2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Orbán–nap pótló, hangulatos pincenyitogató a hajósi Pincefaluban

Orbán–nap pótló, hangulatos pincenyitogató a hajósi Pincefaluban
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 01., 09:16

Bács-Kiskun megye, a Kalocsai-Sárköz egyik legrégibb, legnagyobb hagyománnyal rendelkező borünnepe egy év híján négy évtizede tölti meg szakmai programokkal, vidámsággal, muzsikával, távoli vidékekről is érkező, borszerető közönséggel a hajósi Pincefalut. Sajnos a 40. évforduló megünneplését a pandémia idén is keresztülhúzta. Ám az Orbán napot pótló, május utolsó vasárnapján tartott pincenyitogató megpróbálta esszenciáját adni mindannak, amit Hajós város és környéke, az önkormányzat, az egyesületek, a borrégió, a hajósi Pincefalu borászatai, pincéi, a város polgárai tesznek a magyar és a nemzetiségi hagyományőrzés, a szőlészet és borászat, a kulturált borfogyasztás érdekében.

Szerencsére a járványügyi szabályok enyhítése lehetővé tette, ha nem is a hagyományos formában, de ki-ki a maga lehetőségeihez mérten kinyissa a pincéjét, borházát, családi, baráti körben, az alkalomra érkezett látogatókkal együtt ünnepelje az Orbán-napot. Május 30-án a hajósi Pincefaluban jártunk, és két helyszínen, az Umenhoffer Borházban és a Huszár Borházban hosszabb időt is eltöltöttünk.

Vasárnap kora délutántól késő estig látogatók tucatjai éltek a lehetőséggel, hogy a nyitott pincék teraszaira kiülve kóstolgassák, kortyolgassák a kitűnőbbnél kitűnőbb hajósi nedűket. Az oltási igazolvánnyal rendelkezők immár a pincék mélyére és zárt tereikbe is bekukkanthattak, ott helyet foglalhattak.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Tapasztalatunk szerint a családok, baráti társaságok elsősorban a közeli településekről érkeztek, de mint a nagyobb borházakban, jelesül a Kovács, az Umenhoffer és a Huszár Borházban tapasztaltuk, ezeken a helyeken a távolabbi vidékekről érkező vendégek fogadására is berendezkedtek.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Kovács Borházban zártkörű családi rendezvényt, lakodalmat tartottak, de az Umenhoffer Borház teraszán és belső helyiségeiben is nagyon sokan vigadtak. Már csak azért is, mert a kinti kiülő mellett felállított büfé kocsi mások mellett frissen sütött kolbásszal, pecsenyével várta a vendégeket.

Szembeötlő volt, hogy a Borbíró utcai főtéren, az alkalomra rendre virággal feldíszített Orbán szobrot ezúttal fekete fólia takarta. Mint megtudtuk, a fölötte lévő tető felújítás alatt áll, hogy a borászok védőszentje a főszezon kezdetére a teret eredeti pompájában vigyázza.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Huszár Borház felől hol tárogató, hol citera hangját hozta a szél, a főbejárathoz érve Huszár István tulajdonos, borász, a Történelmi Vitézi Rend törzskapitánya fogadott bennünket és a folyamatosan érkező barátait, ismerőseit.

Az ebédre készített ínycsiklandó birkapörkölt, palacsinta, a vendégek közt helyet foglaló Akasztói Horgászpark és Halascsárda tulajdonosa által a helyszínen készíttetett kitűnő halászlé vacsora, és a megannyi más étel, sütemény és ital - sváb pincefalu ide vagy oda - igazi magyaros/svábos vendéglátásról tanúskodott.

Amint azt a korábbi években a vendégsereg megszokhatta, a Huszár Borházban most is fellépő Szeredy Krisztina énekművész által előadott operettek, örökzöldek és magyar nóták feledhetetlen, szinte színházi élményt nyújtottak.


Búcsúzáskor Huszár István azzal köszönt el:

Remélem mindenki jól érezte magát, a május 30-i, Orbán napi pincenyitogató csak megágyazott egy a későbbiekben már sokkal jobban pezsgő, látogatókban, turistákban gazdag idegenforgalmi szezonnak.”  

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK