v=xOMdO0HWlks

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 MrSmith
 2017-10-10 11:24:18
 5 Botka fabotkat sem ert es el is tunt,

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Pár nappal a Spanyol Légierő Eurofighter Typhoon katasztrófája után újabb repülőgép zuhant le Spanyolországban, a Madrid közeli Torrejon de Ardoz légibázis mellett, ezúttal egy F/A-18 Hornet.
Látványos bemutatókkal színesített családi napot szervezett a dolgozói és családtagjaik részére október 14-én az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis.
Kanada hivatalosan is kifejezte érdeklődését az ausztrál F/A-18A/B Hornetek iránt. A kanadai Királyi Légierő CF-18-ainak ideiglenes pótlására kiváló lehetőséget nyújtanának az ausztrálok használt vadászbombázói.
Mint ahogy arról a közelmúltban már lapunkon is beszámoltunk, megérkezett Szerbiába az a hat MiG-29-es, melyeket Oroszországtól kap déli szomszédunk. Mutatjuk az első fotókat.