2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 364 Ft   : 313 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Állandó megyei vadászati kiállítás nyílik a Hajósi Barokk Kastélyban – Alpoktól a Kárpátokig mutatja be a megye vadászkiválóságainak trófeáit

Állandó megyei vadászati kiállítás nyílik a Hajósi Barokk Kastélyban – Alpoktól a Kárpátokig mutatja be a megye vadászkiválóságainak trófeáit
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 03., 11:30

Májusban megkezdődött a Hajósi Barokk Kastély földszinti részén a megnyitás óta látható három tematikus kiállítás anyagának lebontása, tárgyainak elszállítása, hogy teret adjanak a helyén legalább 10 évre tervezett állandó megyei vadászati kiállítás berendezésének. „A magyar, elsősorban Bács-Kiskun megyei vadászok barangolásai a Kárpát-medencében, az Alpoktól a Kárpátokig” mottó jegyében összeállítandó, több termet megtöltő kiállítási anyag elsősorban az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun Megyei Területi Szervezete vadászainak adományaiból, trófeáiból tevődik össze. A kiállításról Miklós Károly, a vadászkamara megyei területi szervezete titkára tájékoztatott bennünket.

Miklós Károly elmondta: miután pályázati forrást nem sikerült bevonni a régóta tervezett kiállítás berendezéséhez, a „makacs kun vadászok” úgy döntöttek, saját erőből is létrehozzák a kiállítást, amelyhez méltó helyet a Hajósi Barokk Kastély biztosít.

A műemlékvédelem kiadta az engedélyt, így a jelenlegi tárlatok lebontása után megkezdődik a földszinti termek zöld színre festése, ezzel egy időben a tárlat megtervezése, az egyes darabok kiválasztása. Jó alapot biztosítanak ehhez a vadászkamara megyei székházában, illetve a szervezet erdei iskolájában található preparátumok és a vadászathoz köthető tárgyi emlékek.

A kiállítás sikeréhez természetesen a megye vadászai is hozzájárulnak majd a felajánlott trófea-különlegességeikkel.

DÖNTŐEN MEGYEI VADÁSZOK ADJÁK A TÁRLAT ANYAGÁT, DE TÖBB MAGYAR VADÁSZ JELENTKEZETT, HOGY SZÍVÜGYÉNEK TEKINTI A KIÁLLÍTÁST, AMELYHEZ MAGA IS SZERETNE HOZZÁJÁRULNI.

A kiállítás mottója: „A magyar, elsősorban Bács-Kiskun megyei vadászok barangolásai a Kárpát-medencében, az Alpoktól a Kárpátokig” jól érzékelteti, hogy gyakorlatilag az egykori Nagy-Magyarország terültén elejtett vadakból, az itt meghonosodott vadászati kultúra tárgyi és művészeti emlékeiből áll majd össze a tárlat.

AZ ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓT OKTÓBER 3-RA TERVEZZÜK, AMIKOR A HAJÓSI BAROKK KASTÉLY FELÚJÍTÁSÁNAK TÍZEDIK ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLI

– mondta a titkár.

Hozzátette: A megyei vadászati kiállítás állandósága azt jelenti, hogy legalább 10 éven át lesz látható. Ám ha egy-egy trófearitkaságot, tárgyat időközben felajánlanak, azzal is színesítjük majd a minden bizonnyal sok vadász és nem vadász látogatót vonzó kiállítás anyagát –tájékoztatta portálunkat Miklós Károly, a megyei vadászati kamara titkára

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!