2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Pályázat megvalósítási és benyújtási dömping Géderlakon

Zsiga Ferenc  |  2017. 08. 01., 21:04

A már elnyert pályázatok, folyamatban lévő beruházások megvalósításával egy időben újabb tendereket készítenek elő Géderlakon, ahol még a tél beállta előtt közel 42 millió forint értékű fejlesztés valósul meg. A most előkészítés alatt álló beruházási hullám nagy valószínűséggel jövőre sem törik meg, ugyanis teljes gőzzel folyik a tervezés, hogy négy újabb, összesen 130 millió forint költség igényű TOP-os pályázatot nyújthassanak be. Ott jártunkkor Katona György polgármester éppen Szabó Péter építész mérnökkel egyeztetett az óvoda és az egészségház jövő évi korszerűsítéséről.

A polgármesteri hivatal előtt megállva azonnal feltűnt, hogy a patinás községházán kőművesek dolgoznak, a szépen felújított épület alászigetelése folyik. Erről szólva a polgármester elmondta: a Belügyminisztérium pályázatán 20 millió forintot nyertek, hogy a munkát elnyerő dunapataji építőipari vállalkozó még az ősz beállta előtt elvégezze az épület alászigetelését. Az utólagos vízszigetelés az elfogadott technológia szerint falátvágással történik. A pályázathoz a településnek önrészt nem kellett biztosítani.

Terveket egyeztet Katona György polgármester és Szabó Péter építész mérnök
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Duna kalocsai járási szakaszán egyedül Géderlaknál járó komp komoly lehetőséget kínál, hogy a Paks II. beruházásban résztvevő munkaerő egy része Géderlakon vagy a szomszédos településeken keressen szállást és étkezést. Ez utóbbira is gondolva, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványtól (JETA) nyert forintokból van folyamatban a község ebédlőjének fejlesztése. A JETA 10 százalékos önrész mellett 15 millió forintot biztosított erre a célra, mely összeget 1,5 millió forinttal egészítik ki.

Folyamatban az étkezde bővítése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elhangzott: elsősorban az volt a cél, hogy az ebédlő méretét, ezzel együtt befogadóképességét növeljék, da ha már a falakhoz hozzányúltak, a szomszédos két iskolai tantermet még a őszi iskolakezdés előtt felújítják.

Folyamatban az étkezde bővítése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az Egészségház napelemes hűtéséhez-fűtéséhez, az úgynevezett Split egységek telepítésére szintén a JETA-tól nyertek 5 millió forintot. Ennél a fejlesztésnél az önrész 250 ezer forint – mondta Katona György.

Katona György polgármester
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester arról is beszámolt, hogy a jövő évi TOP-os (Területi Operatív Program) pályázatok keretében 4 komolyabb beruházást szeretnének megvalósítani. Az ezekhez szükséges előtanulmányok, illetve tervek készítése most van folyamatban.

Látogatásunk alkalmával a település vezetője éppen Szabó Péter kalocsai építészmérnökkel egyeztetett az óvoda épületének felújításáról, amely a nyílászárók cseréjét, külső hőszigetelést, játszótéri fejlesztést és a vizesblokkok felújítását foglalja magába. Az ehhez igényelt pályázati összeg, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett, 28 millió forint.

Javában tart a községháza szigetelése
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az Egészségház külső felújítása, külső hőszigetelése, akadálymentes parkolójának kialakítása 14 millió forintba kerül, amennyiben kedvezően bírálják el az erre a célra benyújtott TOP-os pályázatot.

Napelemet kap az orvosi rendelő
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ugyancsak TOP-os pályázati összegből újulna meg a községi csapadékvíz-elvezetési rendszere a Kossuth Lajos - Szabadság - és a Petőfi Sándor utcában. Ez utóbbiban teljesen új árokrendszert kell kialakítani. Ennek a beruházásnak a költségigénye 35 millió forint.

Az önkormányzat TOP-os közutas támogatásra is pályázik. A községen belül 4 úgynevezett busz öblöt alakítanának ki, de új buszmegállókat is kihelyeznének. A megpályázott 53 millió forintból két helyen új gyalogátkelőt is létesítenének az iskolánál, illetve az Ordasi úti buszmegállónál. Mint a polgármester hangsúlyozta:

a jövő évre megpályázott TOP-os fejlesztési összegek elérik a 130 millió forintot.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei