2022. 01. 29. szombat
Adél
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Alakul a 37. hajósi borünnep programja – Kalóz-punk a színpadon, élő hagyomány a présházak közt

2017. 05. 02., 08:19

Május utolsó hétvégéjén, május 26-28-ig tartják meg a fesztivált, amelyre már pénteken elkezdenek hangolódni, igaz ekkor még sem nagy tömeg, sem egész napos programkínálat nem jellemző. Tény viszont, hogy a rá következő két nap előszele már ilyenkor megcsapja a negyvennyolc órára fesztiváltérré váló, legimpozánsabb közép-európai présházrengeteget.

A harminchetedik népünnepély kínálatát illetően Estókné Szalczer Erzsébet hajós polgármesternél érdeklődtünk. Mint elmondta, a Cabernet fogadóban tartandó szakmai konferenciával startol a program május 26-án délután.

Ott főképp a borászokat érintő fejleményekről tartanak előadásokat mezőgazdasági gépbemutatóval egybekötve. Az előadók listája még nem teljes, de folyik a szervezés, tette hozzá, megjegyezve, hogy a Tornádó együttes jóvoltából már ezen a napon megszólalnak a mikrofonok a Hirrlingen téren felállított színpadon.


Forrás: Illés György / KALOhírek archív

A nagyprogram szombaton kezdődik, ekkora időzítik az ünnepélyes megnyitót, amelyet már tavaly is vasárnap helyett az első igazi fesztiválnapra időzítettek. Ezen aktust tradicionális elemek alkotják majd, mint a kapcsolódó borverseny eredményhirdetése, a Szent Orbán Borlovag Rend felvonulása és az új borlovagok avatása, valamint a protokollvendégek köszöntése és beszéde.

E napon lép színpadra a hajósi programfelelősök és hagyományőrző együttesek java, illetve a hajósi harmonikások is húzzák majd. A polgármester megsúgta, hogy vidéki csoportok is jelezték, hogy örömmel színesítenék az Orbán-napi palettát, de velük még javában folynak az egyeztetések.

A szombat este kilenckor dörrenő hagyományos könnyűzenei nagykoncert hangulatfelelőse ebben az évben a Paddy and the rats ír-kalóz punk-rockot és kocsmazenét játszó formáció lesz.

Ha hirtelen nem ugrik be a srácok arca, az nem a véletlen műve, hiszen egy nagyon fiatal, ám annál tehetségesebb és sikeresebb formációról beszélünk. 2008-as megalakulásukra két évvel megjelent első albumuk nyomán a 2010-es legtöbbet letöltött magyar bandájává váltak az iTunes rangsorban. Második lemezükre nem kellet ennyit várni, a Hymns For Bastards 2011 tavaszán érkezett, amelyet a jól táncolható ritmusok jellemeznek. 

Az elmúlt szűk évtizedben több száz koncertet adtak, így megfordultak már többek között Kalocsán is, a Napközi Music Pubban, és masszív rajongótábort tudhatnak maguk mögött. A fontosabb hazai fesztiváloknak, mint a Hegyalja, Campus, SZIN, EFOTT és a VOLT, mind meghívott előadói voltak, de határainkon túl, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Svédországban, Dániában és Szlovákiában is hengereltek már koncertjeikkel – az idén Hajóson a sor!


Forrás: Illés György / KALOhírek archív

Természetesen mindkét napon vásári mutatványosok, megannyi gyermekprogram, bábozók, mesejátékok szövik át az eseményeket, amelyek mind-mind arra hivatottak, hogy a fesztiválra érkező legkisebbek se unatkozzanak.

Hajós első embere azt is megsúgta, hogy a vasárnapi programzáró koncert fellépőjével még tárgyalnak, de rövidesen erről is megállapodás születik. Megjegyezte továbbá, hogy az idén is gondoskodni fognak arról, hogy a messzebbről érkezők akár Hajóson biztonságban tudhassák az autóikat, hiszen a város és a vele szomszédos pincefalu között ingyenes kisvonat fog járni a fesztivál ideje alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK