2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

A hajtóval véletlenül fejlövéssel végző vadásszal szemben lezárták a nyomozást – Kilenc hónapig tartott a vizsgálat a hajósi vadászbaleset ügyében

Zsiga Ferenc  |  2018. 11. 13., 17:12

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a nyomozóhatóság a szükséges nyomozási cselekmények elvégzése után a Kalocsai Járási Ügyészségnek november 10-én, vádemelési javaslattal küldte meg a Hajós Felsővágási Vadaskertben február 11-én, vasárnap délelőtt vaddisznó vadászat közben, véletlenül halálos fejlövést okozó férfivel szemben indított nyomozás anyagát. Schmidt Gábor főügyészségi csoportvezető ügyész, sajtószóvivő megkeresésünkre arról tájékoztatta portálunkat: a vádemelés kérdésében döntés még nem született, az ügy értékelése folyamatban van.

A szinte napra pontosan kilenc hónapig tartó nyomozás tétje óriási a meggyanúsított, szegedi férfi vadász esetében, bár arra a kérdésünk ellenére nem tért ki a tájékoztatás, hogy az üggyel összefüggésben más személy, vagy személyek büntetőjogi felelőssége felmerült-e.

Vaddisznóvadászat közben fordult a veszélyes szenvedély és sport végzetes tragédiába. A szegedi T. László eddig tisztázatlan körülmények között golyós fegyveréből leadott lövéssel a fején találta el az állami erdőgazdaság alkalmazásában álló, Érsekcsanád Veránka-szigeti 48 éves hajtót, aki azonnal meghalt.
bővebben ...

Információink szerint a vadászatot szervezők, hajtók, vadászok, egyéb résztvevők kihallgatása mellett elsősorban a szakértői vélemények beszerzése volt időigényes, ezért húzódott kilenc hónapig az ilyen jellegű ügyekben egyébként nem szokatlanul hosszú ideig tartó nyomozás.


Forrás: Kalohírek archív, Police.hu

A büntetőeljárásban tanúként kihallgatott forrásunk szerint a halálos vadászbaleset nem maradt következmények nélkül. Azóta a Gemenci Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. szervezésében tartott csoportos vadászatoknál még fokozottabban ügyelnek a vadászat szabályainak betartására, bár az inkriminált esettel való példálózást üzleti okok miatt is kerülik a szervezők.

A vadászbalesetben 48 évesen elhunyt K. László, hajtóként is foglalkoztatott erdőmunkásról a kollégái november 1-jén, halottak napján megemlékeztek. A mai napon Hajóson járva azzal szembesültünk, hogy a végzetes eset óta a vadászatokhoz a korábbinál nehezebb, vagy csak nagyobb összegért lehet hajtót kapni.


Forrás: Kalohírek archív, Police.hu

Ahogy arról február 13-i riportunkban beszámoltunk, a Hajós Felsővágási Vadaskertben február 11-én, vasárnap délelőtt, vaddisznóvadászat közben fordult a veszélyes sport végzetes tragédiába. Az ország különböző településeiről érkezett 12 vadász a Gemenci Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. szervezésében, a Hajósi Erdészet területén, a vaddisznók részére kialakított, kerítéssel körbe vett Felsővágási Vadaskertben, tehát állami erdőben a szokásos eligazítást, felállítást követően kezdte meg a vadászatot.

A hajtók között vadászvizsga előtt álló vadász-jelöltek éppúgy voltak, mint a részvénytársaság alkalmazásában álló, Érsekcsanád Veránka-szigeten élő K. László. A 48 éves férfi hétköznapokon erdőmunkásként dolgozott az erdészetben. Az erdőben és vadhajtásban egyaránt jártas, mintegy 170 centiméter magas férfi a hajtók legszélén haladt, amikor az immár megalapozott gyanú szerint a szegedi T. László eddig tisztázatlan körülmények között a golyós fegyveréből leadott lövéssel a fején eltalálta, melynek következtében a hajtó azonnal meghalt.


Forrás: Kalohírek archív, Police.hu

A február 11-i, szombati halálos vadászbalesetet követő hétfői napon Sipos Sándor erdőgazdálkodási és műszaki igazgató azt a tájékoztatást adta portálunknak: egyes ügyekben a vezérigazgató kijelölése alapján valóban ő tartja a kapcsolatot a sajtóval, de a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság folyamatban lévő vizsgálata miatt a rendőrségi közleményben foglaltakon túl információt nem adhat, és részükről valószínűleg mást sem ad. Úgy tudjuk, az erdőgazdaság azóta sem adott ki közleményt az ügyben és a nyilvános részvétnyilvánítás is elmaradt.

Az összesen hét erdészettel, közte a Hajóson tízezer 408 hektár erdővel és vadasparkkal rendelkező Gemenci Erdő és Vadgazdálkodási Zrt. fontos munkáltató Hajóson, az általa szervezett vadászatok jelentős bevételhez juttatják a helyieket és környékbelieket, ezért nehéz volt olyan forrást találnunk, aki információval rendelkezik, és az ügyben megszólal.


Forrás: Kalohírek archív, Police.hu

Mint egyesek részéről elhangzott: a vadászatot szervező részvénytársaság a vadászok szállásfoglalásával, étkeztetésével télen-nyáron komoly bevételhez juttatja a helyiek egy részét, több vállalkozást, ezért

„TÖRTÉNT AMI TÖRTÉNT, ITT MÁR SENKINEK NEM ÉRDEKE, HOGY MÉG NAGYOBB LEGYEN A FELHAJTÁS.”

Azt azonban a halálos kimenetelű vadászbalesetnél hajtóként foglalkoztatott egyik személy most is megerősítette portálunknak: a vadászatra érkezett 12 vadászból két csoportot szerveztek. A 6-6- puskás egy nyiladéknál egymástól távolabb helyezkedett el, de az egyébként szabályos, a hajtókkal párhozamos, velük semmiképpen nem szöget bezáró lővonal a felállításnak köszönhetően -mostani emlékezete szerint is – úgy alakult, hogy a hajtók közül a legszélső már „lővonalgyanús” helyen tartózkodott.

A rutinosabb, képzettek hajtók közül többen felismerték a veszélyt, ezért a baj elkerülése érdekében kicsit lemaradva, a kockázatos szélek helyett középre húzódtak. A hajtók szélén elhelyezkedő K. László volt a legszélső. Amikor a 48 éves férfit a lövedék a fején eltalálta, azonnal összerogyott és meghalt.


Forrás: Kalohírek archív, Police.hu

A portálunknak a vadászbalesetet követő második napon, február 13-án megszólaló egyik résztvevő szerint az a szóbeszéd, egyesek szerint védekezés, miszerint a hajtót úgy érte halálos lövés, hogy a lövedék valamin gellert kapott, csak egyfajta utólagos magyarázkodás, népmesei fordulat. Ugyan hogy és mint tud a lövedék egy homokos talajú erdőben, tél lévén aljnövényzet nélkül, fás területen úgy gellert kapni, hogy az egy 170 centiméter magas embert éppen fejen találjon, mikor a vaddisznó úgy térmagasságban fut, tehát lefelé kell célozni? – tette fel a kérdést a nyilatkozó.

A választ természetesen mi sem tudjuk, ám az ügyészség vádemeléséről, azt követően a bíróságon elhangzottakról – amennyiben nyilvános tárgyalást tartanak – tájékoztatjuk majd olvasóinkat.


Forrás: Kalohírek archív, Police.hu

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság mai közleménye a nyomozás adataira és a szakértői véleményre hivatkozik, amely szerint az eseményen részt vevő egyik szegedi vadász foglalkozási szabályt szegett. Az egyik lövés leadása előtt minden kétséget kizáróan nem győződött meg többek között arról, hogy mások életét, testi épségét nem veszélyezteti, így a lövedék a hajtásban közreműködő társát találta el. A jelenleg is szabadlábon védekező 50 éves férfit a rendőrök halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésével gyanúsítják - írták.

A közlemény kitér rá, hogy a nyomozás vizsgálati szakaszában a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints! 

A négyoldalas szórólapért kattints a képre!


Forrás: Kalohírek archív, Police.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK