2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A hajósi bivalylegelő titokzatos madarai – A rejtőzködő erdei szalonka és társai

2021. 04. 27., 06:23

A Hajósi kaszálók és löszpartok Természetvédelmi Terület értékes láprétje olyan kevésbé ismert madárfajoknak is táplálkozó- és pihenőhelyet nyújt, mint az erdei szalonka. 2009 óta végeznek itt rendszeres felmérést és vonuláskutatást.

A Hajósi kaszálók és löszpartok Természetvédelmi Terület a Dél-Őrjeg Natura 2000 területének egyik legnagyobb kiterjedésű jelölő élőhelye, értékes láprétje. A terület 1990 óta élvez védettséget, vagyonkezelője a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.
A területen 2014 óta klasszikus gyepgazdálkodás folyik, ezen belül természetvédelmi kezelés céljából az inváziós lágyszárú fajokat kaszálással szorítjuk vissza, a teljes gyepterület legeltetése bivalyokkal történik. Kitűnő tocsogós, lápi élőhelyet biztosítunk ezáltal számos védett és fokozottan védett fajnak. Egyéni kirándulás céljából érdemes felkeresni, a terület szabadon látogatható és kiválóan megismerhető a rajta keresztülvezető Alföldi Kéktúra útvonalon, gyalogosan, kerékpárral, sőt, még lóháton is.

A területet kevésbé ismert, titokzatos madárfajok is látogatják, mint például az erdei szalonka (Scolopax rusticola). Rejtőzködő faj, leginkább a szürkületi, esti órákban aktív. Hazánkban többnyire csupán vonulási idejük alatt, tavasszal és ősszel tartózkodnak, de ritkán költéssel is próbálkoznak. A láprétet éjszaka táplálkozás és vonulás alatt pihenés céljából keresik fel.

Gyepen pihenő erdei szalonka. Fotó: Agócs Péter

 

2009 óta minden tavasszal és ősszel rendszeres felmérés és madárgyűrűzés módszerével vonuláskutatás folyik itt elsősorban erdei szalonka, és viselkedésében hasonló fajok, mint például a sárszalonka (Gallinago gallinago) és kis sárszalonka (Lymnocryptes minimus) állományát vizsgálva. A felmérés és gyűrűzéshez való befogás egy különleges, éjszakai módszernek köszönhetően tud megvalósulni, melyre viszont rá kell szánni az időt, hogy eredményes legyen.

A több mint tíz év kutatási időszaka alatt 73 példány erdei szalonkára, több tucat sárszalonkára és 9 példány szórványosan hazánkban átvonuló kis sárszalonkára került ornitológiai gyűrű. A kutatási program közben további fajok – réti pityer, fenyőrigó, fekete rigó, énekes rigó – egyedeit is megjelölték, bízva abban, hogy valahol visszafogva vagy esetlegesen megkerülve fontos információt szolgáltatnak majd a vonulási útvonalukról, területhasználatukról, területhűségükről.

Kis sárszalonka. Fotó: Agócs Péter

Sárszalonka. Fotó: Agócs Péter

 

Egy 2020. decemberi estén visszafogásra került egy 2017 márciusában általam ugyanott jelölt erdei szalonka, mely egyben a leghosszabb idejű hazai gyűrűzési visszafogás az adatbankban. Egy korábban itt jelölt madár pedig Horvátországban, az Isztriai-félszigeten került meg, ezzel a telelőhelyről nyújtva fontos információt. A 2-3 naponta végzett kutatás egyben az erdei szalonka átvonuló állományának felmérését is szolgálja, melyet elsősorban az időjárás befolyásol. Az elmúlt évek száraz tavaszi és őszi időszakai tovább növelik a hajósi láprét és az ehhez hasonló vizes, nedves élőhelyek fontosságát ezen madarak számára.

Agócs Péter, természetvédelmi őrkerület-vezető (Homokhátság Tájegység – II/8. őrkerület)

Agócs Péter szalonkagyűrűzés közben

 

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park/knp.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés