2022. 07. 07. csütörtök
Appolónia
: 410 Ft   : 400 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Sikeres 40. Orbán-napi Borünnep és Mi Napunk a hajósi Pincefaluban - Hajós betelepítésének 300. évfordulóját ünnepli

Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 29., 14:26

Idén négy évtizedes hagyomány, hogy Hajós- Pincefaluban május utolsó hétvégéjén rendezik meg az Orbán-napi borünnepet, amelyhez ezúttal számos programelemmel, Mi Napunk elnevezéssel a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, az Örjeg és Szőlőhegyei Naturpark Családi Nappal csatlakozott. Hajóson hagyományosan az Orbán-napi Borünnepen hirdetik ki a borverseny eredményeit, avatják fel az új borlovagokat, mely eseményre szinte az ország összes borlovagrendje idén is a városba látogatott. A május 27-29-ig tartó borünnep különös jelentőségét nem csak az adta, hogy a pandémia szorításából szabadulva, két év kényszerszünet után végre korlátozások nélkül lehetett nagyrendezvényt tartani, hanem hogy Hajós idén ünnepli betelepítésének 300. évfordulóját. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy a vasárnapi gyermeknapra figyelemmel több, a kicsiknek szóló izgalmas program várja a családokat.

Az alapos szervezést, előkészületeket, no’ és persze a borús, esős időt látva és tapasztalva Szent Orbán azért megérdemel egy kis dorgálást. A rendezvény fő sodrának számító szombati napra a hőmérséklet legalább 10 fokot zuhant, a péntek este kezdődő esőzés pedig egészen szombaton 12:30-ig kitartott. Az érdeklődés ennek ellenére nem lankadt, de azért a szabadba tervezett bábszínházat a Cabernet Látogató Központba kellett áthelyezni.

Szombaton reggel 9 órára készen állt a borutca és a kézműves vásár, és elindult a Nyitott pincék bortúra, amelyhez a jegyeket elővételben, illetve a Látogató Központtal szemben lehetett megvásárolni.Hogy a hajósi bor nem csak egy termék, hanem a helyi identitás egyik letéteményese, azt az is bizonyította, hogy Európa egyik legnagyobb összefüggő pincerendszere és a hajósi bor távolabbi településekről is sok baráti társaságot vonzott. Mégpedig azért, mert mindezt évszázadok tradíciói érlelték, a hajósi bor, a borászat mesterségének titkai és az ezt megalapozó sváb hagyományok és kultúra híre messze a város határain túl mutat.

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Cabernet parkoló teraszán berendezett mesebusz, a népi játékok, bábelőadás, a Lóca együttes gyermekkoncertje, a Kacagó Bábszínház műsora, valamint az egészségügyi felmérés és tanácsadás, Kiskunmajsa kézműveseinek bemutatkozása egész nap vonzotta a látogatókat.

A 12 órakor kezdőd Simson motoros felvonulás elsősorban az idősebb korosztályokban keltett nosztalgikus érzéseket, ám a megyei önkormányzat sátra előtt kiállított Simson motorkerékpárokra - természetesen álló helyzetben - a kicsik is szívesen felkapaszkodtak.

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Délután 2 órakor aztán megkezdődött az eseményre érkezett Borlovagrendek felvonulása, amelynek középső állomásán, az alkalomra virágdíszbe öltöztetett Orbán szobornál Estók Mihályné polgármester és Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.
A szónokok nem feledkeztek meg arról, hogy Szent Orbán, a borászok védőszentje idén mintha nem jól végezné a dolgát, hiszen szerdán komoly jégeső zúdult a településre, amely szerencsére a szőlőültetvényekben csak kisebb károkat okozott.

A polgármester felidézte, hogy sorrendben 2020-ban lett volna a 40. Orbán-nap, azonban a járvány miatt 2 év kényszerszünet következett.

A hajósi Orbán–nap Bács-Kiskun, és talán az ország egyik legnagyobb hagyományokkal bíró ilyen jellegű rendezvénye”– mondta a polgármester, hozzátéve:

Az idei Orbán-nap ezért is jelentős, mert most tartjuk Hajós betelepülésének 300. évfordulóját. Honfoglaló sváb őseink a dokumentumok szerint 1722-ben jelentek meg Hajóson, ők voltak az úttörők, és ezen az akkor mocsaras, nehéz terepen mégiscsak úgy döntöttek, hogy egy lakható, élhető települést építenek, benne a mai pincefaluval."A polgármester végezetül kijelentette:

Ha kisbalták esnek az égből, akkor is itt maradunk és ünnepelünk ezen az Orbán-napon! Legrosszabb esetben behúzódunk a pincék mélyére, és hogy ott jó boraink vannak, azt hamarosan igazolja majd az eredményhirdetés.”– zárta beszédét Estók Mihályné.

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Miután bemutatták az idei év borkirálynőjévé választott Nebl Evelint, aki a hajósi Szent Imre Általános Iskola 8/B osztályos tanulója, és kimagasló, kiváló tanulmányi eredményével és közösségi munkájával érdemelte ki a megtisztelő címet, a Hajósi Szent Orbán Borlovagrend királynőjét is köszöntötték, aki Nagy István, a Hegyközség vezetőjének és Knehr István hegybírónak segített a díjak átadásban.

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Nagy István elmondta: a Hajósi Hegyközség 2022. május 3-án tartotta meg a Hegyközség Borversenyét, amelyre

56 TERMELŐ, 247 MINTÁVAL NEVEZETT BE. HÁROM NAGY ARANYÉREM, 77 ARANY, 121 EZÜST, 41 BRONZ ÉS ÖT OKLEVÉL ELISMERÉS SZÜLETETT.

Az oklevelek átadása már május 6-án megtörtént, így ezúttal csak a jelenlévő aranyérmeseknek adják át a díjakat és a vele járó oklevelet.

Mint egyebek mellett elhangzott,

A BECK PINCE MERLOT 2021 BORA ARANYÉRMET KAPOTT, EGYÚTTAL EZT VÁLASZTOTTÁK A KASTÉLY BORÁNAK IS.

BERECZ JÓZSEF MERLOT ROZÉ BORA A KISTERMELŐI ORBÁN-SZOBOR LOCSOLÓBOR CÍMET ÉRDEMELTE KI.

HELTAI GÁBOR 2018-AS VÖRÖSBORA NAGY ARANYÉRMET KAPOTT, ÉS 94,4 PONTTAL A VERSENY CHAMPION-DÍJAS BORA LETT.

A HODOVÁN PINCE MERLOT CABERNET FRANC 2020. ÉVJÁRATÚ VÖRÖSBORA ARANYÉRMET KAPOTT, EGYÚTTAL A BORVIDÉKI BORVSERSENYEN, 91 PONTTAL A LEGMAGASABB ÉRTÉKELÉSŰ VÖRÖSBOR CÍMET ADOMÁNYOZTÁK SZÁMÁRA.

A HUBER PINCE KÉKFRANKOS 2021-ES ÉVJÁRATÚ VÖRÖSBORÁT  LOCSOLÓBORNAK, ÉS A VÁROS BORÁNAK IS MEGVÁLASZTOTTÁK.

KISS ERNŐ 2021-ES KÉKFARNAKOS VÖRÖSBORA ARANYÉRMET KAPOTT ÉS KISRTERMELŐI LOCSOLÓBOR LETT, VÖRÖSBOR KATEGÓRIÁBAN.

A KOVÁCS BORHÁZ ADÓRAKTÁROS FEHÉR LOCSOLÓBORA A CSERSZEGI FŰSZERESE LETT.

A MATOS PINCE KAVALKÁD ROSE BORA LETT AZ ADÓRAKTÁRI LOCSOLÓBOR, EBBEN A KATEGÓRIÁBAN.

A borversenynek a Rittgasszer pincészet lett - több aranyérem mellett - a legeredményesebb pincészete.

Schönfelder Ferenc Furmint jégbor 2021. bora aranyérmet kapott és ez lett a kistermelői fehér locsolóbor.

A Szemerei pince Cabernet Franc bora nagy aranyérmet szerzett és a Champion - díjas bor kategóriába sorolták.

Az eredményhirdetés végén a Hegyközség vezetője Koch Csabát abból az alkalomból köszöntötte, hogya Hajós-Bajai Borvidék elnökét május 24-én, kedden a Magyar Borakadémia elnökévé választották.

Az Orbán - szobornak a díjnyertes borokkal történt meglocsolását követően az egyes borlovagrendek - a Hajósi Fúvószenekar által előadott indulókra - a főszínpadhoz vonultak, ahol az idei év borlovagjait avatták fel.

A Hajósi Szent Orbán Borlovagrend 2022-ben Matos Patrikot, Wiczker Ádámot és Báthori Balázst avatta borlovaggá, a három borász bemutatkozását és a próbák kiállását követően tettek fogadalmat.

A nagyszínpadon a műsor a Hajósi Fúvószenekar és a Hajósi Hagyományőrző Sváb Énekkar fellépésével folytatódott, majd a Megyébe bújva című divatbemutató következett, Bács-Kiskun motívumainak ruhán történő megjelenítésével.

Az est hátralévő részében a Milogra-Santana Tribute Band, majd a fő attrakció, Keresztes Ildikó koncertje következett, akkor már több száz néző jelenlétében.

Képgaléria megtekintése (55 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A hajósi 40. Orbán-napi forgatag kitartó közönségét az Éppen ráérünk zenekar hajnali 3 óráig szórakoztatta.

Az Örjeg és Szőlőhegyei Natúrpark Családi Napja programjairól külön cikkben számolunk be.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 07. 03., 08:34
Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
2022. 07. 02., 12:47
Az új utcabútorok napelemes energiaforrással működnek, mobiltelefonok töltésére alkalmasak, illetve környezetükben Wi-Fi szolgáltatást nyújtanak és meteorológiai adatokat is szolgáltatnak. Az okospadok ingyenesen használhatóak, ahogyan a bevezetés időszakában a térnek a malom melletti hídnál lévő sarkánál felállított töltőállomás is.
2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 06., 11:04
2022. július 5-én Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató adta át a megbízást dr. Gondos Miklósnak a kecskeméti kórházban. Még >>>
2022. 07. 05., 18:03
A Dunától keletre fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. Még >>>
2022. 07. 05., 15:04
A politikus a kórházba kerülés után vakbél műtéten esett át. Még >>>
2022. 07. 05., 14:54
2022. július 07-től 18-ig a víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomás csökkenéssel kell számolni Kalocsán és valamennyi környező településen. Még >>>
2022. 07. 05., 10:15
A horvát kormány célja, hogy biztosítsa az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás biztonságát, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Még >>>
2022. 07. 04., 15:22
Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik! Magyarország biztonságából nem engedhetünk- fogalmazott Kocsis Máté Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK