2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

A hajósi bor ünnepe harminchetedszer – Idén rászolgált a szent az itatásra

Illés György Cinó  |  2017. 05. 30., 09:59

Az előző évek kétségeket engedő „pártfogói tevékenysége” után idén hatékony volt Szent Orbán közbenjárása, megkímélték a tavaszi fagyok a hajósi szőlőket, így jogosan járt a szentnek a borverseny legjobb nedűiből – kategóriánként – egy-egy kóstoló. Erre idén is a hegyközségi borversenynek a megnyitó ünnepség indító aktusaként megtartott eredményhirdetését követően kerítettek sort. A megnyitón a továbbiakban a társlovagrendek tanúsága előtt két novíciust avatott a Hajósi Szent Orbán borlovagrend Schön Gábor és Kner István személyében. A szakmai rendezvények már pénteken elkezdődtek, amikor a szőlész-borász szakma aktuális kérdéseiről tartottak konferenciát, elsősorban a helyi termelők részére.

Szombaton délután két órakor a hajósi fúvósok térzenéjére vonultak be a Hirrlingen-térre a Hajósi Szent Orbán borlovagrend és a társlovagrendek díszes kompániái, hogy megtiszteljék a hajósi bor ünnepét , azon belül is a hegyközségi borverseny legjobb nedűinek készítőit, különösen azokat, akik idén váltak a hajósi bor lovagjaivá.

A Szent Orbán szobra körül az ünnepélyes megnyitóra egybegyűlteket Hajós város polgármestere, Estókné Szalczer Erzsébet köszöntötte, név szerint is üdvözölve többek közt Kalocsa polgármesterét, dr. Bálint Józsefet. A polgármester röviden utalt a hajósi Orbán napok régmúlt kezdeteire, és a hosszú útra, amelyet a fesztivál mostanáig megtett.

Képgaléria megtekintése (41 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Helytállt Hajós a Duna borrégió versenyén is

A továbbiakban az évről évre az ünnephez kapcsolódó hegyközségi borverseny eredményhirdetésére került sor. Idén

63 TERMELŐ ÖSSZESEN 197 MINTÁVAL NEVEZETT A VERSENYRE, AMELYNEK SZAKMAI ZSŰRIJE 35 MINTÁT TALÁLT MÉLTÓNAK AZ ARANY MINŐSÍTÉSRE.

A benevezett tételek többsége vörösbor volt, jelezve, hogy Hajós a vörösbor hazája.
Ebben az évben 12 vörös 2 schiller, 2 „fán termett kadar” – azaz meggybor – 12 fehér, 1 kései szüretelésű, édes fehér, valamint 6 rozé kapott arany minősítést. Ez utóbbiak közül az egyik, mégpedig

A SZEMEREI PINCÉBEN CABERNET SZŐLŐBŐL KÉSZÜLT ROZÉ BOR NAGYARANY MINŐSÍTÉST SZERZETT.

Jó borokból kapott a szent

Az Orbán-szobor meglocsolásának hagyománya régi időkre nyúlik vissza. A tavaszi fagyok elmúltával így fejezték ki a szőlőművesek az ültetvények, szőlészek és borászok védőszentjének, hogy kiterjesztette védő karját az adott terület szőlőültetvényei fölé. A dologhoz tartozik, hogy amikor – a buzgó imák ellenére is – károkat okozott a fagy, akkor az ültetvény négy sarkából szedett vesszőkkel náspángolták el a szent szobrát, hogy máskor jobban igyekezzen.

Képgaléria megtekintése (41 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Idén a téli fagy is okozott nyugtalan éjszakákat, a télutói melegekre érkező tavaszi hó és nagy hidegek tovább fokozták az izgalmakat. Bár a szobor megvesszőzésétől a hajósiak általában eltekintenek, bánatukban is inkább itatják a szentet. Ilyen évben, amikor – az előző évektől eltérően – valóban volt miért hálát adni Szent Orbánnak, különösen fontos, hogy csakis a hajósi szőlőhegy legfinomabb nedűiből adjanak neki, hogy legyen kedve jövőre is az ültetvények megóvásához.

Minden évben két kategóriában választják ki a legjobb borokat, de magasra teszik a mércét: már nem is először fordult elő, hogy a termelői kategóriában nem tudtak méltó bort választani a rozék közül, ebben a kategóriában ugyanis „csak” ezüst minősítésű borokat találtak az ítészek.

ELLENBEN BERECZ JÓZSEF GENEROSÁJA A FEHÉR TERMELŐI BOROK KÖZT NEMCSAK LOCSOLÓBORNAK VOLT MÉLTÓ, DE A DUNA BORRÉGIÓ BORVERSENYÉN IS ARANY MINŐSÍTÉST ÉRT EL.
UGYANEBBEN A MEGTISZTELTETÉSBEN RÉSZESÜLT A TERMELŐI VÖRÖS KATEGÓRIÁBAN DOBLER JÁNOS 2016-OS ÉVJÁRATÚ PORTUGIESERE.

Az adóraktári kategória fehérborai közül a Sziegl pincészet 2016-os Irsai Olivér borával locsolták meg a szobrot.

Képgaléria megtekintése (41 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek


A SZIEGL 2016-OS IRSAI OLIVÉR HAJÓSI TERMELŐKÉNT LEGMAGASABB PONTSZÁMOT ELÉRT FEHÉRBORKÉNT EGYÚTTAL A HAJÓSI BAROKK KASTÉLY BORA KITÜNTETŐ CÍMET IS ELNYERTE.

Az adóraktárosok locsoló rozé bora az Umenhoffer pincészet 2016-os cebernet sauvignon – kékfrankos rozéja lett, míg a vörösök közül a Beck pincészet 2016-os kékfrankosa bizonyult legméltóbbnak a szent megvendégelésére.

EZZEL A TAVALYI KÉKFRANKOSSAL – MINT A LEGMAGASABB PONTSZÁMOT ELÉRT HAJÓSI VÖRÖSBORRAL – A BECK PINCÉSZET EGY ÉVRE JOGOSULTSÁGOT SZERZETT A SZENT ORBÁNT ÁBRÁZOLÓ VÁNDORTRÓFEA BIRTOKLÁSÁRA IS, A NEDŰ PEDIG A HAJÓS VÁROS BORA CÍMET VISELHETI, AMÍG EL NEM FOGY.

A Duna borrégió előző napi versenyén egyébként ez a bor is aranyérmet ért el, tehát az itteni zsűri munkáját visszaigazolta a párhuzamosan folyó verseny eredménye is – jól dolgozott tehát a zsűri.

Az idei versenyen legszebb borokkal nevező borászokat a hegyközség külön jutalmazásban is részesítette.

A KISEBB AJÁNDÉKOKAT – A CSOMAGOLÁS ALAPJÁN ÍTÉLVE, A VÁLTOZATOSSÁG KEDVÉÉRT, JELLEMZŐEN BORT – FERENC JÓZSEF HEGYKÖZSÉGI ELNÖK ÉS IVÁN RÉKA BORKIRÁLYNŐ ADTA ÁT.

Az utóbbi tisztségre minden évben a helyi általános iskola tanulói közül választják ki az arra érdemes hajósi leányt, mégpedig tanulmányi eredmény, magatartás és a közösségért végzett munka figyelembevételével.

Bár elég rosszul indult a tavaszunk, de bízunk benne, hogy a vegetáció jól fog sikerülni és kimagasló minőségű borok készülnek ebben az évben is Hajóson– mondta a hegybíró, arra utalva, hogy a kemény tél után következett összevissza tavaszi időjárás miatt vontatott és egyenetlen volt a fakadás, fajtánként és dűlőnként különbözőképpen indult az évnek a szőlő – amint azt helyi termelőkkel beszélgetve megtudtuk. Ugyanakkor

A MÁJUS ELEJI JÉGESŐK KÖRBEVERTÉK UGYAN HAJÓST, DE AZ OTTANI SZŐLŐKBEN NEM OKOZTAK SZÁMOT TEVŐ KÁRT, ÍGY JOGOSAN JÁRT A SZENTNEK A LEGJOBB BOROKKAL TÖRTÉNŐ LOCSOLÁS!

Kner István és Schön Gábor lovagsága

A továbbiakban a nagyszínpadon folytatódott a program, ahol a baráti borlovagrendek küldöttségei mind fölsorakoztak, hogy az ő tanúságuk előtt tegyenek bizonyságot rátermettségükről a Szent Orbán Borlovagrend újoncai, amely megtiszteltetésre a megfelelő jelöltet ebben az évben Kner István és Schön Gábor személyében találták meg a rend beavatott lovagjai.

Képgaléria megtekintése (41 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A két novíciusnak először saját magának kellett beszámolnia a hajósi bor hírének öregbítése terén szerzett érdemeiről.

Schön Gábor 
1983-ban született Hajóson, itt is nevelkedett, a helyi értékrendszer szerint. 
1993-ban készítette első borát saját elgondolása szerint, édesapja útmutatását is figyelembe véve. A korábban megszokottnál azonban jobban igyekszik figyelembe venni a piaci igényeket is, ezért a pincében reduktív és oxidatív eljárással is készülnek borok, mindkét technológia adott. 2014-ben Estókné Szalczer Erzsébet polgármester asszony támogatásával egy egyesületet is alapítottak a helyi borászat föllendítésére, amellyel csatlakoztak a magyarországi pincefalvak vidékfejlesztési szövetségéhez is. Az egyesület fő célja a bor helyben történő ének elősegítése. 

Kner István 
1989-ben született, Hajóson. „Szőlőben nőtt föl, mint minden Hajósi” – fogalmazott a jelölt. Ami valaha kötelesség volt, ma már szenvedély: szeret kint lenni a szőlőben, akár csak kikapcsolódásként is. A borászattal 2013-ban kezdett komolyabban foglalkozni – azóta őstermelőként végzi e tevékenységét, és azóta folytatta a pince fejlesztését is. A nagyszülők pincéjének szomszédságában vettek egy pincét, ahol kóstoltató helyiséget alakítottak ki. 2013-as zweigelt rozé bora locsoló bor lett, 2015-ös Hajósi Jámbor fantázianevű zweigelt vörösbora pedig 2016-ban a Hajósi Barokk Kastély Bora címet nyerte el.
A bemutatkozásokat követően Oszvald András ceremóniamester vezetésével a jelöltek előbb próbát tettek, amelynek során a hegyközség zászlósborának újborát és óborát kellett magabiztosan megkülönböztetniük.

Alapos, szakszerű kóstolás és némi hezitálás után ez a feladat mindkét jelöltnek sikerült, így már csak az eskütétel maradt hátra, amelyet követően a két újoncot beöltöztették a rend egyenruhájába, és fölékítették a hajósi borlovagok jelvényeivel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK