2017. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Alakul a 37. hajósi borünnep programja – Kalóz-punk a színpadon, élő hagyomány a présházak közt

2017. 05. 02., 08:19

Május utolsó hétvégéjén, május 26-28-ig tartják meg a fesztivált, amelyre már pénteken elkezdenek hangolódni, igaz ekkor még sem nagy tömeg, sem egész napos programkínálat nem jellemző. Tény viszont, hogy a rá következő két nap előszele már ilyenkor megcsapja a negyvennyolc órára fesztiváltérré váló, legimpozánsabb közép-európai présházrengeteget.

A harminchetedik népünnepély kínálatát illetően Estókné Szalczer Erzsébet hajós polgármesternél érdeklődtünk. Mint elmondta, a Cabernet fogadóban tartandó szakmai konferenciával startol a program május 26-án délután.

Ott főképp a borászokat érintő fejleményekről tartanak előadásokat mezőgazdasági gépbemutatóval egybekötve. Az előadók listája még nem teljes, de folyik a szervezés, tette hozzá, megjegyezve, hogy a Tornádó együttes jóvoltából már ezen a napon megszólalnak a mikrofonok a Hirrlingen téren felállított színpadon.


Forrás: Illés György / KALOhírek archív

A nagyprogram szombaton kezdődik, ekkora időzítik az ünnepélyes megnyitót, amelyet már tavaly is vasárnap helyett az első igazi fesztiválnapra időzítettek. Ezen aktust tradicionális elemek alkotják majd, mint a kapcsolódó borverseny eredményhirdetése, a Szent Orbán Borlovag Rend felvonulása és az új borlovagok avatása, valamint a protokollvendégek köszöntése és beszéde.

E napon lép színpadra a hajósi programfelelősök és hagyományőrző együttesek java, illetve a hajósi harmonikások is húzzák majd. A polgármester megsúgta, hogy vidéki csoportok is jelezték, hogy örömmel színesítenék az Orbán-napi palettát, de velük még javában folynak az egyeztetések.

A szombat este kilenckor dörrenő hagyományos könnyűzenei nagykoncert hangulatfelelőse ebben az évben a Paddy and the rats ír-kalóz punk-rockot és kocsmazenét játszó formáció lesz.

Ha hirtelen nem ugrik be a srácok arca, az nem a véletlen műve, hiszen egy nagyon fiatal, ám annál tehetségesebb és sikeresebb formációról beszélünk. 2008-as megalakulásukra két évvel megjelent első albumuk nyomán a 2010-es legtöbbet letöltött magyar bandájává váltak az iTunes rangsorban. Második lemezükre nem kellet ennyit várni, a Hymns For Bastards 2011 tavaszán érkezett, amelyet a jól táncolható ritmusok jellemeznek. 

Az elmúlt szűk évtizedben több száz koncertet adtak, így megfordultak már többek között Kalocsán is, a Napközi Music Pubban, és masszív rajongótábort tudhatnak maguk mögött. A fontosabb hazai fesztiváloknak, mint a Hegyalja, Campus, SZIN, EFOTT és a VOLT, mind meghívott előadói voltak, de határainkon túl, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában, Svédországban, Dániában és Szlovákiában is hengereltek már koncertjeikkel – az idén Hajóson a sor!


Forrás: Illés György / KALOhírek archív

Természetesen mindkét napon vásári mutatványosok, megannyi gyermekprogram, bábozók, mesejátékok szövik át az eseményeket, amelyek mind-mind arra hivatottak, hogy a fesztiválra érkező legkisebbek se unatkozzanak.

Hajós első embere azt is megsúgta, hogy a vasárnapi programzáró koncert fellépőjével még tárgyalnak, de rövidesen erről is megállapodás születik. Megjegyezte továbbá, hogy az idén is gondoskodni fognak arról, hogy a messzebbről érkezők akár Hajóson biztonságban tudhassák az autóikat, hiszen a város és a vele szomszédos pincefalu között ingyenes kisvonat fog járni a fesztivál ideje alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.