2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Orbán–nap pótló, hangulatos pincenyitogató a hajósi Pincefaluban

Orbán–nap pótló, hangulatos pincenyitogató a hajósi Pincefaluban
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 01., 09:16

Bács-Kiskun megye, a Kalocsai-Sárköz egyik legrégibb, legnagyobb hagyománnyal rendelkező borünnepe egy év híján négy évtizede tölti meg szakmai programokkal, vidámsággal, muzsikával, távoli vidékekről is érkező, borszerető közönséggel a hajósi Pincefalut. Sajnos a 40. évforduló megünneplését a pandémia idén is keresztülhúzta. Ám az Orbán napot pótló, május utolsó vasárnapján tartott pincenyitogató megpróbálta esszenciáját adni mindannak, amit Hajós város és környéke, az önkormányzat, az egyesületek, a borrégió, a hajósi Pincefalu borászatai, pincéi, a város polgárai tesznek a magyar és a nemzetiségi hagyományőrzés, a szőlészet és borászat, a kulturált borfogyasztás érdekében.

Szerencsére a járványügyi szabályok enyhítése lehetővé tette, ha nem is a hagyományos formában, de ki-ki a maga lehetőségeihez mérten kinyissa a pincéjét, borházát, családi, baráti körben, az alkalomra érkezett látogatókkal együtt ünnepelje az Orbán-napot. Május 30-án a hajósi Pincefaluban jártunk, és két helyszínen, az Umenhoffer Borházban és a Huszár Borházban hosszabb időt is eltöltöttünk.

Vasárnap kora délutántól késő estig látogatók tucatjai éltek a lehetőséggel, hogy a nyitott pincék teraszaira kiülve kóstolgassák, kortyolgassák a kitűnőbbnél kitűnőbb hajósi nedűket. Az oltási igazolvánnyal rendelkezők immár a pincék mélyére és zárt tereikbe is bekukkanthattak, ott helyet foglalhattak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Tapasztalatunk szerint a családok, baráti társaságok elsősorban a közeli településekről érkeztek, de mint a nagyobb borházakban, jelesül a Kovács, az Umenhoffer és a Huszár Borházban tapasztaltuk, ezeken a helyeken a távolabbi vidékekről érkező vendégek fogadására is berendezkedtek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Kovács Borházban zártkörű családi rendezvényt, lakodalmat tartottak, de az Umenhoffer Borház teraszán és belső helyiségeiben is nagyon sokan vigadtak. Már csak azért is, mert a kinti kiülő mellett felállított büfé kocsi mások mellett frissen sütött kolbásszal, pecsenyével várta a vendégeket.

Szembeötlő volt, hogy a Borbíró utcai főtéren, az alkalomra rendre virággal feldíszített Orbán szobrot ezúttal fekete fólia takarta. Mint megtudtuk, a fölötte lévő tető felújítás alatt áll, hogy a borászok védőszentje a főszezon kezdetére a teret eredeti pompájában vigyázza.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Huszár Borház felől hol tárogató, hol citera hangját hozta a szél, a főbejárathoz érve Huszár István tulajdonos, borász, a Történelmi Vitézi Rend törzskapitánya fogadott bennünket és a folyamatosan érkező barátait, ismerőseit.

Az ebédre készített ínycsiklandó birkapörkölt, palacsinta, a vendégek közt helyet foglaló Akasztói Horgászpark és Halascsárda tulajdonosa által a helyszínen készíttetett kitűnő halászlé vacsora, és a megannyi más étel, sütemény és ital - sváb pincefalu ide vagy oda - igazi magyaros/svábos vendéglátásról tanúskodott.

Amint azt a korábbi években a vendégsereg megszokhatta, a Huszár Borházban most is fellépő Szeredy Krisztina énekművész által előadott operettek, örökzöldek és magyar nóták feledhetetlen, szinte színházi élményt nyújtottak.


Búcsúzáskor Huszár István azzal köszönt el:

Remélem mindenki jól érezte magát, a május 30-i, Orbán napi pincenyitogató csak megágyazott egy a későbbiekben már sokkal jobban pezsgő, látogatókban, turistákban gazdag idegenforgalmi szezonnak.”  

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés