2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdődött a hajósi Cabernet fogadó látogatóközponttá fejlesztése – Augusztusban átadják a 180 milliós beruházást

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 20., 13:32

Hajós Város Önkormányzata a Pincefaluban január 15-én átadta a volt Cabernet fogadó épületét, mint munkaterületet a kivitelezőnek. A kedvezőtlen téli időjárás után, a februári tavaszban immár gőzerővel folyik a Pincefalu központi fekvésű, emblematikus épületegyüttesének, a volt fogadónak a látogatóközponttá fejlesztése.

A hosszú évek óta használaton kívüli, de még így is patinás, pincerendszert is magába foglaló komplexum a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán elnyert 180 millió forintból újul meg. A beruházás jelentőségéről, az épület új tartalommal való megtöltéséről a helyszínen Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester tájékoztatott bennünket.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

„A beruházás pénzügyi fedezetét biztosító támogatói szerződést múlt év augusztusában írtam alá. Azóta az új funkcióhoz igazított tervezés befejeződött, a szakhatósági engedélyek megérkeztek, de a megvalósítás csak a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, január közepén kezdődhetett. A téli időjárás mindeddig nem kedvezett a kivitelező cégnek, amely most, a februári tavaszban nagy erőket felvonultatva, jelenleg a tető héjazatának cseréjén dolgozik, de a belső bontási munkálatok is megkezdődtek” – mondta a polgármester.

Estók Mihályné elmondta: a felszámoló biztostól 22 millió forint önkormányzati forrásból megvásárolt volt fogadó épületén nettó 180 millió forint értékű átalakítási, felújítási munkálatok kezdődtek. Az egykori vendéglő étterméből, konyhájából és kiszolgáló helyiségeiből a falak átrendezésével kiállító tereket, előadó termeket, közösségi tereket alakítanak ki. A látogatóközpontban a hajósi szőlőtermesztés, borkészítés, a pincék kialakításának több száz évet felölelő tárgyi emlékei mellett a ma szőlőművelőinek, borászainak munkáját, borait is bemutatjuk.

A turisztikai központ a régi és az új pincefaluról éppúgy képet ad majd, mint az azt létrehozó egykori és mai hajósi emberekről, borászati cégekről. A kiállítótérben a Hajós-Baja borvidék borai mellett a térség turisztikai vonzerejét képező épített örökség és a természeti értékek is láthatóak lesznek- fejtette ki a polgármester.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Estók Mihályné szerint a pincefalu kitűnőbbnél kitűnőbb borházai és pincéi már csak azért is régen kiérdemeltek egy új, méretében is impozáns turisztikai központot, mert az Európában egyedülálló, 24 utcából, 1200 pincéből álló falu a legtöbb történelmi borvidék, köztük Villány hasonló pincefaluját felülmúlja. A város önkormányzata a Látogatóközponttól, mint turisztikai attrakciótól azt reméli, hogy új lendületet ad a Pincefalu, az egyes borházak, pincék, és természetesen a hajósi borok iránti érdeklődésnek.

Mint elhangzott, a látogatóközpont az ide érkező vendégek körútjának a kiindulópontja, egyben a Pincefaluban, a városban tett (bor)túrájuk utolsó állomásuk lesz.

Kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta: az önkormányzat a látogatóközpontban augusztustól három főállású munkatársat alkalmaz, a bért és járulékait saját forrásból biztosítja. Estók Mihályné arról is beszámolt: a tervek szerint a hajósi egykori érseki kastély és a pincefaluban lévő látogatóközpont programja egymásra épül, egymást erősíti, a két helyszínre váltott jegyet kedvezményesen áron lehet majd megvásárolni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés